sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Sodankylän satoa: Pähkähullu Suomi

Alkuperäinen nimi: Pähkähullu Suomi
Ohjaus: Jukka Virtanen
Käsikirjoitus: Ere Kokkonen, Spede Pasanen, Jukka Virtanen
Pääosissa: Spede Pasanen, Simo Salminen, Esko Salminen
Valmistusmaa: Suomi
Ilmestymisvuosi: 1967
Kesto: 84 min


Suomelle ollaan tekemässä uutta matkailumainosta ja sitä varten Yhdysvalloista rahdataan käymään amerikansuomalainen miljardööri Wiliam Njurmi. Samalla Njurmelta pyydetään apua Suomen talouden pelastamisessa. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen Njurmi pääsee matkailumainoksessa kiertämään Suomea vähän niin kuin omin luvin ja jonkun pitäisi lähteä hakemaan häntä takaisin, kun häntä odotellaan puhelimessakin...

Kuten Takaa-ajettu, niin tämäkin elokuva päätyi katseluun sillä perusteella, että useimmista muista katseluun päätyneistä elokuvista poiketen tämä edusti valtavirtaa parhaimmillaan ja oli samalla omalta osaltani perjantain viimeinen elokuva. Esitysaika, klo 2:45 ei selvästikään ollut tälle elokuvalle otollisin, sillä nyt sielllä Isossa Teltassa remuttiiin, puheltiin sekä aplodeerattiin aina, kun jokin vähänkään hauskempi kohtaus tulo... ja minä kun olin tullut katsomaan vain elokuvaa rauhassa. No, ei sitten! Olen aina tykännyt Speden huumorista, vaikkakaan en nyt erityisen paljon, mutta kuitenkin ja Pähkähullu Suomi olikin ihan hyvä.

Tarinaan lähdetään sisälle pienen kiertopolun kautta eil tällä matkailumainosjutulla. Tähän mennään pienen alkuselostkusen keran ja selostajana toiminut henkilö heittikin ilmoille monia hauskoja vitsejä, vaikka selostajan henkilöllisyydestä en mennytkään takuuseen. Muutenkin elokuvan aikana sai nauraa  ja vieläpä aika usein, vaikkei mikään kuoliaaksinaurattaja ollutkaan. Tarinassa siis Njurmi kiertelee siellä täällä, mutta tämä matka ei varsinaisesti sisällä mitään erikoista, vaikka väliin oli saatu ihan absurdejakin pätkiä (esimerkiksi sotakohtaus), ellei erikoisuudeksi lasketa sitten eittämättä Speden kehittämää aamupalantekokeksintöä. Kuitenkin huumorinsa puolesta tämä oli ihan viihdyttävä tapaus, joten oli oikeastaan aivan sama, mitä elokuvassa tapahtuisi, sillä huumorilla tätä elokuvaa vietiin eteenpäin, ei tarinalla. Niin ja vaikka olen nähnytkin tämän vaikka kuinka monta kertaa, niin jotenkin olin sekoittanut tämän elokuvan tapahtumat johonkin toiseen Spede-filmiin, jossa Speden "päähahmo" sekoitetaan johonkin toiseen niin ikään Speden näyttelemään "tavikseen"... mikäköhän se on mahtanut olla?

Niin sanottu Speden jengi oli ihan yhtä vahvassa vedossa kuin kaikissa elokuvissa ja niinpä niin Spede Pasanen kuin Simo Salminen olivat elementissään ja olivat siten oikein hyvä tiimi myös tässä elokuvassa. Kemiat selvästi pelasivat, mistä yhtenä osoituksena oli esimerkiksi tämä miljardöörijuttu, johon Salmisen hahmo ei millään tahtonut uskoa. Suomalainen näyttelijäkaarti ei ole mitenkään päätä huimaavaa ja siten tässä elokuvassakin oli iso liuta tuttuja niin muista Spede-filmeistä kuin muistakin vähän vanhemmista elokuvista alkaen Jukka Virtasesta, Esko Salmisesta, Leo Jokelasta, Ere Kokkosesta ja Marita Nordbergista.

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Tell Me Who You Are

Satunnainen hauska huomio matkan varrelta: Ehdin minäkin vielä sitten nähdä Jukka Virtasen livenä ja kättäkin tuli paiskattua. On siinä kuitenkin sen verran suuri viihteen konkari ja kunnioitettavan pitkän uran tehnyt henkilö, että ihan kiva oli nähdä hänet itsekin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti