lauantai 17. syyskuuta 2011

Project 1001, osa 192/1001: Ihmissusi

Alkuperäinen nimi: The Wolf Man
Ohjaus: George Waggner
Käsikirjoitus: Curt Siodmak
Pääosissa: Lon Chaney Jr., Claude Rains, Evelyn Ankers
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1941
Kesto: 67 min

- Don't try to make me believe that I killed a man when I know that I killed a wolf!
- Yes, yes. We're all a little bit confused.


Larry Talbot (Lon Chaney Jr.) saapuu kotikyläänsä 18 vuoden jälkeen veljelleen sattuneen kuolemaan johtaneen metsästysonnettomuuden jälkeen. Larry tapaa Gwenin (Evelyn Ankers), josta Larry kiinnostuu oitis ja saa Gwenin lopulta suostuteltua lähtemään kanssaan ulos, mutta kolmanneksi pyöräksi tulee Gwenin ystävä Jenny (Fay Helm). Mustalaiset ovat tulleet kaupunkiin, joten kolmikko lähtee käymään ennustaja Belan (Bela Lugosi) luona. Jenny jää ennustajan luo Larryn ja Gwenin lähtiessä kävelylle ja kun Jenny lähtee pois, hän ei löydä seuralaisiaan, vaan harhailee metsään, jossa susi hyökkää hänen kimppuunsa. Larry tappaa suden, mutta ennen sitä susi ehtii kuitenkin purra Larrya, millä on kohtalokkaat seuraukset, sillä kyseessä oli kuitenkin ihmissusi...

Aiempien vuosien hankinnoista ollaan viimein päästy eroon yksittäisiä (melkein-)jatko-osia lukuun ottamatta ja on aika alkaa katsastaa tänä vuonna hankittuja elokuvia; vertailun vuoksi viime vuonna pääsin kyseisen vuoden hankintojen kimppuun vasta marraskuun puolivälin jälkeen. Tuossa tammikuussa tuli käytyä Turussa ja koska en ollut pitkään aikaan ostellut oikein kunnolla kauhuelokuvia, päätin tehdä sen silloin, koska Turussa on minun mieleeni oleva leffadivari, jossa on poikkeuksellisen hyvä kauhuvalikoima. Sieltä tuli sitten ostettua yhtä jos toista, mutta yksi elokuvista oli kauan kaipailemani Frankenstein, jolle tuli tässä hommattua kaikki jatko-osatkin Bud Abbot Lou Costello Meet Frankenstein -leffaa lukuun ottamatta (miksi se on mainittu virallisena jatko-osana, en tiedä) ja koska yksi jatko-osista oli Frankenstein Meets the Wolf Man, niin pitihän tämä alkuperäinenkin Ihmissusi sitten hommata samaan aikaan noiden jatko-osien kanssa, kun en tätäkään ollut vielä nähnyt. Tämän elokuvan uudelleenversioinnin tuli jo nähtyä ja pidinkin siitä aikalailla, mutta tämä alkuperäinen versio ei päässyt kuitenkaan ihan samalle tasolle ollen kuitenkin ihan mukiinmenevä tapaus.

Elokuva ei hirveästi höntyile, vaan siinä mennään aika nopeasti asiaan eli vaikka ihmissutta saadaankin odottaa tovi jos toinenkin, niin juonta viedään kuitenkin eteenpäin koko ajan. Niinpä alussa selvitellään nopeasti Larryn paluun syyt ja jo pian tämän jälkeen alkaa Gwenin liehittely ja sitten ollaankin jo menemässä kohti ihmissuden ensiesiintymistä. Toki tässä alussa viitataan siihen ihmissuteen moneen kertaan, joten elokuvan pääaihe ei pääse unohtumaan. Noin päällisin puolin koko ihmissusikuviosta jäi sellainen hassu fiilis. Tapa, jolla ihmissuden kykeni tunnistamaan oli hassu sikäli, kun tämän tunnistuksen ei voinut tehdä kuin ihmissusi itse sekä katsoja. Toisin sanoen elokuvassa mainitut tunnistuskeinot kerrottiin vain, jotta katsojalle olisi heti selvää, kuka oli ihmissusi ja kuka ihmissuden seuraava uhri. Myös itse ihmissusi oli vähän hassu tapaus vailla mitään uskottavuutta, vaikka mistään kömpelöstä yritelmästä ei kyse ollutkaan. Elokuva oli kuitenkin sen verran lyhyt, että ihmissusi ei päässyt kovin monesti rellestämään, vaan sitäkin nähtiin suurin piirtein juuri niin monta kertaa kuin oli tarpeen. Ihmissuden henkilöllisyys ei kuitenkaan missään vaihessa ollut epäselvä, vaan se paljastettiin tyyliin heti. Loppuratkaisu oli aika tyypillinen tuon ajan elokuville, eli lopputapahtumien jälkeen ei juuri jääty fiilistelemään. Kokonaisuutena elokuva oli ihan kivaa yhden illan viihdettä, mutta vaikka väsyttikin (illan päiväunet jäi väliin jäkispelin takia), niin olisin kyllä suonut elokuvalle selvästi lisää kestoa, mutta menihän se tälleen vähän tiiviimmässäkin tapauksessa. Oudonmuotoinen pentagrammi jäi kyllä mieleen ja jäinkin miettimään, oliko kyseessä tuon ajan näkemys siitä vai vain elokuvan tekijöiden.

Näyttelijät edustivat sitä samaa mieleenpainumattomuuden perinnettä kuin monet tuon ajan elokuvien näyttelijät, mutta sen seikan, minkä panin mielelläni merkille, oli minulle tavalla tai toisella tuttujen näyttelijöiden määrä. Tai no, Lon Chaney Jr. ei ollut minulle entuudestaan tuttu, mutta se kyllä tulee tutuksi seuraavan viikon aikana. Kuitenkin elokuvassa oli niin Claude Rains (mm. Casablanca ja Arabian Lawrence), Ralph Bellamy (Rosemaryn painajainen) sekä totta kai Bela Lugosi, jonka olen tosin toistaiseksi nähnyt ainoastaan Haudanryöstäjät ulkoavaruudesta- eli Plan 9 from Outer Space -leffassa, mutta hänenkin kohdalla tilanne tulee muuttumaan seuraavien viikkojen aikana. Kuitenkin kaikki nämä henkilöt olivat minulle vähintäänkin niminä tuttuja, mikä on yleensä varsin harvinaista, kun näinkin vanhoista elokuvista puhutaan.

Pisteitä: 3/5

PS. Jos jollakulla on sanottavaa näistä alla listaamissani jatko-osista ja niiden luonteista, pistää vaan viestiä. Menen tällä hetkellä IMDB:n määritelmän mukaan, mutta jokin minua hämää näissä määritelmissä, mutta ehkä se on vain se, että koska nimessä mainitaan muu hahmo kuin Ihmissusi, niin en osaa ajatella niitä jatko-osina. Muutenkin tuntuu oudolta, että useampi elokuva johtaa samoihin jatko-osiin.

Satunnainen klaffivirhe matkan varrelta: Kun haavoittunutta Larrya kannetaan sisään taloon, kantajat ja Larry tulevat sisään ensin yhdestä kuvakulmasta ja sen jälkeen vielä toisesta. No, eipähän jää epäselväksi asia.

Seuraavana arvosteluvuorossa: Frankenstein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti