lauantai 22. lokakuuta 2011

Rasen

Alkuperäinen nimi: Rasen
Ohjaus: Jôji Iida
Käsikirjoitus: Jôji Iida
Pääosissa: Kôichi Satô, Miki Nakatani, Yutaka Matsushige
Valmistusmaa: Japani
Ilmestymisvuosi: 1998
Kesto: 97 min

- Et kyennyt viiltämään ranteitasi, mutta minut kyllä revit erilleen.Poikansa kuoleman johdosta masentunut tohtori Andô (Kôichi Satô) on itsetuhoinen, mutta ei saa tehtyä sitä viimeistä ratkaisua. Hän saa kuulla, että hänen vanha opiskelukaverinsa Ryûji Takayama (Hiroyuki Sanada) on kuollut hyvin epäilyttävissä olosuhteissa ja hänen tehtävänsä on suorittaa Ryûjille ruumiinavaus ja muutenkin avustaa poliisia kuoleman selvittämisessä. Niinpä hän pääsee mukaan Ryûjin tyttöystävän Mai Takanon (Miki Nakatani) kuulusteluihin ja ennen pitkää hän saa tietä oudosta videonauhasta, jonka väitetään olevan Ryûjin ja monen muunkin kuoleman takana ja kun hän saa viimein videon käsiinsä, ei hän malta olla katsomatta sitä...

Olin nähnyt amerikkalaisen Ringin aikoinaan teatterissa, mutta vasta jokunen vuosi sitten käteeni tarttui alkuperäinen japanilainen versio, Ringu, josta pidin aikalailla. Sitten tuossa alkuvuodesta Turun Elokuvadivarista tuli bongattua Ringun jatko-osat, joten otin ne käteeni, mutta sitten tämän kuun aikana minulle jotenkin selvisi (tai minulla oli siitä hämärä muistikuva), että minulta puuttui yksi osa eli tämä Rasen aka. The Spiral, joten sehän meni sitten äkkitilaukseen. Näin lauantai-aamuna minulle vielä selvisi, että Rasen ei ole vain Ringun ensimmäinen jatko-osa, vaan se vieläpä julkaistiin samaan aikaan Ringun kanssa, vaikka sittemmin ilmeisesti melkein vaiennettiinkin kuoliaaksi ja muut jatko-osat eivät ilmeisesti huomioikaan tämän osan tapahtumia lainkaan. Mikä oli sinänsä ihan fiksu temppu, sillä Rasen tahtoo viedä paljon pois Ringun viehätysvoimasta, vaikka olikin ihan kelpo elokuva.

Elokuva jatkaa tarinaa päivää Ringun tapahtumien jälkeen ja pääsemme näkemään Andôa selvittämässä edellisestä osasta tutun Ryûjin kuolemaa. Aluksi kaikki menee oikein mallikkaasti, vaikka kauhusta ollaankin pääasiassa siirrytty trilleriin, mutta jotenkin videon tarinan jatkumista jaksoi edelleen katsoa, varsinkin kun minusta selvitettiin aika hyvin, miten videon matka tuli päätökseen parissakin eri haarassa. Edellisen osan Reikon pojan Yoshinon kohtalo jäi vähän arveluttamaan, mutta ehkä tässä osassa haluttiin antaa se vaikutelma, että Reiko oli tehnyt uuden kopion Yoshinon puolesta. Minua myöskin mietitytti pitkään, mitä nämä sivuhenkilöiden kärsimät yskänkohtaukset merkitsivat, mutta saatiinhan siihenkin vastaus lopulta. Harmi vain, että tämä vastaus ei sitten miellyttänytkään, kuten ei miellyttänyt moni muukaan asia elokuvan ratkaisuista, vaikka yhdeltä osin elokuva onnistuikin johtamaan minua hieman harhaan positiivisessa mielessä. Jotenkin lääketieteen tai biologian tuominen koko kuvioon mukaan tuntui hölmöltä ja niinpä "kuolemansairaaksi" tulemisen syyt olivat varsin kömpelön oloisia ja jotenkin veivät pohjaa ensimmäisen osan tapahtumilta, "mutta kun asioille vaan piti koettaa saada jokin järjellinen selitys!!!" Joo, ei kiitos. Elokuvan alussa Ryûjin kummittelu vielä tuntui ihan kelvolliselta ratkaisulta, mutta aivan elokuvan lopussa homma vedettiinkin niin oudoksi niin Ryûjin kuin muidenkin tapahtumien johdosta, että kiinnostus elokuvaa kohtaan laski kuin lehmän häntä verrattain lyhyessä ajassa, mutta sinänsä melko kiinnostavan alkupuoliskon ansiosta lopputulos jäi edes hieman keskimääräistä paremmaksi. Onneksi tätä tarinapolkua ei enää jatkettu.

Näyttelijät olivat ihan perushyviä, eivätkä olleet juurikaan ensimmäisen osan näyttelijöitä huonompia, mitä nyt Maita näytelleellä Miki Nakatanilla oli selkeästi isompi rooli kuin ensimmäisessä osassa, joten hän pääsi nyt paremmin esillekin ja tosiaan ihan hyvää työtä teki hän. Myös ensimmäisessä osassa ollut Hiroyuki Sanada oli ihan hyvä tässäkin elokuvassa. Elokuvan päähenkilöä tohtori Andôa esittänyt Kôichi Satô oli ihan ok hänkin, vaikka ei mitenkään erityisen mieleenjäävä. Sadakoa esittänyt Hinako Saeki puolestaan oli kaikkea muuta kuin pelottavan näköinen, mitä ei kenties sitten ollut haettukaan.

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Ring 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti