maanantai 27. helmikuuta 2012

Oscareiden jälkihöyryt


Niin se vaan taas on ohi, tämän vuoden Oscar-gaala nimittäin. Tällä kertaa yö meni aika kivuttomasti, vaikka pari päivää flunssa olikin tekemässä tuloaan, mutta eilisiltaan mennessä sekin oli rauhoittunut. Niin ja osansa hyvällä jaksamisella oli edellisessä postauksessakin mainituilla kolmen ja puolen tunnin päikkäreillä (se flunssan alku vaikutti varmaan pituuteen), joilla olisin voinut olla pidempäänkin, ellei herätyskello olisi soittanut vähän ennen puolta kymmentä. Olihan viimeisen tunnin aikana jo pientä väsymyksen poikasta, mutta ei pahimmasta päästä, vaikka maitoa kummempaa virvoitetta ei ollutkaan. En tiedä, kävivätkö nuo päikkärit melkein yöunistakin jo, sillä nyt aamulla en nukkunut kanssa kuin sen kolme ja puoli tuntia ja nämä määrät yhdistettynä on jo melkein se, mitä nukun normaalisti yössä.

No eniveis, itse tapahtuma meni jokseenkin vanhalla samalla kaavalla, mutta ei sen mielestäni tarvinnut hirveästi mitään uutta tuodakaan. Punaisen maton tapahtumat menivät vähän sivusilmällä tarkastellen, mutta melkein meni fiilikset sen takia, että Meryl Streep ei koskaan päässyt ajoissa sinne; salissa hän oli jo, kun lähetys alkoi. Billy Crystal oli ihan kiva, tuttu ja turvallinen, joten ei valittamista ja välijuonnot ihan kivoja. Se Cirque du Soleilin esitys oli ihana ja tekisi mieli nähdä sekin livenä, vaikka tänä vuonna saattaa jäädäkin väliin. Olin veikannut nimenomaan Hugoa voittamaan niin parhaan elokuvan kuin ohjaajankin palkintoa (Martin Scorsesen muodossa), mutta nämä palkinnot veivätkin sitten The Artist, jota tosin olin pitänyt kanssa aika vahvana, eikä suurta väliä, kumpi näistä voittaisi. Noin muuten gaala ei paljon yllätyksiä tarjonnut, sillä vaikka omassa veikkauksessa olikin paljon täysin väärin veikattuja kohtia, niin niistä kohdista, joista minulla oli oikeasti edes jotain käsitystä, osuivat ihan hyvällä prosentilla, joskaan ei täydellisesti. Ihan tyytyväinen olen Sotahevosen heikosta menestyksestä (oi että kun olen ennakkoluuloinen sitä leffaa kohtaan :D ), mutta tietenkin enemmän kuin tyytyväinen siitä, että Meryl Streep sai kolmannen Oscar-pystinsä elokuvasta, josta hän sen mielestäni ilman fanipoikailuakin selvästi ansaitsikin saada.

Niin ne veikkaukset. Itse tosiaan veikkasin kahta suosikkia ja satunnaisesti mustaa hevosta ja jos ykkössuosikki voitti, annoin pisteen, jos kakkonen, niin puoli pistettä ja mustasta hevosestakin neljäsosapisteen. Alla listattuna voittajat. Jos voittaja on lihavoitu, se on ollut ykkössuosikki, jos kursivoitu, kakkossuosikki, jos alleviivattu, musta hevonen ja jos ei ole muotoilua lainkaan, en ole veikannut kyseistä elokuvaa. Miten kävi?

Paras elokuva:
The Artist

Paras ohjaaja:
Michel Hazanavicius - The Artist

Paras miespääosa:
Jean Dujardin - The Artist

Paras naispääosa:
Meryl Streep - The Iron Lady

Paras miessivuosa:
Christopher Plummer - Beginners

Paras naissivuosa:
Octavia Spencer - The Help

Paras alkuperäinen käsikirjoitus:
Midnight in Paris - Woody Allen

Paras sovitettu käsikirjoitus:
The Descendants - Alexander Payne, Nat Faxon ja Jim Rash

Paras animaatio:
Rango

Paras ulkomainen elokuva:
A Separation

Paras dokumentti:
Undefeated

Paras lyhytdokumentti:
Saving Face

Paras lyhytelokuva:
The Shore

Paras animoitu lyhytfilmi:
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

Paras alkuperäinen musiikki:
The Artist

Paras alkuperäinen laulu:
Man or Muppet - The Muppets

Parhaat äänitehosteet:
Hugo

Paras äänitys:
Hugo

Paras lavastus:
Hugo

Paras kuvaus:
Hugo

Paras maskeeraus:
The Iron Lady

Paras puvustus:
The Artist

Paras leikkaus:
The Girl with the Dragon Tattoo

Parhaat erikoistehosteet:
Hugo

Eli nyt kun lasketaan, niin ykkösvaihtoehdoksi olin rankannut kymmenen elokuvaa, joista tosin The Shore valikoitui voittajasuosikiksi pelkän nimensä vuoksi, kun en noista lyhäreistä niin tiedä. Eli toisin sanoen tässä vaiheessa sain pisteitä 10/24, joka on ihan mukiinmenevä määrä. Sitten kun otetaan ne puolikkaat pisteet kakkosvaihtoehdoista (kuusi elokuvaa), niin päästään 13 pisteeseen ja kun tuli vielä yksi musta hevonenkin saatua oikein, niin tällä omalla pistelaskutavallani lopputuloksena 13,25/24 pistettä. Ei paha! Tietenkin vähän harmittaa, että sovitettu käsikirjoituskohta meni ihan metsään, mutta ehkä ensi vuonna osaan ottaa huomioon myös Writer's Guild of American äänestyksenkin, joka ennakoi vissiin aika voimakkaasti Oscar-voittajaa tässä kategoriassa.

Mutta se siitä. Gaala on ohi ja jäädään odottelemaan ensi vuoden kekkereitä ja käydään sillä välin katselemassa paljon mahdollisesti tulevia ehdokkaita. Illemmalla tai joskus palaan vielä Oscareiden pariin Movie Monday -haasteen muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti