torstai 29. joulukuuta 2011

Amerikan psyko 2

Alkuperäinen nimi: American Psycho II: All American Girl
Ohjaus: Morgan J. Freeman
Käsikirjoitus: Alex Sanger, Karen Craig
Pääosissa: Mila Kunis, William Shatner, Geraint Wyn Davies
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2002
Kesto: 88 min

- Yep, I just killed Brian. But you've got to look at the positive side: I'm killing for a better tomorrow. Once I get into the FBI, I'll be in position to stop dozens, maybe even hundreds of serial killers every year. Okay, think about it: I'm killing the few to save the many. Sort of like Robin Hood, you know? God, I think I need some professional help.Rachael (Mila Kunis) näkee varhaisteininä, kuinka Patrick Bateman (Michael Kremko) tappaa hänen lapsenvahtinsa Claran (Kate Kelton), mutta pääsee irti siteistään ja vuorostaan tappaa Batemanin tämän ollessa Rachaeliin nähden selin. Rachael lähtee pois paikalta, johon kukaan ei pysty häntä yhdistämään ja päättää pyhittää elämänsä sarjamurhaajien nappaamiseen. Vuosia myöhemmin hän opiskelee yliopistossa pääaineenaan käyttäytymis- ja sosiaalitieteet. Hänen opettajansa professori Starkman (William Shatner) on valitsemassa itselleen uutta assistenttina, mitä pidetään varmana tapana päästä Quanticoon FBI-koulutukseen ja siksi myös Rachaelia kiinnostaa kyseinen pesti. Hommasta on kiinnostunut moni muukin, mutta Rachael on valmis tekemään mitä tahansa saadakseen haluamansa...

Tämä Amerikan psykon jatko-osa sai kovin nihkeän vastaanoton, eikä esimerkiksi IMDB:n pisteet päätä huikaise (3,9), mikä ei sinänsä ole ihme, sillä varsinaista tekemistä tällä osalla ei ole ensimmäisen osan kanssa, mitä nyt päähenkilö melkein joutuu ensimmäisen osan konnan eli Batemanin uhriksi. Noin muuten koko tarina on lähes täysin irrallinen. Itse taas en ollut kuullutkaan koko elokuvasta ennen kuin pari kuukautta sitten kävin läpi kaikkien katseluun pian tulevien elokuvien jatko-osat, joten tämäkin lähti hankintalistalle heti. En oikeastaan tiennyt, minkälainen tämä elokuva olisi, mutta jatko-osamaisuutensa vuoksi odotukset eivät hevin korkealla olleet. Amerikan psyko 2 kuitenkin yllätti ja pisteissä pääsi oikeastaan samaan ensimmäisen osan kanssa, tosin aivan eri syistä.

Elokuvassa on tosiaan tämä pieni takaumapätkä, jonka jälkeen elokuva otti osin ilokseni täysin itsenäisen luonteen. Ensimmäisessä osassa oli paljon päähenkilön monologeja, joten sentään sellaisia odotin tästäkin löytyvän, enkä ollut väärässä, mutta siihen yhtäläisyydet tahtoivat jäädäkin. Tällä kertaa monologit eivät varsinaisesti niin yleviä olleet kuin ensimmäisessä osassa, mutta silti ihan viihdyttäviä. Rachaelin rooli oli selvä oikeastaan alusta asti tai viimeistään siinä vaiheessa, kun kävi ilmi, että uutta assistenttia oltiin hakemassa. Tämän jälkeen juoni eteni melko ennalta-arvattavasti, mutta samaan aikaan sen verran hyvin toteutettuna, että mielenkiinto säilyi loppuun asti. Hiukan yllättäenkin näillä hieman slasherhenkisillä kuolemilla ei mässäilty, vaan useimmat kuolemat tapahtuivat kameran ulkopuolella, vaikka nähdäänkin Rachael tappamassa heitä. Elokuvassa tapahtuu yhtä jos toista ja vaikka saatiinkin pientä väärinkäsitystä mukaan, niin kokonaisuutena ei psykiatri Danielsin (Geraint Wyn Davies) mukanaolo oikein innostanut, vaikka sillä ehkä pohjustettiinkin elokuvan loppuratkaisua. Elokuvan loppuun odotin jos jonkinmoista twistiä, mutta samanlaiseen tulkinnanvaraisuuteen ei sorruttu kuin ensimmäisessä osassa, mikä oli muuhun tarinaan nähden ihan hyvä ratkaisu. Vaikka itse loppuratkaisu ei yllättänytkään, niin näissä lopun twisteissä oli sentään sellaisia, jotka pieniä yllätyksiä aiheuttivat, vaikka näin jälkiviisaana voisikin miettiä, että miksi. Toisaalta taas eipä niihin lopun käänteisiin juuri aiemmin viitattukaan, joten siinä mielessä niiden arvaaminen olisikin ollut vähän hankalaa. Jo mainittu loppuratkaisu sopi hyvin tällaiseen pieneen murhatrilleriin, vaikka sekin oli jo nähty monet kerrat.

Elokuva ei olisi varmaankaan maistunut näinkään hyvin, ellei sen pääosassa olisi ollut Mila Kunisin (Black Swan) kaltainen pakkaus. Mila Kunisin näyttelemässä Rachaelissa nimittäin oli sellaista jäätävää tyyliä, josta pidin paljon ja kaukana oltiin Batemanin kaltaisesta tyhjästä kuoresta (mikä pudotti kyseisen elokuvan kohdalla pisteitä). Rachael saattoi olla jonkin sortin kylmänviileä narsistinen perfektionisti, mutta Kunis näytteli hahmoa todella upeasti. William Shatner ei tässäkään elokuvassa ollut enää kovin nuorekkaan oloinen, mutta hän oli kuitenkin allekirjoittaneen mielestä ihan itsensä näköinen, mutta tämä saattaa johtua siitäkin, että Shatner ei edusta minulle Star Trekiä, vaan "sitä tyyppiä siinä Hälytys 911 -sarjassa". Ihan kelvollisen peruslipevän professorin roolin hän kuitenkin veti. Geraint Wyn Davies ei ollut varsinaisesti huono, mutta olisi hän silti voinut jäädä kotiinsa.

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: The Departed

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti