torstai 1. joulukuuta 2011

Tower Heist

Alkuperäinen nimi: Tower Heist
tOhjaus: Brett Ratner
Käsikirjoitus: Ted Griffith, Jeff Nathanson
Pääosissa: Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2011
Kesto: 106 min

- We're not criminals. We don't know how to steal...
- Don't worry. I know someone who does.

 
Josh Kovacs (Ben Stiller) toimii korkean Tower-hotellin päällikkönä ja hänen tehtävänään on jakaa tehtävät työntekijöille. Eräänä päivänä kokon hotellin omistaja Arthur Shaw (Alan Alda) pidätetään, vaikka Kovacs todellisena luottohenkilönä tahtookin uskoa viimeiseen asti Shaw'n syyttömyyteen. Kuitenkin pian paljastuu, että Shaw on tehty hyvin suuria talousrikoksia ja siinä sivussa kavaltanut kaikki työntekijöiden rahatkin, joten myös Kovacsin on pyörrettävä sanansa, mutta hän ei paljon pysty tekemään, varsinkin kun Shaw'n velkojien joukko on melkoinen. Kun sitten eläkerahansa Shaw'lle menettänyt lähes eläkeiässä oleva ovimies Lester (Stephen Henderson) yrittää itsemurhaa, Kovacs ei  enää voi katsoa asioita sivusta, vaan hän päättää saada työntekijöiden rahat takaisin, mutta hän ei selviydy tehtävästä yksin.

Viimeisten parin viikon aikana olen käynyt elokuvissa sen verran monta kertaa (8), että hirvittää, mutta nyt tulee ainakin puolentoista viikon tauko teatterissa ramppaamiseen. Tämän ns. leffateatteriputken saa päättää Tower Heist, joka trailerinsa puolesta vaikutti sen verran viihdyttävältä toimintakomedialta, että kiinnostus tätä elokuvaa kohtaan nousi ja kun sitten Eddie Murphykin näytti olevan vanhassa vedossaan pitkän tauon jälkeen, niin lopullinen päätös oli siinä. Trailerit antavat kovin usein melko harhaanjohtavaa kuvaa mainostamiensa elokuvien hyvyydestä, joten totta kai minulla oli pieni epäilys siitä, että onko tämä sittenkään niin toimiva tapaus allekirjoittaneelle, mutta tällä kertaa traileri antoi kyllä aika hyvän kuvan tästä elokuvasta ja Tower Heist olikin ihan viihdyttävä tapaus.

Kun nyt oli tiedossa, että elokuvassa lähdettäisiin ryöstämään tätä Towerin omistajaa, niin siihen nähden elokuvassa oli hieman tyhjäkäyntiä alkuvaiheessa. Näennäisesti hommassa riitti puhtia pitämään mielenkiinto myös elokuvan alussa yllä, mutta hieman tuntui siltä, että vähän liikaa tavaraa oli mukana. Niinpä elokuva ei päässyt kunnolla vauhtiin ennen kuin Slide (Eddie Murphy) oli tullut mukaan porukkaan ja ryöstösuunnitelma alkoi kehittyä. Kyllähän tämä alkukin ihan mukavasti meni, vaikkei siis mitään erikoista tarjonnutkaan. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun itse ryöstö pistetään käytäntöön, niin elokuva pääsee kunnolla oikeuksiinsa ja niinpä tätä ryöstöön lähtöä oli oikein viihdyttävä katsoa. Totta kai elokuvasta näki monessa kohtaa, että Ocean's-elokuvat on kyllä katsottu, mutta kun tässäkin elokuvassa koko ryöstöoperaatio oli toteutettu tyylillä, niin mikäs oli tämän parissa viihtyessä. Tietenkään kaikki ei tässä elokuvassa mene yhtä sulavasti kuin edellä mainituissa elokuvissa, mutta kuitenkin tarpeeksi, että lopulta päästään aikalailla haluttuun lopputulokseen. Ennakkoon olin vähän pelännyt, että elokuva menee liian koheltamiseksi tai muka-humorististen onelinereiden laukomiseksi, mutta ei, elokuva oli lähinnä komediallinen toimintaelokuva, jonka esikuvia elokuvan tyylille on varmaankin ollut edellä mainittujen Ocean's-elokuvien lisäksi sellaiset kasariklassikot kuin Beverly Hills kyttä ja Tappava ase, ja tämäkös minua miellytti. Loppuratkaisu ei sinänsä yllättänyt, mutta tapa, jolla sinne päästiin, oli ihan viihdyttävää katseltavaa. Harmi vain, että elokuvan alkupuoli ei ollut yhtä vahva, sillä aineksia olisi ollut vähän parempaankin arvosanaan. Joka tapauksessa kokonaisuutena sellainen viihdepaketti, että varmaankin tulen tämän jossain vaiheessa kotiinikin hommaamaan.

Ben Stiller on minusta aina ollut oikein viihdyttävä tapaus sellaisena jonkinlaisena nukkavieruna/sekoilijana, mutta samaan aikaan jotenkin olen aina tuntenut häntä kohtaan sellaista pientä epäluuloa, enkä oikein tiedä, että mistä se johtuu. Kuitenkin tässä elokuvassa hän on ottanut vähän etäisyyttä moniin aiempiin rooleihinsa ja on oikeastaan läpi elokuvan aika rauhallinen tapaus, mistä kyllä pidin ja niinpä Stiller olikin hyvä tänä tarpeeksi saavana hotellipäällikkönä. Pientä tulistumista toki tässäkin roolissa hänellä oli, mutta pääosin aika rauhallisesti toimi Stillerin hahmo. Tätä elokuvaa on joissakin piireissä ehditty jo mainostamaan sen todellisen Eddie Murphyn (tiesittekö, että hän on jo 50?!) paluuleffana ja minustakin hän oli varsin mainio tapaus tässä elokuvassa ja selviä vivahteita siitä vanhasta tutusta Murphysta olikin nähtävillä, vaikka rääväsuu ei käynytkään ihan yhtä hyvin kuin ennen vanhaan tai siinä oli ehkä pientä yliyrittämistä, mutta tosiaan ihan kelpo paluu ja toivon miehen jatkavan samalla linjalla jatkossakin. Ehkä vielänvähän enemmän hänkin olisi saanut olla esillä. Mukana menossa: Casey Affleck, Alan Alda, Matthew Broderick, Téa Leoni (Deep Impact, Family Man), Michael Peña (Crash), Judd Hirsch (Num3rot) sekä Gabourey Sidibe (Precious).

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Maissilapset 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti