torstai 25. elokuuta 2011

Kaameat pomot

Alkuperäinen nimi: Horrible Bosses
Ohjaus: Seth Gordon
Käsikirjoitus: Michael Markowitz, John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein
Pääosissa: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2011
Kesto: 109 min
 
 - You wanna explain why you were speeding?
- I was drag racing.
- In a Prius?


 Nickin (Jason Bateman) pomo (Kevin Spacey) on ärsyttävä mulkku, joka motivoi työntekijöitään lupaamalla heille olemattomia ylennyksiä virkoihin, joihin hän nimeää lopulta itsensä. Kurtin (Jason Sudeikis) pomo Bobby (Colin Farrell) puolestaan on saanut duuninsa perintönä, mutta häntä ei kiinnosta lainkaan mikään muu kuin raha, jolla hän voi hankkia itselleen lisää huumeita, naisia ja viinaa. Kihloissa oleva Dale (Charlie Day) saa taas kestää seksikkään pomonsa Julian (Jennifer Aniston) jatkuvia lähentely-yrityksiä ja Julia aikoo saada Dalelta seksiä vaikka väkisin. Yhdessä he sitten rutisevat kurjaa kohtaloonsa tuopin äärellä ja heittävät läpällä toiveen, että saisivat pomonsa hengiltä. Pian läppä kuitenkin alkaa tuntua hyvinkin houkuttelevalta, mutta toteutuspuoli ei olekaan ihan niin yksinkertainen...

Mietin pariinkin otteeseen, jaksanko mennä katsomaan tätä elokuvaa teatteriin asti, sillä tämä vaikutti juuri sellaiselta pikkuhauskalta komedialta, joka on ehkä hivenen turhan "tavallinen" elokuva katsottavaksi isolta valkokankaalta, ja joka tulisi normaalitapauksessa ehkä ostettua sitten joskus Anttilan alelaarista, kun vastaan tulisi. Kuitenkin päätin monta kertaa mieleni muuttaneena lopulta mennä katsomaan tämän ja tähän päätökseen vaikutti vain yksi syy: Kevin Spacey (no, ihan hitusen Jennifer Anistonkin). Spacey on monesti pelastanut vähän kehnommankin elokuvan, joten ei tämäkään nyt ihan huono voinut olla, joten olihan tämä nähtävä. No, odotukset elokuvan sisällöstä pitivät jotakuinkin paikkaansa eli ihan kelpoa yhden illan viihdettä Kaameat pomot (kaamealla nimellä) oli.

Elokuva toden totta oli sellainen pikkuhauska tapaus eli toisin sanoen muutamissa kohdissa sai nauraa ihan kunnolla, mutta muuten oltiin aika pitkälti sellaisella hymähtelyasteella eli tylsäksi elokuva ei muuttunut missään vaiheessa. Tarinassa riitti mielenkiintoa alusta loppuun, sillä ei minulle ainakaan ollut alusta asti selvää, miten elokuvassa tulisi lopulta käymään. Tai no, kyllähän se oli arvattavissa (vaikkakaan ei varmaa), että kärkikolmikko tavalla tai toisella saavat pomonsa pois kimpustaan, mutta miten, se oli jokseenkin epävarmaa. Ennen kuin vastaus tähän saatiin, saatiin nauttia ihan kivasta kaverileffasta, joka ei ehkä ollut sieltä tyypillisimmästä päästä, ja joka sisälsi paljon sellaista tyypillistä kaveriläppää ja mitä parasta, myös elokuvaviittauksia viljeltiin runsaasti. Lisäksi suunnitelmien ja tiedusteluretkien tekemiseen ja sitten toteutusvaiheeseen mahtui sen verran mukavaa peruskoheltamista, että kyllä tämän parissa ihan viihtyi, varsinkin kun kolmikko tosiaan oli ensimmäistä kertaa tällaisten suunnitelmien parissa ja se myös annettiin näkyä. Olihan monet elokuvan tarjoamista ratkaisuista vähän heppoisia, mutta eipä tällaiseen kaverikomediaan nyt niin monimutkaisia kyhäelmiä juonen puolesta tarvitakaan. Märkätyömiehelle (Ioan Gruffudd) en juurikaan lämmennyt, mutta sen sijaan Dean Motherfucker Jones (Jamie Foxx) oli ihan hauska tyyppi. Lopussa paha saa tavalla jos toisellakin palkkansa ja ihan kivoilla tavoilla, vaikkakin Dalen pomon Julian käsittely (Kurtia ei lasketa) jätettiinkin ikävän taka-alalle. Pienenpieni lisäpiste Beastie Boysin Sabotagen käyttämisestä.

Elokuva on täynnä tuttuja naamoja, mutta kärkikolmikosta sellainen löytyi vain Jason Batemanilta. Kuitenkin kaikki kolme päänäyttelijää (eli Batemanin lisäksi Charlie Day ja Jason Sudeikis) suoriutuivat rooleistaan hyvin, mikä näkyi sitten siinä, että kolmikko todella tuntui kaveruksilta ja ne vähät kunnon eläytymisen hetketkin porukka hoiti rutiinilla. Nickin pomoa Dave Harkenia esittänyt Kevin Spaceyhän oli pääsyyllinen siihen, miksi elokuvan menin ylipäätään katsomaan, vaikka arvattavissa olikin, ettei häntä nyt niin hirveästi ruudulla nähdä. Kuitenkin silloin kuin nähtiin, niin hän oli oma hauska itsensä ja varsinkin elokuvan loppuvaiheilla hän pääsi esittämään tuttuja maneerejaan. Jennifer Anistonia Juliana en ensin meinannut tunnistaa hiusten värinsä vuoksi, mutta kyllä hänetkin nopeasti tunnisti, kun tiesi hänenkin olevan elokuvassa (en heti muistanut kuitenkaan) ja ihan hauska oli hänkin ja hänen roolihahmonsa missio varsinkin nauratti. Kurtin pomoa esittänyt Colin Farrell lähinnä ärsytti roolihahmonsa vuoksi, vaikka toisaalta ihan kivasti Farrellkin oman tonttinsa hoiti. Mukana menossa: Donald Sutherland, mainio Jamie Foxx sekä Julie Bowen (Ed, Lost, Moderni perhe).

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Playtime

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti