sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Project 1001, osa 10/1001: Paratiisilinnun arvoitus

Alkuperäinen nimi: La Uccello dalle piume di cristallo
Ohjaus: Dario Argento
Käsikirjoitus: Dario Argento
Pääosissa: Tony Musante, Suzy Kendall, Enrico Maria Salerno
Valmistusmaa: Italia
Ilmestymisvuosi: 1970


Amerikkalainen kirjailija Sam Dalmas (Tony Musante) on Roomassa hermolomalla. Paria iltaa ennen kotiinlähtöä kävellessään kadulla hän näkee taidegalleriassa taistelun, jonka tiimellyksessä nainen saa puukosta ja mustiin puettu mies pakenee paikalta. Dalmas joutuu jäämään Italiaan ja hän alkaa pakkomielteisesti etsiä tappajaa, sillä hänelle jää sellainen mielikuva tuosta taistelusta, ettei hän muista ihan kaikkea...

Paratiisilinnun arvoitus (aka Kuoleman lintu) on Dario Argenton ensimmäinen elokuva ja esikoiselokuvaksi varsin onnistunut. Hieman hitchcockimainen, mutta siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi ihan mukava trilleri.

Tarina onnistuu varsin hyvin, joskin ensin toi vain mieleen sen, etten tahdo koskaan joutua rikoksen uhriksi tai sellaisen silminnäkijäksi, jos se saa minut etsimään syyllistä, kuten tämän elokuvan (ja niin monen Hitchcock-leffan) perusteella voisi olettaa. Tarina kuitenkin imaisi aika hyvin mukaansa ja jännitettävää riitti loppuun asti ja vaikka kuinka yritin, loppuratkaisu yllätti jopa minutkin.

Näyttelijät itsessään tekivät melko perussuorituksen, eikä oikein yksikään yltänyt mihinkään loistosuoritukseen, ellei sellaisena tahdo pitää Eva Renzin roolia Monica Ranierina. Ei Tony Musante, jonka ympärillä leffa kuitenkin eniten pyöri, Sam Dalmasina huono ollut, mutta ei hän kyllä säväyttänytkään.

Kokonaisuutena Paratiisilinnun arvoitus oli ihan siis ihan mukava jännäri, joka tarjosi yllätyksiä kerran jos toisenkin, mutta tunnelmaltaan ei ihan paras, sillä jännitystä ei tahtonut riittää ihan koko elokuvan ajaksi, vaikka monin paikoin jännittävä olikin.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti