sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Oscar-veikkaus 2/3


Ensimmäiset kahdeksan voittajaa tuli jo veikattua, joten nyt seuraavan kahdeksan vuoro. Pistetään tämäkin vielä uudestaan tänne:

Olen jokaisessa kategoriassa (paitsi Alkuperäinen laulu -kategoriassa) merkinnyt niin ykkös- kuin kakkossuosikin ja mustan hevosen silloin, kun minulla on aavistus, että pysti voisi mennä jollekin kolmannelle, ennakkoon heikommalle ehdokkaalle; kaikissa paikoissa en mustaa hevosta veikkaa. Mukana on sitten pienet perustelut veikkauksille. Alkuperäinen laulu -kategoriassa on vain kaksi vaihtoehtoa, joten siinä merkitsen vain voittajaehdokkaan. Ykkössuosikki on lihavoitu ja kakkossuosikki kursivoitu ja musta hevonen merkitty alleviivauksella. Jotta veikkaustuloksia kokonaisuudessaan olisi jälkikäteen helpompi tarkastella, otin käyttöön seuraavan pistelaskutavan: Jos ykkössuosikki menee oikein, annan itselleni yhden pisteen, jos kakkossuosikki, niin puolikkaan ja jos musta hevonen kirii ykköseksi, niin neljäsosapisteen. Kategorioita on 24, joten 24 on myös maksimipistemäärä. Ihan vaan selkeyden vuoksi ehdokasluettelot ovat englanniksi.

Paras animaatio:

A Cat in Paris
Chico and Rita
Kung Fu Panda 2
Puss in Boots
Rango

Perustelut: Rango tuntui saavan paljon hehkutusta aikaan viime vuonna, joten ihan vaan sen takia se. Tietty länkkärimeininkinsä turvin leffa saa lisäarvostusta länkkäreitä arvostavassa Yhdysvalloissa, mutta voiko leffasta tykätä, jos ei länkkäreistä hirveästi pidä? Onko Akatemian jäsenten keskuudessa edes sellaisia? En jaksa uskoa jatko-osan voittavan pystiä ja kun noita kahta ensimmäistä animaatiota en tunne, kakkosvaihtoehto menee Saapasjalkakissalle, vaikka enpä olisi pettynyt, vaikka se voittaisikin.

Paras ulkomainen elokuva:

Bullhead
Footnote
In Darkness
Monsieur Lazhar
A Separation

Perustelut: Nader ja Simin: Ero eli A Separation tuntui valloittavan kansainvälisen yleisön vähän joka puolella, joten siksi se. Noita muita en niin tiedäkään, mutta koska Israel ja Yhdysvallat on niin vahvat kumppanit, pistin varasijalle tuon israelilaisen Footnoten. Huono perustelu? Ai on? Mitä mun sitten olisi pitänyt tehdä? Valita In Darkness vain siksi, että pidin sen nimestä?

Paras kokoillan dokumentti

Hell and Back Again
If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front
Paradise Lost 3: Purgatory
Pina
Undefeated

Perustelut: Pina taisi olla viime vuoden suosituin dokumentti, joka sai ensi-iltansa teattereissa ympäri maailman. En ole varma, nähtiinkö sitä täällä Porissa, mutta muistan vaan, että itsekin mietin, josko menis katsomaan sen, mutta en sitten mennyt. Noita muita dokumentteja en tunne, joten nimensä puolesta Undefeated herätti uteliaisuuden, mutta luettuani dokumenttien aiheita Hell and Back Again nousi kakkossuosikiksi.

Paras lyhytdokumentti:

The Barber of Birmingham: Foot Soldier of the Civil Right Movement
God is the Bigger Elvis
Incident in New Bagdad
Saving Face
The Tsunami and the Cherry Blossom

Perustelut: Tsekkasin nopeasti aiheita ja tää The Barber of Birmingham tuntui sellaiselta, joka saattaa vedota jenkkeihin. The Tsunami and the Cherry Blossom puolestaan meni vähän samaan vetoavuuden kategoriaan, mutta ei varmaan saa yhtä paljon fiiliksiä aikaan kuin tuo ensin mainittu. God is the Bigger Elvis tuntui nimensä puolesta vähän hölmöltä, mutta tuntui ainakin jollakin tapaa kepeältä dokumentilta, joten mustaksi hevoseksi.

Paras lyhytelokuva:

Pentecost
Raju
The Shore
Time Freak
Tuba Atlantic

Perustelut: En halua katsoa juonipaljastuksia näistä, joten valitsin puhtaasti nimien perusteella. The Shore kuulostaa ihan mielenkiintoiselta, kun taas Raju, joka lienee lähtöisin tyyliin intialaisesta sanasta, voi olla melkein mitä vaan, mutta ainakin Time Freakiä paremmalta kuulostaa.

Paras animoitu lyhytfilmi:

Dimanche
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
La Luna
A Morning Stroll
Wild Life

Perustelut:: Nimien perusteella taas. Kuujutut on kivoja oli ne minkäkielisiä tahansa, joten siksi La Luna sai ääneni (ja nimi espanjaksi hyvin kaunis) ja Wild Life voi olla hyvinkin villi tapaus.

Paras alkuperäinen musiikki:

The Adventures of Tintin
The Artist
Hugo
Tinker Tailor Soldier Spy
War Horse

Perustelut: Tintin seikkailut sisälsivät ihan hyvän ja nimenomaan seikkailullisen John Williamsin musiikin, joten se saattaa olla vahvoilla. Sitten taas The Artistin soundtrack ainakin mainosten perusteella tuntuu sen verran omintakeiselta, että sekin saattaa vedota äänestäjiin, mene ja tiedä.

Paras alkuperäinen laulu:

Man or Muppet - The Muppets
Real in Rio - Rio

Perustelut: Kumpaakan en ole kuullut, mutta koska Rio on näistä kahdesta elokuvasta se mielenkiintoisempi, valitsin sen (minä ja mun perustelut).

To be continued...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti