maanantai 24. lokakuuta 2011

Ring 2

Alkuperäinen nimi: Ringu 2
Ohjaus: Hideo Nakata
Käsikirjoitus: Hiroshi Takahashi
Pääosissa: Miki Nakatani, Yûrei Yanagi, Rikiya Ôtaka
Valmistusmaa: Japani
Ilmestymisvuosi: 1999
Kesto: 95 min

- Hei, lupaa minulle yksi asia.
- Minkä?
- Sen, ettet tee niin enää ikinä... tuli mitä tuli.


Kaivosta löytyneen Sadako Yamamuran (Rie Ino'o) jäänteet tutkitaan ja selviää, että noin 30 vuotta suljetussa kaivossa ollut Sadako oli itse asiassa ollut kuolleena vasta pari vuotta. Kuin tässä ei olisi kaikki, ruumiin löytöretkellä ollut Ryûji Takayama (Hiroyuki Sanada) on kuollut äkillisesti ja itse varsinaisen löydön tehnyt Ryûjin ex-vaimo Reiko Asakawa (Nanako Matsushima) on kadonnut poikansa Yôichin (Rikiya Ôtaka) kanssa. Ryûjin assistentti Mai Takano (Miki Nakatani) haluaa tietää lisää Ryûjin kuolemasta ja yhdessä reportteri Okazakin (Yûrei Yanagi) kanssa he saavat kuulla Sadakon asettamasta videokirouksesta ja kumpikin tahoillaan lähtevät tutkimaan tapausta...

Koska samaan aikaan Ringun kanssa tehty ensimmäinen ensimmäinen jatko-osa floppasi ja pahasti, päätti tuotantoyhtiö käytännössä unohtaa kyseisen jatko-osan olemassaolon kokonaan ja päättivät palkata Ringun tekijät ja näyttelijät uudestaan, jotta nämä tekisivät elokuvalle toisen ensimmäisen jatko-osan, josta sitten tuli se niin sanottu virallinen jatko-osa. Hämmentävää? Kyllä, mutta samaan aikaan ainakin ihan toimiva ratkaisu, sillä vaikka Ring 2 ei nyt näennäisesti ollutkaan hirveästi parempi kuin Rasen (vähän kuitenkin), niin mielestäni sopi paremmin Ringu-kaanoniin kuin Rasen riippumatta siitä, kumpi kertoo alkuperäiskirjan tarinaa uskollisemmin (en tiedä).

Kuten Rasen, myös tämä osa käynnistyi ruumishuoneelta, mutta tällä kertaa tutkittavana oli Sadako. Tästä sitten pistetään liikkeelle tapahtumat, joiden johdosta vähitellen niin reportteri Okazaki kuin Mai Takanokin pääsevät leikkimään etsivää ja tutkimaan tapausta. Siinä missä Okazakin kohteena on lähinnä tämä kadonnut kirottu videonauha, Mai Takano yrittää selvittää Reikon ja Yôichin olinpaikkaa ja välillä heidän tiensä kohtaavat tutkintojen edetessä. Näistä kahdesta juonenlangasta seurasin paljon mieluummin tätä Mai Takanon matkaa ja hän elokuvassa nousikin lopulta selkeämpään pääosaan Okazakin etsinnän jäädessä lähinnä lyhyiden hetkien varaan. Ei sillä, etteikö Okazakin matkassakin olisi ollut jännitystä ilmassa vähintäänkin satunnaisesti, mutta enemmän jännitystä riitti Mai Takanon tarinassa mitä pidemmälle tarinassa mentiin, vaikka ei sekään ihan ensimmäisen osan tasolle noussut. Itse asiassa ehdin jossain vaiheessa jo toivoa, että koko Okazakin puoli tarinasta olisi jätetty vähemmälle tai kokonaan pois, sillä eipä se juonenhaara hirveästi tuonut mitään olennaisesti uutta tarinaan, vaan taustalla koko ajan pyöri tämä ensimmäisestä osasta tuttu videotarina. Mai Takanon puolessakin alkoi varsinkin lopussa olla sellaista pientä sillisalaattimaisuutta, jonka aikana sitä mietti, että "hetkinen, mitäs helvettiä tässä nyt tapahtuu?", enkä esittänyt tätä kysymystä missäkään positiivisessa mielessä. Loppua kohden epäilin hetken aikaa minulla olevan jopa käsissäni leikelty versio (ei ollut), kun se meni sarjaksi outoja tapahtumia, joissa ei tuntunut olevan mitään järkeä edes Ringu-asteikolla. Itse asiassa olin antamassakin leffalle hieman korkeampaa pistemäärää, mutta koska loppu oli pieni antikliimaksi, en sitten viitsinyt. Siitä kyllä pidin, että tällä kertaa Mai Takano esiteltiin katsojalle vain Ryûjin assistenttina kuten ensimmäisessä elokuvassa, eikä nimenomaan tyttöystävänä.

Mai Takanoa näytellyt Miki Nakatani oli tässäkin jatko-osassa hyvä, vaikka hahmo olikin vähän miellyttävämpi tapaus kuin Rasenissa. Valitettavasti Okazamia näytelleestä Yûrei Yanagista ei voinut sanoa samaa, sillä vaikka hänkin oli ihan kelvollinen, niin ei hänessä ollut sellaista uskottavuutta kuin Nakatanissa. Yôichia näytelleestä Rikiya Ôtakassa oli kyllä pieniä hyytäviä hetkiä (enemmän kuin Sadakoa näytelleessä Rie Ino'oossa), mutta loppujen louksi hänen roolityönsä ei eronnut pahasti monista muista salakavalan oloisista pahojen voimien hallitsemasta pikkulapsesta.

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Ringu 0: Bâsudei

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti