keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Eraser - suojelija

Alkuperäinen nimi: Eraser
Ohjaus: Chuck Russell
Käsikirjoitus: Tony Puryear, Walon Green
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, James Caan, Vanessa Williams
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1996
Kesto: 109 min

- Don't you ever get tired of babysitting scumbags?
- Yeah, but in your case I'll make an exception.


John Kruger (Arnold Schwarzenegger) on U.S. Marshallin liittovaltion erikoisagentti, joka huolehtii siitä, etteivät todistajansuojeluksessa olevat henkilöt kuole kesken kaiken eli antaa näille uuden henkilöllisyyden pyyhkien samalla vanhan kokonaan pois. Hän saa tehtäväkseen suojella Lee Cullenia (Vanessa Williams), jolla on todisteita siitä, että hänen työnantajanaan toimiva suuri asevalmistaja Cyrez Corporation myy uudenlaisia aseita ulkomaille salaa valtiolta, mitä voidaan pitää maanpetoksena. Kruger vie Leen salaiseen turvapaikkaan, mutta kun muita todistajansuojelussa olevia aletaan murhata, niin Kruger lähtee pomonsa Robert Deguerinin (James Caan) kanssa hakemaan Leetä suojasta, sillä näyttää siltä, että heidän osastossaan on myyrä...

En ole nähnyt tätä elokuvaa varmaan vuosikymmeneen, enkä muistanutkaan tämän sisällöstä yhtään mitään ja itse asiassa juuri ennen eilistä katsomista huomasin välillä sekoittaneeni tämän toiseen Arska-filmiin End of Daysiin (sekin pitäisi kyllä hommata). Tästä muistiharhasta riippumatta sen verran minäkin tästä muistin, että elokuva oli mielestäni kuulunut niihin 90-luvun mukinmeneviin Schwarzenegger-pätkiin, joten melko positiivisin mielin lähdin tätäkin nyt sitten katsomaan, vaikka katsonkin nykyään turhan vähän kunnon toimintapätkiä verrattuna siihen vuosituhannen alkua ja sitä edeltävään tilanteeseen. No, Eraser - suojelija oli kyllä ihan katsottavissa oleva elokuva, mutta eipä sitten juuri sen enempää.

Elokuva alkaa vähän niin kuin tällaisen hyvin erikoisesta agentista kertovan elokuvan melkein kuuluukin eli aluksi nähdään Kruger tositoimissa esittelemässä tehtäväänsä ennen kuin siirrytään itse varsinaiseen tehtävään eli toisin sanoen katsojalle tulee heti selväksi, mikä on Krugerin työ käytännössä. Tämän lyhyen alustuksen jälkeen siirrytään sitten päätarinaan, joka tosiaan oli ihan kelvollista katsottavaa, vaikka ei mitään ihmeellisyyksiä tarjonnutkaan. Toisin kuin monissa tusinatoimintaelokuvissa, jollaiseksi ihan en tätä laske (vaikka melkein), niin tähän oli sentään yritetty saada jotain ihan kunnon tarinaakin siinä kuitenkaan ihan täysin onnistumatta. Toisin sanoen luvassa oli melko suoraviivaista toimintaa, eikä elokuvassa paljon yllättäviä juonenkäänteitä tapahtunut, vaan suurin piirtein kaikki käänteet olivat arvattavissa jo ensi metreiltä asti, vaikka täyttä varmuutta asioiden todellisesta tolasta ei koko ajan ollutkaan. Sinänsä Krugerin ja Leen kuljeskelua sinne tänne oli ihan kiva katsella, vaikka Krugerista olikin toimintaperinteiden mukaisesti tehty todellinen superihminen, ja vaikka kunnon räiskimisen makuun päästäänkin vasta aivan elokuvan loppumetrillä. Mukana on tietenkin Iso-Arska -filmien mukaisesti paljon kömpelöhköjä one-linereita, joista tosin tällä kertaa useimmiten puuttui huumori täysin, vaikka pari humorististakin heittoa seassa oli. Ei tässä ollut tosiaan mitään sellaista vikaa, etteikö tämä olisi hyvin mennyt yhden illan viihteestä, mutta eipä elokuva ole myöskään edes toimintaelokuvien saralla mikään loistotapaus, joka saisi haluamaan sen uudelleenkatsomista ihan pian.

Arnold Schwarzenegger oli suurin piirtein oma itsensä eli mikään suuri eläytyjä hän ei ole, mutta tekee siitä huolimatta tavallaan luonneroolinsa, kun eihän tällaiseen toimintarämistelyyn nyt paljon tarvitsekaan eläytyä, kunhan hahmo ammuskelee roistot vaarattomiksi, niin hyvä. En voinut kuitenkaan olla huvittumatta ajatellessani sitä, että tuostakin tyypistä tuli sitten jossain vaiheessa Kalifornian kuvernööri. James Caan hoitaa roolinsa aika perusvahvasti eli hänkään ei suinkaan ollut huono, mutta ei myöskään sellaista supersuoritusta, minkä vuoksi hänet tästä roolista sitten muistettaisiin. Vanessa Williams oli hänkin ihan mukava ja ainakin vähän tavallista enemmän sisua hänessä tuntui olevan kuin monissa muissa toimintaelokuvien sankarittarissa. Mukana menossa: James Cromwell, Nick Chinlund (Salaiset kansiot) ja John Slattery (Will & Grace).

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Crow / Konna ja koukku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti