torstai 6. lokakuuta 2011

Aparecidos - Unohdetut

Alkuperäinen nimi: Aparecidos
Ohjaus: Paco Cabezas
Käsikirjoitus: Paco Cabezas
Pääosissa: Ruth Diaz, Javier Pereira, Pablo Cedrón
Valmistusmaa: Ruotsi, Argentiina, Espanja
Ilmestymisvuosi: 2007
Kesto: 104 min

- Jos tämä olisi kauhuelokuva, sinä juoksisit nyt rinnat paljaana. Ja he olisivat kummituksia.


Malena ja Pablo (Ruth Diaz ja Javier Pereira) ovat tulleet sairaalaan hyväksymään kuolemaisillaan olevan ja jo kliinisesti kuolleen isänsä irrottamisen letkuista, mutta Pablo haluaa tavata isänsä, jota hän ei koskaan oikein tuntenut, vielä kerran. Maatessaan isänsä vierellä hän haluaa tietää isästään enemmän ja taivuttelee Malenan lähtemään hänen mukanaan 3000 kilometrin päähän heidän vanhaan taloonsa heidän isänsä vanhalla autolla. Matkalla Pablo löytää nopeasti ilmestyvän ja katoavan tytön avulla autoon kätketyn muistiinpanokirjan, joka kertoo parikymmentä vuotta sitten tehdyistä karmeuksista. Mennessään yöpymään motelliin Pablo tajuaa, että joku tai jotkut yrittävät jäljentää 20 vuoden takaiset tapahtumat uudestaan ja päättää yrittää auttaa uusia uhreja syntymättä, mutta mitä kaiken taustalla piileekään?

Tämä elokuva tuli hommattua Turun Elokuvadivarista puhtaasti sillä perusteella, että nimi oli espanjalainen. En siten sitten tiennytkään elokuvasta yhtään mitään ja totuuden nimissä kuvittelin elokuvan sijoittuvankin Espanjaan, eikä suinkaan Argentiinaan, eikä hälytyskelloni soineet edes siinä vaiheessa, kun kerrottiin automatkan pituudeksi yli 3000 kilometriä (okei, vähän mietin, että noinko pitkä Espanja muka on), ja luulinkin, että elokuvassa on nimenomaan Argentiinasta Espanjaan muuttaneita siirtolaisia (Barcelona mielestäni mainittiin jossain vaiheessa). Kyllä totuus ennen pitkää minulle kuitenkin valkeni. No, Aparecidos - Unohdetut, jolla ei ole IMDB:n mukaan suomenkielistä nimeä, mutta DVD:n tekstityksistä sellainen löytyi, oli ikävä kyllä loppujen lopuksi aika keskinkertainen tapaus.

Elokuva starttaa sieltä sairaalasta ja ihan kivasti pistetään tapahtumat liikkeelle, joten melko nopeasti päästään myöskin sille automatkalle. Sen aikana alkaa sitten vähitellen näkyä ja kuulua näitä kummituksia siellä täällä; ensin tien päällä ja myöhemmin siellä motellissa. Kyllä minä sen jotenkin kykenin hahmottamaan, että mennyt ja nykyisyys olivat menneet hieman sekaisin, mutta ihmettelin kyllä, että päähenkilöt eivät tajunneet sitä vielä pitkään aikaan, vaikka kuinka tarkasti tapahtumat seurasivatkin muistiinpanokirjassa esitettyjä asioita. Myönnän kyllä olleeni jatkuvasti kiinnostunut siitä, mihin suuntaan tapahtumat olivat etenemässä, mutta juuri sellaista pientä uteliaisuutta enempää ei elokuva tahtonut tarjotakaan. Tämä johtui kokonaan tunnelman puutteesta, sillä kuvaus tai musiikkivalinnat eivät oikein onnistuneet luomaan minkäänlaista jännittävää ilmapiiriä, vaan elokuva meni eteenpäin tasaisen keskinkertaisesti. Ei tämän parissa siis aika tylsäksi käynyt, mutta eipä aiheuttanut mitään riemunkiljahduksiakaan missään vaiheessa, vaikka gorea elokuvassa vähän olikin. Kun sitten täysin selittämättä kummitusuhrit näkyivät Malenalle ja Pablolle (ja vain heille), mutta sitten elokuvan pääpahaa näkyi vain peileissä ja muissa heijastuksissa, niin tahtoi mennä vähän fiilis pilalle. Loppupuolella ollut kellarikohtaus oli ehkä elokuvan heikoin kohtaus. Enhän minä nyt ihan kaikkia elokuvan yksityiskohtia osannut arvata etukäteen, mutta pääpahan henkilöllisyys oli arvattavissa jo heti ensimmäisessä motellikohtauksessa. Lopuksi vielä ratsastetaan syyskuun 2001 terrori-iskujen varjossa.

Ruth Diaz oli ihan kelpo tapaus Malenaksi näin niin kuin kauhuelokuvan pääosassa eli vaikka mitään Oscarin arvoista näyttelijäsuoritusta hän ei tehnytkään, niin ei hän tämän elokuvan päähenkilöksi ollut yhtään huono ratkaisu. Javier Pereira puolestaan näytti varsinkin elokuvan alussa pitkälti samalta kuin Elijah Wood Taru sormusten herrasta -elokuvissa ja jotenkin tuntui siltä, että yhtä monta ilmettä oli Pereira "perinyt" Woodilta. Ei sillä, että Pereirakaan varsinaisesti huono olisi ollut, mutta Diazia ainakin hitusen huonompi. En suostu uskomaan sitä, että motellinomistajaa esittänyt Matías Strafe olisi sattumalta valittu rooliinsa, hän kun näytti köyhän miehen Norman Batesilta.

Pisteitä: 2,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Maissilapset / Amityville 2 - paholaisen piiri / Christine (toivottavasti ensin mainittu, luultavasti viimeksi mainittu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti