tiistai 18. lokakuuta 2011

Movie Monday #21 - From Finland - Uuno on numero yksi

Tämänkertaisessa Movie Monday -haasteessa kysyttiin, minkä kotimaisen elokuvan näyttäisi muualta Suomeen tulevalle. Okei, periaatteessahan on elokuvia missä valita. On Tuntematonta sotilasta, joka voi olla Suomen sotahistoriaa tuntemattomalle liian pitkä pala purtavasti, on suosittuja näyttelijöitä tyyliin Tauno Palo ja Ansa Ikonen, joiden elokuvia voisi näyttää, mutta kotimaassa suosittuna oleminen ei tekisi varmaankaan vaikutusta, ellei näytettävä elokuva olisi sitten erittäin tarinallisesti erittäin vahva (mitä vähän epäilen), on Kaurismäkien elokuvia aina Oscar-ehdokkaita myöten, on uutta elokuvaa Rare Exportsin muodossa, on vaikka mitä. Kuitenkaan en keksi tähän tähän kohtaan kuin yhden elokuvan. Tai no, elokuviahan on mistä valita, mutta siis yhden tietyn hahmon ympärille kasattuja elokuvia ja tämä hahmo on tietenkin Uuno Turhapuro.


Sillä mikä muukaan elokuvasarja olisi muokannut kotimaista elokuvakäyttäytymistä niin paljon kuin tämä sarja? Uunoja on tehty vuosikymmenestä toiseen, mutta silti elokuvat ovat vetäneet väkeä teattereihin aina, vaikka Uunon kultakausi olikin 1970- ja 1980-luvuilla ja moni noiden aikojen Uuno-leffoista löytyykin kaikkien aikojen (elokuvateattereissa) katsotuimpien kotimaisten elokuvien kahdenkymmenen katsotuimman joukosta. Lisäksi elokuvat ovat pyörineet kymmeniä kertoja tv:stä, joten elokuville on ollut selvästikin halukkaita katsojia. Niinpä olisikin vain luontevaa näyttää vieraalle jonkin noiden vuosikymmenien Uunoista ja tietenkin mieluiten vaikka heti sen ensimmäisen.

Tietenkin pitäisi tähdentää ulkomaan elävälle sitä, kuinka elokuvat saattavat ainakin joidenkin mielestä olla jo turhan vanhahtavia, vaikka omasta mielipiteestäni en olisikaan varma, kun omista katselukerroista alkaa olla jo lähemmäs vuosikymmen aikaa. Myöskin voisi olla hyvä kertoa, että ei, Uuno ei kuvaa tyypillistä suomalaista miestä, vaan kyseessä on nimenomaan selvästi ylivedettu hahmo. Elokuvat eivät sisältönsä puolesta kertoisikaan niinkään suomalaisesta sielunmaisemasta, mutta kertoisi kyllä sen, minkälainen huumori suomalaisiin upposi tuolloin ja mitä jottei joidenkin kohdalla vielä nykyäänkin. Ulkomainen vieras voisi olla tietenkin aivan järkyttynyt suomalaisen huumorin tasosta nyt ja ennen, mutta itse tietenkään en häpeäisi omaa menneisyyttäni Uuno-elokuvien parissa, pidin niistä nykyään tai en. Sitä paitsi tuskin löytyy maata, jossa ei olisi sellaisia omaleimaisia juttuja, jotka oman maan kansalaisten keskuudessa viihdyttäisivät/naurattaisivat todella, mutta joita muissa maissa ei ymmärrettäisi sitten millään ja en yhtään ihmettelisi, jos suomalaisessa elokuvamaailmassa juuri Uuno-elokuvat olisivat täällä Suomessa juuri "vain meille" aukeavia. Samalla voisi pitää lyhyen luennon aiheesta Spede-Vesku-Simo.

Voisi siinä olla ulkomaalaisella kotijoukoille kerrottavaa, että tällaisia elokuvia meillä täällä Suomessa katellaan. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti