maanantai 9. tammikuuta 2012

Beverly Hills 90210 - 4. kausi

Alkuperäinen nimi: Beverly Hills, 90210 - Season 4
Ohjaus: Bill D'elia, Jeff Melman, Gilbert M. Shilton, ym.
Käsikirjoitus: Charles Rosin, Jessica Klein, Steve Wassermann, ym.
Pääosissa: Jason Priestley, Shannen Doherty, Jennie Garth, ym
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1994
Jaksojen määrä: 31

- This is my fault guys!
- Nothing is your fault until I say it is. It's your fault. I was looking forward to giving you a beating but now I see the beating is going to come from Lucinda!
- I know. Look at us. She has got us at each other's throats; she has got be loving this. 
 

Lukio on ohi ja Beverly Hillsin nuoret siirtyvät yliopistoon. Brenda (Shannen Doherty) tosin muuttaa entiseen kotikaupunkiinsa Minnesotaan, mutta Beverly Hills -menneisyys ei jätä häntä rauhaan, sillä kaikki hänen tuttavansa haluavat vain tietää Brendan siellä asumisesta. Muut siirtyvätkin sitten Kalifornian yliopistoon, jopa Dylan (Luke Perry), jota aluksi ei yliopisto-opiskelut nappaa lainkaan. Ennen opintojen alkua Dylan on ollut Kellyn (Jennie Garth) kanssa Euroopassa, mutta heillä on tullut riitaa, joten Kelly palaa aiottua aiemmin takaisin. Brandon ja Steve (Jason Priestley ja Ian Ziering) puolestaan vuokraavat kesän päättäjäisten kunniaksi rantahuvilan, jonka omistajan tytär Jill (Robia LaMorte) on Steven vanha tyttöystävä ja aiheuttaa närää Steven nykyisessä tyttöystävässä Celestessä (Jennifer Grant). Andrea (Gabrielle Carteris) puolestaan jättää Yalen väliin säästääkseen rahaa ja huolehtiakseen sairaasta isoäidistään, mitä Andrean suosittelija Gil Meyers (Mark Kiely) ei oikein ymmärrä. Uusi opiskelijaelämä vaatii lisäksi omia asuntoja yhdelle ja toiselle, joten Donna ja David (Tori Spelling ja Brian Austin Green) muuttavat Kellyn kanssa ranta-asuntoon, joskaan Donnan äiti (Katherine Cannon) ei tiedä koko totuutta asumisjärjestelyistä. Niin ja kun se yliopisto sitten viimein alkaa, niin luvassa on niin veljeskuntiin ja sisaruskuntiin liittymiset, radio-ohjelmien tekemiset kuin tietenkin myös muut yliopisto-opiskelijaelämään liittyvät lieveilmiöt, kuten opiskelu, eikä ihmissuhdepuoltakaan unohdeta...

Tässä viimeisen kuukauden aikana on tullut katsottua tätä Beverly Hillsin 90210:n neljättä kautta, joka yllättävän nopeasti meni ottaen nyt huomioon sen, että kuukauteen mahtui kaikki "joulukiireet", joskin toisaalta kun kaikki katsomani tv-ohjelmat eivät tulleet ihan joka viikko, niin aikaa jäi enemmän myös tälle kaudelle. Tämähän oli näistä sarjan alkupään kausista se viimeinen, jonka arvostelu täältä vielä puuttui, joten tämän jälkeen jäljellä ovat enää sarjan kaksi viimeistä kautta, jotka tulee arvosteluun hyvä jos kevään kääntyessä kesäksi. Joka tapauksessa tätä neljättä kautta oli erittäin kiva seurata, sillä tapahtumia kauden mittaan oli paljon, minkä vuoksi tämä kausi taitaa olla kuin koko sarjan paras kausi.

Kauden pääteema tuntui olevan jollain tapaa Kellyn ja Dylanin suhde, joka kokee kauden mittaan yhtä jos toisenkinlaista hissiliikettä. He ikään kuin saapuvat uuteen kauteen riidoissa, mutta sopivat lopulta erotakseen vain uudestaan ja palatakseen taas yhteen. Tällä kertaa Brenda ei ole ainakaan suoranaisesti sotkemassa kaksikon välejä, vaikka Brenda välillä varsinkin Kellyn oikkuilun taustalla roikkuukin. Ei näiden suhdekiemurat nyt mitään maata mullistavaa draamaa tarjonnut, vaan ne kiinnostavimmat jatkuvajuoniset juonikuviot koettiin muualla. Kelly deittailee välillä KEG-veljeskunnassa, johon Stevekin kuuluu, vaikuttavan John Searsin (Paul Johansson) kanssa ja esiintyypä hän myös Dylanin luvalla Brandonin mielitiettynä.

Brandon ihastuu professorinsa Corey Randallin (Scott Paulin) vaimoon Lucindaan (Dina Meyer) ja tilannetta vain pahentaa se, että Brandon suostuu Randallin pyynnöstä tuutoroimaan yhtä koripalloillijaa, D'Shawnia (Cress Williams). Myöhemmin Brandon pääsee yliopistolla tekemään työtä huippuprojektin kanssa, mikä ei tunnu miellyttävän ihan kaikkia, ja mikä takaa hänelle pääsyn lopulta Washingtoniin asti, mutta joutuupa myös yliopiston kansleri Arnoldin (Nicholas Pryor) tyttären Claren (Kathleen Robertson) ahdistelun kohteeksi ja anteeksi nyt vain, mutta Clare oli tällä kaudella todella sietämätön tyyppi. Brenda taas kyllästyy hyvin nopeasti Minnesotaan ja palaa takaisin Beverly Hillsiin, jossa hän tutustuu Stuartiin (David Gail) ja heidän suhteensa syvenee Brendan ja Brandonin vanhempien (James Eckhouse ja Carol Potter) mielestä vähän turhan nopeasti. Lisäksi Brenda yrittää saada näyttelijäuraansa käyntiin parissakin eri näytelmässä, mutta myös tulee sotkeutuneeksi eläinaktivistien touhuihin. En muistanut, miten Brenda tulee sarjan jättämään, joten siksikin monet näistä Brendan jutuista tuntuivat kiinnostavilta.

Mitä muihin tulee, niin David aloittaa käyttää huumeita ensin erottuaan pihtari-Donnasta (ilmaus, jonka tämän kauden David varmasti allekirjoittaisi) ja voidakseen keskittyä sekä yölliseen radio-ohjelmaansa kuin koulunkäyntiinkin, eikä siinä tietenkään kovin hyvin käy. En tiedä miksi, mutta nimenomaan tämän juonikuvion loppuhetket jostain syystä ovat jääneet ikuisiksi ajoiksi mieliinii, joten muistin, miten tässä tarkalleen käy, mikä ei kuitenkaan haitannut yhtään. Siinä sivussa David ja Kelly keljuilevat toisilleen, koska heidän vanhempansa käyvät huoltajuussotaa Erinistä. Dylan puolestaan saa tietää, että hänellä on pikkusisko Erica (Noley Thornton), kun Erica ja hänen äitinsä Suzanne (Kerrie Keene) saapuvat Dylanin kotiovelle. Myöhemmin mukaan tulee vielä Suzannen miesystävä Kevin (David Hayward), joka saa Dylanin kiinnostumaan bisneksistään, mutta kaikki ei tässäkään mene ihan niin kuin suunnitelmissa oli. Steve kekkuloi veljeskunnassaan ongelmissa kuin toisissakin, joita aiheuttaa esimerkiksi hänen edellisen kauden master key -menneisyytensä kuin myös John Searskin. Lisäksi Steve yrittää pitää suhteensa Celesten kanssa kunnossa, mikä ei ole helppoa naistenkaatoja arvostavassa KEG-veljeskunnassa. Andrea pääsee puolestaan eroon neitsyydestään, mutta tässä ei ole kaikki, vaan hän myös tulee kauden mittaan raskaaksi ja menee naimisiin ja varsinkin tämä raskaus aiheuttaa kaikille suurta päänvaivaa. Nat (Joe E. Tata) puolestaan saa sydänkohtauksen, mikä lopulta pistää Peach Pitin omistajuussuhteet ainakin osittain uusiksi. Kaiken kaikkiaan näistä useiden jaksojen käsitellyissä jaksoissa oli paljon jännitettävää, sillä vaikka suurimmaksi osaksi muistinkin, miten niissä käy, niin olin kuitenkin ehtinyt unohtaa monin paikoin, minkälaisten juonipolkujen kautta niihin loppuratkaisuihin päädyttiin.

Yksittäisissäkin jaksoissa tai (pääasiassa) korkeintaan parin jakson juonikuvioissakin tapahtui yhtä ja toista edellä mainittujen asioiden sivussa ja jos pitäisi listata kaikki mielenkiintoiset tapahtumat, minun pitäisi listata lähes kaikki kauden tapahtumat, mutta jos nyt joitakin helmiä nostaisin esiin. Steveä syytetään raiskauksesta ja tuleepa hän myös paljastaneeksi yhden KEG-miehen homoudenkin. Dylanista tulee asehullu ryöstön jälkeen. Cindy ja Jim Walsh viettävät 20-vuotishääpäiviään juhlassa, jossa Andrea lopulta tapaa Jessen (Mark D. Espinoza), josta puolestaan tulee niin Andrean mies kuin lapsensa isäkin. Brandon taas vierailee San Fransiscossa vanhan heilansa Emily Valentinen (Christine Elise) luona. Lisäksi piipahdetaan 1960-luvun lopun Beverly Hillsissä Vietnamin sodan ollessa käynnissä ja tässä jaksossa hauskaa oli kuvitella 1960-luvun Beverly Hills 90210 -sarja ja sen hahmojen käyttäytymiset. Kauden aikana nähdään myös jouluun sijoittuva koostejakso, joka tuli ehkä turhan äkkiä, kun edellinen koostejakso oli vasta edellisellä kaudella.

En löytänyt vahvistusta tälle, mutta pahojen kielien mukaan Shannen Dohertystä yritettiin päästä eroon jo kolmannen kauden jälkeen, mutta koska hänellä oli vielä yksi kausi sopimuksesta, häntä ei voitu heittää poiskaan. Samaiset pahat kielet tiesivät kertoa, että alun perin Dohertyn hahmon Brendan piti esiintyä tällä neljännellä kaudella vain Minnesotassa puhelimen välityksellä (ja näin minä olin muistanutkin tapahtuneen, mutta muistin todella väärin), mutta siitä ei saatu oikein mitään irti, joten Brenda tuotiin takaisin Beverly Hillsiin. Tiedä sitten, mikä on koko totuus, mutta tällä kaudella hänestä päästiin kuitenkin vihdoin eroon, mikä oli sinänsä sääli, sillä Doherty oli yksi sarjan parhaista naisista, vaikka hänen tilalleen tullut Tiffani (Amber) Thiessen taitaa ollakin minun suosikkihahmoni koko sarjan historiassa. Tällä kaudella nähtiin myös Clare ensimmäistä kertaa ja Kathleen Robertson esittikin hahmoa ihan hyvin varsinkin kauden viimeisissä jaksoissa, vaikka itse Clare olikin todella ärsyttävä iilimato. Ensiesiintymisen kokivat myöskin niin kansleri Arnoldia näytellyt Nicholas Pryor kuin Steven isää Rushia näytellyt Jed Allankin.

Pisteitä: 4,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Pimeyden armeija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti