perjantai 23. syyskuuta 2011

House of Frankenstein

Alkuperäinen nimi: House of Frankenstein
Ohjaus: Erle C. Kenton
Käsikirjoitus: Edward T. Lowe Jr.
Pääosissa: Boris Karloff, J. Carrol Naish, Lon Chaney Jr.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1944
Kesto: 67 min

- Could Frankenstein have made me like other men?
- He gave life to a body that he made from parts of other bodies that had died. Yes, Daniel, he could have made you like other men.

 
Hullu tiedemies tohtori Niemann (Boris Karloff) on ollut vuosikaudet vankilassa seuranaan kyttyräselkäinen Daniel (J. Carrol Naish), joka toivoo pääsevänsä eroon kyttyräselästään. Erään myrskyn jälkeen vankilan seinät romahtavat ja kaksikko pakenee. Tohtori Niemann on päättänyt vakaasti kostaa niille, jotka päättivät hänen vangitsemisestaan. He kaappaavat kauhunäytöksiä järjestävän professori Bruno Lampinin (George Zucco) vaunut ja tekeytyvät Lampiniksi ja tämän apulaiseksi. He matkustavat ensimmäiseen kohteeseen, Regalbergiin, jossa ensimmäisenä koston kohteena on Frankensteinin entinen pormestari Hussman (Sig Ruman), mutta tämä on vasta alkua ja matkan varrella Niemann ja Daniel kohtaavat niin Draculan (John Carradine), Ihmissuden (Lon Chaney Jr.) kuin Frankensteinin hirviönkin (Glenn Strange)...

Frankenstein-putki on nyt päätöksessään, vaikka pari jatko-osaa vielä jäikin vielä katsomatta, mutta ilmeisesti tämä putki päättyi yhden elokuvan liian myöhään. Nimittäin vaikka kuinka tuli katsottua etukäteen näitä tietoja jatko-osista, niin jotenkin olin onnistunut skippaamaan tiedon siitä, että nimestään huolimatta tämä lukeutui myös Draculan jatko-osiin eli periaatteessa olisi pitänyt jättää tämä elokuva myöhemmäksi (tai ottaa myös Draculat katseluun jo nyt), mutta nyt kävi näin. Kuten taisin jo jossain postissa mainita, niin ensi viikolle on luvassa sitten vielä yksi Frankenstein-elokuva, mutta sillä sitten ei olekaan suoranaisesti enää mitään tekemistä tämän sarjan kanssa, joten ennen sitä katsellaan kuitenkin jokunen muu elokuva vielä. Siinäkin mielessä harmittaa, että House of Frankenstein jäi putken viimeiseksi elokuvaksi, että tämä oli näistä tämän putken elokuvista selvästi se heikoin ja keskinkertaisin, eikä pienempikään pistemäärä kaukana ollut.

Elokuvaan oli tosiaan ympätty niin Dracula, Ihmissusi kuin Frankensteinin luoma hirviö, eikä todellakaan ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Dracula nimittäin käy lähinnä näyttäytymässä elokuvan alkupuoliskolla, kun häntä käytetään hyväksi tohtori Niemannin kostosuunnitelmissa, mutta kun ensimmäinen uhri on poissa kartalta, niin Draculaakaan ei enää tarvittu, joten hänet heitettiin mäkeen. Kuin alleviivatakseen tätä tarpeettomuutta Dracula-jaksoon oli sisällytetty pieni sivutarina, joka sekin päättyi sitten samaan aikaan kuin Draculankin matkan. Tylsää! En ole varma siitä, olisiko aiempien Dracula-osien näkeminen parantanut tätä jaksoa, mutta pienen IMDb-urkinnan jälkeen en olisi niinkään varma asiasta. Lopulta päästään Frankensteinin kylään, jossa Niemann etsii Henry Frankensteinin kadonnutta päiväkirjaa ja vaikka tykkäsinkin tästä jaksosta hieman enemmän kuin Dracula-puolesta, niin oli tässäkin jaksossa omat ärsyttävyytensä.

Ensinnäkin kylän nimi oli taas Frankenstein, vaikka pari elokuvaa sitten Frankensteinin hirviö oli karannut Ygorin kanssa Frankensteinista Vasaria-nimiseen kylään (tässä elokuvassa mainittiin jatkuvasti Visaria-kylä, mutta ei toivottavasti tarkoitettu samaa paikkaa), missä sitten hirviö ja Lawrence Talbot/Ihmissusikin kohtasivat loppunsa edellisessä elokuvassa. AARGH! Ei kai Vasarian väkikin nimennyt kyläänsä Frankensteiniksi sen jälkeen, kun inhottu tohtori Ludwig Frankenstein oli saanut loppunsa? Toinen epäloogisuus jatkuvuudessa oli tämä päiväkirjan löytyminen ihan eri paikassa kuin missä se oli viimeisissä hetkissä ennen edellisen osan loppua. Kuitenkin lopussa oli tätä hullu tiedemiesjuttua, joka oli ainakin paikoitellen jopa viihdyttävää, mutta kokonaisuus meinasi jäädä aika latteaksi ja elokuva lopetettiinkin kuin seinään. Kuitenkin tätä elokuvaa "vaivasi" sama asia kuin muissakin näissä nyt katsotuissa kauhuklassikoissa eli vaikka mitään kovin erikoista ei olisi tarjottukaan, niin silti tätäkin elokuvaa oli suhteellisen helppo katsoa, eikä aiheuttanut noita jatkuvuusongelmia lukuun ottamatta suuria negatiivisia tuntemuksia.

Täytyy tunnustaa, etten tunnistanut Boris Karloffia ennen kuin vasta saatuani selville, ketä hän näytteli eli käytännössä vasta elokuvan jälkeen, mutta sen jälkeen kun rupesin kelasin muutamaan Niemann-kohtaukseen niin sitten joitakin tuttuja piirteitä oli havaittavissa, mutta ei nyt mitenkään runsaasti (olinhan tutustunut Karloffiin vasta tämän putken myötä). Nyt kun jälkikäteen ajattelen, niin minusta oli oikein hauska jippo pistää Karloff näyttelemään tässä "normaalia" ihmistä. Niemannin osan hän hoiti kuitenkin ihan tyydyttävästi. Danielia näytellyt  J. Carrol Naish ei kuitenkaan maistunut. Lon Chaney Jr. oli jälleen elementissään Ihmissutena, Glenn Strange oli tylsä, joskaan ei ehkä huonoin mahdollinen Frankensteinin hirviönä ja John Carradine Draculana ei oikein inspannut.

Pisteitä: 2,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: (toivottavasti)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti