torstai 1. syyskuuta 2011

Ihmemies MacGyver: Kadonnut aarre

Alkuperäinen nimi: MacGyver: Lost Treasure of Atlantis
Ohjaus: Michael Vejar
Käsikirjoitus: John Sheppard
Pääosissa: Richard Dean Anderson, Brian Blessed, Sophie Ward
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1994
Kesto: 93 min

- Where's the treasure?
- You're looking at it!


MacGyver (Richard Dean Anderson) avustaa professori-arkeologi Atticusia (Brian Blessed) pääsemään tarunhohtoisen Atlantiksen jäljille ja löytävät ennen piilossa olleen mitalin, joka on uusi todiste Atlantiksen olemassaolon puolesta. Viisi vuotta myöhemjmin Atticus esittelee löydöstään yliopistolla, mutta siellä ei olla tyytyväisiä Atticuksen "mielikuvituspaikkojen" perässä juoksemiseen ja hän saa potkut. Niinpä Atticus lähtee MacGyverin kanssa Balkanin sodan turmelevalle alueelle etsimään uusia todisteita Atlantiksesta ja löytävätkin niitä ja niinpä he pian ovat Atlantiksen kadonneen aarteen perässä, mutta he eivät ole kuitenkaan ainoita, jotka aarteesta on kiinnostuneita...

Ihmemies MacGyver -sarja on nyt siis katsottu kokonaan, mutta vielä on jäljellä tv-elokuvat, joista en ollut edes tietoinen ennen kuin ne viime vuonna julkaistiin dvd:lle. Sarjan loppumisen jälkeen ilmeisesti yleinen mielipide oli MacGyverin palauttamisen kannalla, joten Paramount päätti tuottaa vielä kaksi tv-elokuvaa, joista tämä Ihmemies MacGyver: Kadonnut aarre on niistä ensimmäinen. Olin aiemmin sarjan tuotantokausia arvostellessani pohtinut näiden elokuvien luonnetta ja ajatellut näiden elokuvien muistuttavan sarjassa nähtyjä jaksoja, joissa oltiin muinaisesineiden perässä (Eye of Osiris ja Legend of the Holy Rose), mutta niihin verrattuna ainakin tämä ensimmäinen elokuva oli paljon vauhdikkaampi.

Elokuva aloitetaan heti pienellä seikkailukohtauksella, kun MacGyver ja Atticus hakevat jostain luolastosta Atlantiksen löytymiseen tarvittavaa ensimmäistä palapelin palasta eli tätä Solonin mitalia. Kohtaus sitten päättyy siihen, että kaksikko jää jumiin, mutta ei näytetä lainkaan, miten he pääsivät sieltä pois, mikä olisi ollut suorastaan tähdellistä näyttää, kun on kuitenkin MacGyverista kyse. Tästä siirrytään sitten viisi vuotta eteenpäin ja pian varsinainen seikkailu pääsee vauhtiin ja onhan se sanottava, että elokuva oli kyllä ottanut vaikutteita Indiana Jones -elokuvista, mutta ei se väärin ole, kun meininki oli ihan viihdyttävää. Kun kyseessä oli kokoillan elokuva, niin totta kai luvassa oli tavallista enemmän macgyverismeja, mutta ainoa oikeasti hauska sellainen oli pako sieltä sotilasleiriltä, vaikka MacGyver suostuikin käyttämään ihan kunnon asettakin siinä. Elokuvassa riitti tapahtumia ja käänteitä siihen malliin, että olin jopa hieman yllättynyt, että elokuva oli niinkin lyhyt kuin oli, sillä se tuntui pidemmältä, mutta ei huonolla tavalla. Yksi ihan yllättäväkin juonenkäänne nähtiin, vaikka jäikin hieman ponnettomaksi lopulta. Vähän ihmettelin kyllä sitä, että MacGyver ja kumppanit matkasivat varastetulla pienkoneella Englannista Kreikkaan ja kyllä jouduin vähän miettimään sitä, että oliko heillä edes passeja mukana, kun onhan niiden täytynyt käydä tankkaamassakin jossain. Atlantiksen raunioihinhan totta kai viimein päästiin ja siellä koettiin ehkä elokuvan parhaat hetket ja se aarrekin oli söpöllä tavalla hauska ja juuri MacGyveriin sopiva. Huomasin kyllä, että vaikka kyse onkin täysin fikiivisestä tarinasta, niin puhtaasti historiantutkimuksellisista syistä olisin toivonut, että loppuratkaisu olisi ollut hieman toinen.

Richard Dean Andersonilla oli tuttu takatukkansa edelleen, mutta etutukkaa hänellä taisi olla enemmän kuin kertaakaan sarjan aikana ja siten hän näyttikin hivenen kummalta ajoittain. MacGyverin maneerit olivat kuitenkin edelleen hallussa, joten siltä osin ei valittamista. Brian Blessed oli ihan hyvä Atticusina, mutta minua kyllä hieman häiritsi Atticusin yli-innokkuus, mutta eipä se kai Blessedin vika ollut. Sophie Ward jäi aika vähälle huomiolle eikä siitä pääroistosta Cleevestä eli Christian Burgessista jäänyt oikein mitään mieleen.

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Ihmemies MacGyver: Tuomiopäivä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti