tiistai 20. syyskuuta 2011

Frankensteinin poika

Alkuperäinen nimi: Son of Frankenstein
Ohjaus: Rowland V. Lee
Käsikirjoitus: Wyllis Cooper
Pääosissa: Basil Rathbone, Bela Lugosi, Boris Karloff
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1939
Kesto: 96 min

- What a dreadful storm and awful lightening.
- It's magnificent. Nothing in nature is terrifying when one understands it. Darling, my father drew that very lightening from heaven and forced it for his own will to bring life to a being he created with his own hands. Why should we fear anything?


On kulunut vuosikymmeniä siitä, kun Henry/Heinrich Frankenstein teki hirviönsä. Hänen kuoltuaan hänen poikansa Baron Wolf von Frankenstein perii niin isänsä kartanon kuin läjän isänsä muistiinpanojakin. Frankensteinin kylän väki ei kuitenkaan ota tätä uutta Frankensteinia ja tämän perhettä avosylin vastaan, vaan toivovat näiden häipyvän maisemista saman tien. Frankensteinia ei kuitenkaan niin vain häädetä, vaan hän asettuu sukunsa kartanoon asumaan. Siellä Frankenstein tutustuu isänsä muistiinpanoihin ja arvostaa isänsä työtä entistä enemmän. Kun hän menee sitten tutkimaan isänsä tuhoutunutta laboratoriota, kulmilla notkunut hirttämisestä selvinnyt Ygor (Bela Lugosi) johdattaa Frankensteinin laboratorion salaiseen käytävään, jonka päästä löytyy koomassa oleva isänsä luoma hirviö ja Ygor saa Frankensteinin ryhtymään etsimään parannuskeinoa hirviön elvyttämiseksi...

Frankensteinien katsominen jatkuu ja tällä kertaa onkin vuorossa alkuperäisen elokuvan toinen jatko-osa, Frankensteinin poika. Edellisessä osassa tehtiin hirviölle omaa naista, joten luonnollisesti ehdin kuvitella, että tässä osassa tehtäisiin puolestaan hirviölle omaa poikaa, vaikka elokuvan nimi ei varsinaisesti viittaakaan siihen, että kyseessä olisi nimenomaan hirviön poika nousemassa pääosaan, mutta toisaalta, eipä edellinenkään elokuva tuntunut nimellään viittaavan hirviön, vaan Frankensteinin morsiameen. Ehdin jo hupailla silläkin ajatuksella, että molemmat luodut hirviöt olisivat selvinneet laboratorion räjähdyksestä ja saaneet luonnollisin menetelmin oman pojan, mutta eipä näinkään sitten ollut. Lupaavasta alusta huolimatta tämä elokuva oli nipin napin näistä kolmesta elokuvasta se heikoin.

Elokuva alkoi minusta hyvin, sillä isänsä synneistä syytetyn pojan tulemista kylään katseli mielellään, vaikka loppujen lopuksi Frankensteinin perhe ei juuri viettänytkään aikaa kylässä, vaan kaikki ostoksetkin taisivat tehdä perheen palvelijat. Kuitenkin kyläläisten halveksunta oli koko ajan läsnä aina korkeista viranomaisista lähtien. Samalla tykkäsin Ygorista ja hänen salamyhkäisyydestään, mikä avasi kysymyksiä, joihin sitten elokuvan edetessä annettiin vastauksiakin. Toki arvasin Ygorin kuulustelussa, mitä oli tapahtunut hänen hirttämispäätöksen takana olleille, kun asiaan oli jo Ygorin ja Frankensteinin välisessä keskustelussa viitattu, mutta tämä ei kuitenkaan niin haitannut. Totta kai nuorempikin Frankenstein pääsee käyttämään isänsä laboratoriovehkeitä eikä hirviön elvytyspuuha yhtään sen hullummalta näyttänyt kuin ennenkään, vaikka tässä osassa se olikin Ygor, joka edusti sitä hulluutta. Elokuvan komediallista puolta edustikin Ygorin hirttotuomiodialogit. Tähän asti elokuvaa jaksoi hyvin katsoa, mutta sitten kun selvisi Ygorin todelliset motiivit, hirviöllä, joka oli menettänyt jälleen puhekykynsä, ei tuntunut olevan kuin yksi tehtävä ja tämän tehtävän suorittaminen ei vain jaksanut innostaa, kuten ei kunnolla myöskään kyläläisten riehuminen.  Loppuvaiheessa elokuvaa sentään tuli pieni piristysruiske vielä, mutta kokonaisuudessan elokuvan anti tuntui jäävän vähän puolitiehen.

Sen voin sanoa, että vaikka joissakin huoneissa Frankensteinin kartano näytti tyhjältä, niin silti lavastus oli vallan mainio useimmissa huoneissa aina eteishuoneen rappusista alkaen. Tuli jopa mieleen, että jos joskus itsekin tekisin outoja elokuvia (en tule tekemään), niin ainakin huoneisiin voisin kuvitella samankaltaista lavastusta. Kylän nimi oli ollut kahdessa ensimmäisessä osassa Goldstadt, mutta tähän osaan se oli vaihdettu Frankensteiniksi ja minä jäin oikeasti miettimään tätä. En siis nimenvaihdosta sinänsä, vaan sitä, että jos kyläläiset niin halveksivat Frankensteinin sukua, niin vaikka Frankenstein oli varmasti ollut aikoinaan iso tekijä kylässä, niin miksi he olivat säilyttäneet kylän nimen entisellään?

Syy sille, miksei Henry Frankensteinia nähdä tässä elokuvassa, taitaa löytyä siitä, että häntä esittänyt Colin Clive ehti kuolla ennen tämän elokuvan tekemistä. Niinpä ei tainnut olla hirveästi mieltä tuoda mukaan muitakaan edellisten osien näyttelijöitä, joten tällä kertaa mennään pääosin uudella hahmokatraalla. Ei sillä, Baron Wolf of Frankensteinia esittänyt Basil Rathbone oli ihan hyvä korvaaja Clivelle, varsinkin kun Rathbonen ei tarvinnut esittää hullua, vaan hullun rooli oli annettu Bela Lugosille, minkä Lugosi hoitikin oikein mallikkaasti ja jotenkin parhaimmat hetket koettiin silloin, kun Bela Lugosi seisoi paikallaan pään nojatessa olkapäähänsä. Boris Karloff oli hänkin elementissään, vaikka tämä jäikin hänen viimeiseksi Frankensteiniksi.

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: The Ghost of Frankenstein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti