torstai 7. heinäkuuta 2011

Ihmemies MacGyver - 3. kausi

Alkuperäinen nimi: MacGyver - Season 3
Ohjaus: Cliff Bole, James L. Conway, Michael Vejar, ym.
Käsikirjoitus: Jerrold L. Ludwig, Stephen Kronish, Stephen Kandel, ym.
Pääosissa: Richard Dean Anderson, Dana Elcar, Bruce McGill
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1988
Jaksojen määrä: 20

- Five... million... bucks!

- Forget it, Jack! It's only money.


Ihmemies MacGyverin kolmas kausi tuli viimein katseltua. Ihan yhtä kovaa kiirettä en ole pitänyt kuin parin aiemman kauden kanssa, kun tässä on ollut välissä Sodankylää, siitä reissusta toipumista, ihmisten tapaamista, viikonloppureissuja, pyöräilyä ja vaikka mitä. Jos nyt ihan ensimmäisiä päiviä Sodankylän reissun jälkeen ei oteta huomioon, niin silloin kun olen ollut kotosalla ilta-aikaan, olen pyrkinyt katsomaan sen kolme jaksoa päivässä, mutta nyt meni varsinkin kauden loppuvaiheille tultaessa niin, että olen katsonut vain pari jaksoa päivässä, jos sitäkään. Tämä myöskin tarkoittaa sitä, että tämä kesäprojekti venyy väkisikin elokuulle, sillä luulen, että tässä kuussa saan aikaiseksi katsoa enää korkeintaan pari kautta, mutta eihän sitä koskaan tiedä, vaikka pääsisi jo kuudennestakin kaudesta nauttimaan jo hieman heinäkuun puolella, mutta jää nähtäväksi. Tämä kolmannen kauden parissa minulla oli kuitenkin ihan hauskaa, mutta onhan se kuitenkin myönnettävä, että vaikka antamani pistemäärä onkin sama kuin edelliselle kaudelle antamani, niin olihan tämä näistä ensimmäisistä kausista nippa nappa se heikoin.

Aloitetaan nyt kuitenkin siitä suurimmasta epäkohdasta eli introsta. Ei, minua ei haittaa pätkän vertaa se, että tekijät eivät ole löytäneet uusia kuvia alkuvideoon, sillä eipä edellisen kauden intron katsominenkaan yhtään pahaksi ollut Minua kuitenkin häiritsi suunnattomasti se, että tekijät olivat koskeneet siihen pyhimmästä pyhimpään eli tunnusmusiikkiin lyhentäen sen ihan käsittämättömällä tavalla. Sieluni huusi armoa, kun jouduin kuuntelemaan sitä lyhennettyä versiota jaksosta toiseen. Ei sillä, kyllä minä ymmärrän, että jos jaksossa on liikaa tavaraa, niin silloin tunnusmusiikkiakin voi lyhentää, vaikka pahaa tekisikin, mutta kun tällä kaudella se lyhennetty musiikki oli enemmän sääntö kuin poikkeus, eikä mistään "liikaa tavaraa -editoinnista" ollut kyse, kun näiden lyhennettyjen tunnareiden jaksoissakin se pituus vaihteli aikalailla. Vasta aivan kauden loppuvaiheilla tuli se normaalipituinen (sehän ei ole täyspitkä sekään) MacGyver Theme, mutta ei sielläkään ihan joka jaksoon. Toivottavasti tämmöinen (ainakin intron) katselufiilistä laimentava pyhäinhäväistys on poissa seuraavalta kaudelta. Uusia klippejä introon kuitenkin oli tulossa ja oli kiva bongailla niitä tulevia klippejä tämän kauden jaksoista (ai miten niin katsonut näitä ennenkin), näin nopeasti sivuhuomiona sanottakoon.

Kausi alkaa kaksoisjaksolla Lost Love, jossa MacGyver (Richard Dean Anderson) seikkailee erään arvokkaan jadepatsaan kimpussa. Ensimmäinen asia, minkä panin merkille MacGyver Themen lyhentämisen jälkeen, oli se, että kuva oli selkeästi terävämpi kuin aiemmilla kausilla. En tiedä, johtuiko tästä seikasta, mutta tämän terävämmän kuvan vuoksi näihin kahteen jaksoon tuli sellaista tv-elokuvamaista fiilistä, mitä osaltaan tuki tosiaan tarinan jakaminen kahteen jaksoon. Niinpä en voinut välttyä ajattelemasta, jos vaikka tekijät olisivat suunnitelleet tv-elokuvia jo tässä vaiheessa, mutta tuottajat sitten torpanneet viime metreillä ajatuksen. Tarina oli toisaalta ihan kiva, mutta kyllähän sitä olisi voitu myös tiivistää ja etenkin mua häiritsi vähäsen tämä ylipitkä takaa-ajo nimenomaan sen vuoksi, että se ei vienyt haluttuun lopputulokseen. Onhan se vähän hölmö näyttää pitkä takaa-ajo, jonka päätteeksi sitten pakenijat kuitenkin joutuvat vangituiksi. Aika tylsää.

Kauden aikana tavataan jälleen kerran myös Murdoc (Michael Des Barres). Kyllä! Kuin ihmeen kaupalla hän selvisi edellisellä kaudella nähdystä rekan räjähdyksestä ja on palannut nyt kostamaan MacGyverille ja hänen seuraansa tuppaantuneelle Nikki Carpenterille (Elyssa Davalos), josta puhun alempana lisää. Tällä kertaa Murdocin tie vie vuorille, jonka juurella MacGyver suree menetettyä ystäväänsä (Lisa Bayliss), mutta masentunut MacGyver saakin sitten yllättävän paljon virtaa yhtäkkiä Murdocin tullessa käymään. Koska jaksossa liikutaan vuorimaisemissa, niin tietenkin MacGyverin, Nikkin ja Murdocin tiet vievät vuorille, jonka päätteeksi Murdoc sitten putoaa melkein tuhannen metrin (vai oliko se jalan?) korkeudesta ja jos hän ei kerran kuollut rekan räjähdyksessä, niin nyt sitten viimeistään! Sillä eihän nyt kukaan voi selvitä tuollaisesta pudotuksesta. Eihän? Ihan varmasti Murdoc nyt sitten kuoli! Kuoli kuoli!

Mitäs kausi nyt sitten muuten piti sisällään? No, nyt Phoenix Foundationista on tullut aiempaakin ympäristöystävällisempi yritys ja niinpä myös MacGyver seikkailee monissa jaksoissa luontoaiheiden parissa ja pistää pahat luontoa vahingoittavat ihmiset vastuuseen teoistaan, mutta toki kauteen mahtuu muutakin. Mainitsemisen arvoisia jaksoja olivat muun muassa Back from the Dead, jossa MacGyver tapaa uudelleen edellisellä kaudella nähdyn Jimmy Kendallin (Joe Santos), joka joutuu pakenemaan jälleen, kun hänen kuvansa päätyy lehteen ja roistoille selviää, ettei hän olekaan kuollut; GX-1, jossa MacGyver lähtee etsimään Itä-Saksaan pudonnutta sotilaslentokonetta (tässä kyllä häiritsi se ennustusjuttu); Jack in the Box, jossa Jack Dalton (Bruce McGill) huijaa MacGyverin tulemaan hänen kanssaan aarrejahtiin punaniskakaupunkiin, Kill Zone, jossa satelliittiin salakuljetettu virus aiheuttaa pulmia, kun satelliitti putoaakin maahan; Early Retirement, jossa MacGyver purkailee ydinpommia (no totta kai!) ja siinä sivussa Pete Thornton (Dana Elcar) joutuu pulaan sekä vielä Rock the Cradle, jossa MacGyver ja Jack Dalton saavat vauvan riesakseen. Olihan kauden aikana muitakin hyviä jaksoja, mutta tuossa nyt osa niistä. Kausi oli verrattain lyhyt, sillä siinä oli vain kaksikymmentä jaksoa ja monissa näissä jaksoissa siis seikkailtiin tavalla tai toisella luonnonsuojelun maailmassa. Ei nämäkään jaksot missään nimessä huonoja olleet, mutta kyllä se vähän piristi, kun tulikin sitten luontoteemasta poikkeavia jaksoja. Oli mukana myös pari sellaista jaksoa, joissa se seikkaileminenkin jäi vähän vähemmälle vai miltä kuulostaa jakso koulun muurinmurtajakilpailusta (Hell Week) tai jääkiekkovalmentajan tuuraamisesta ratkaisupelien alla (Thin Ice)? Toki näihinkin jaksoihin oli pyritty saamaan henkilökemioilla jännitettä ilmaan, mutta äsh, ei se niin helppoa ollut.

En tiedä, onko tekijöiltä kenties ideat alkaneet loppua kesken, sillä tällä kaudella oli selvästi vähemmän macgyverismeja kuin aiemmilla kausilla, eikä tietenkään MacGyver olisi voinut käyttää samaa kikkaa kahdesti tai muuten katsojat olisivat suuttuneet... tai jotain. Taisi mukana olla peräti yksi kokonainen jaksokin (Early Retirement), jossa ei ollut macgyverismin macgyverismia. Kyllä muuten melkein joka jaksoon ainakin pieni macgyverismi oli saatu ympättyä ihan vain periaatteenkin vuoksi. Mieleenpainuvimmat viritykset olivat isosta viinitynnyristä ja typpisäiliöistä tehty muurinmurtaja (The Odd Triple) sekä taskulampusta ja takista revitystä elastisesta köydestä tehty tainnutuspistooli (The Endangered).

Kauden aikana nähdään Bruce McGillin esittämä Jack Dalton niin monessa jaksossa, että hänet oli pakko nostaa tuonne postin ylälaitaan pääosien joukkoon, vaikka ei hän nyt läheskään niin usein esiintynyt kuin Dana Elcar, mutta toisaalta hän sai kyllä useimmiten enemmän ruutuaikaa kuin Elcar. Kauden aikana saadaan myös toinen paljon esillä ollut sivuhahmo eli Elyssa Davaloksen esittämä Nikki Carpenter, joka tuntui siltä, että MacGyverille oli haluttu naispuolinen sidekick, mutta hyvin nopeasti hän sitten kutistuikin vain parin kohtauksen hahmoksi, eikä häntä tämän kauden jälkeen nähtykään. Kuudessa jaksossa hän ehti kuitenkin olla mukana Nikkinä. Sinänsä huvittavaa, että hän oli kuitenkin jo kauden aloittaneessa kaksoistarinassa mukana, mutta eri roolissa. Dana Elcar kuitenkin oli lähes joka jaksossa, mutta en kai pahasti mene pieleen, jos sanon, että oli kaudessa vissiin neljä jaksoa, jossa häntäkään ei näkynyt. Mukana menossa: Aiemmilta kausilta tutut, mutta nyt tällä kaudella eri rooleissa olevat James Hong ja Anthony De Longis, jo ylempänä mainittu Joe Santos sekä Richard Jamison, jotka toistivat roolinsa edelliseltä kaudelta, Don S. Davis (Tähtiportti, Salaiset kansiot, Twin Peaks) peräti kahdessa roolissa, joista toista hän sai esittää alle minuutin, Vernon Wells (Commando, Mad Max 2) sekä Lisa Wilcox (Painajainen Elm Streetillä 4 ja 5).

Pisteitä: 4/5

Satunnainen klaffivirhe matkan varrelta: Jaksossa Mask of the Wolf MacGyver ja Jack Dalton tarpovat lumessa, mutta matkan alussa tätä kävelemistä näytetään kauempaa lintuperspektiivistä ja Jackin yllä on keltainen toppatakki. Tästä siirrytään hetkeksi roistojen pariin ja kun sen jälkeen tulee taas Jack ruutuun, on hänen takkinsa muuten samannäköinen kuin edellisessä kohtauksessaan, mutta väri on vain muuttunut punaiseksi. Hih!

Seuraavana arvosteluvuorossa: Bad Teacher / Melancholia / The Resident

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti