maanantai 11. heinäkuuta 2011

Bad Teacher

Alkuperäinen nimi: Bad Teacher
Ohjaus: Jake Kasdan
Käsikirjoitus: Gene Stupnitsky, Lee Eisenberg
Pääosissa: Cameron Diaz, Lucy Punch, Russell Gettis
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2011
Kesto: 93 min
 
 - I am going through a difficult time. May I have your panties?
- I'm not wearing any.


Kesän alkaessa opettajana toiminut Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) jättää virkansa oltuaan toimessaan vain vuoden, jonka aikanakin hänen aikansa kului pitkälti häidensä järjestämiseen. Kun Elizabeth sitten palaa kotiin, hänen rikas miehensä (Nat Faxon) jättää hänet ja Elizabeth joutuu puille paljaille. Niinpä hänen ei auta muu kuin palata luokan eteen kesän jälkeen, mutta opettajana hän on todellakin huono, sillä kirjallisuuden opettajana hän vain pistää oppilaansa katsomaan elokuvia samalla kun hän toipuu krapulasta ja haaveilee rikkaasta miehestä, jonka hän aikoo saada uusien tissien avulla. Kouluun tuleekin uusi sijainen Scott (Justin Timberlake) rikkaasta perheestä ja Elizabeth yrittää saada Scottin itselleen, mutta samaan mieheen ihastuu myös toinen koulun opettaja, Amy (Lucy Punch)...

Olin tuossa viikonloppuna käymässä Helsingissä ja ajattelin, että voisi siellä käydä katsomassa jonkin kiinnostavan elokuvan, jonka tulo Poriin asti olisi kaikkea muuta kuin varmaa, mutta ei siellä yllätyksekseni ollut kuin Norwegian Wood, mutta ihan sellaiseen elokuvaan ei ollut oikein fiilistä nyt viikonloppuna. Niinpä lähdinkin elokuvien katselun sijaan eilen Tampereelle vähän katsomaan näyttelyitä ja sen sellaista ja kun olin saanut kaiken "pakollisen" pois alta, olikin sitten tämä elokuva, jonka olisin käynyt muutenkin tällä viikolla Porissa katsomassa, juuri alkamaisillaan, joten kiiruhdin tähän näytökseen sitten ennen Poriin paluutani. Osasyynä eiliseen katsomispäätökseen oli sen oletetusta kepeydestä, mutta myös Tampereen kuumuudesta, josta olin saanut siltä päivältä jo ihan tarpeekseni, joten leffasalin viileys sopi miinulle hyvin; sen suurimman syyn tämän katsomiseen löytyy alempaa. No, Bad Teacher vastasi jotakuinkin odotuksia eli sellaiseksi yhden illan viihteeksi tämä sopi ihan hyvin.

Elokuvassa oli mukavaa se, että Elizabeth oli todellakin huono opettaja, jota ei todellakaan kiinnostanut opetustyö sitten yhtään. Samalla hän oli juuri sellaisen kapinoivan teinin kaltainen rääväsuu (ei pahimmasta päästä kuitenkaan), joka todellakin sanoi suoraan asiansa. Elokuvan alussa vähän epäilin tätä onnenonkija-asetelmaa, kun monesti onnenonkijat vain ärsyttävät, mutta tässä elokuvassa se ei kuitenkaan häirinnyt johtuen ehkä siitä, että Elizabethin muu luonne sopi hyvin yhteen hänen onnenonkijuuden kanssa. Mitä tulee sitten tarinaan, niin se ei kovinkaan paljon yllättänyt, mutta siitä huolimatta sitä oli kepeytensä ansiosta hyvin helppo seurata. Tämä Elizabeth vs. Amy -kaksinasettelu oli ehkäpä elokuvan parasta antia. Elokuva ei saanut minua nauramaan toden teolla oikein missään vaiheessa, mutta tarjosipa kuitenkin hymähtelyjä tämän tästä ja ehkä sellaisia pieniä vähän vahvempia naurunpyrskähdyksiä kuulin suustani tulevan parissa kohtaa. Minua ei Elizabethin niin sanotuissa opetusmetodeissa huvittanut varsinaisesti elokuvien näyttäminen oppilaille, jotta hän itse välttyisi opettamasta, vaan itse elokuvat, joista nähdyt pätkät liittyivät tavalla tai toisella koulumaailmaan, mutta elokuvien tyylilaji saattoi poiketa draamasta (Levottomat sielut) kauhuun (Scream). Olisihan huono opettaja -teema saanut olla vieläkin räväkämmin esillä, mutta ihan kiva näinkin. Tarinan lopun osaltakaan elokuva ei tarjonnut mitään kovinkaan yllättävää, mitä nyt loppuratkaisuun päädyttiin vähän turhankin helppojen käänteiden jälkeen.

Kerroin pari kappaletta ylempänä osasyitä sille, miksi menin katsomaan elokuvan, mutta suurin syy löytyy kuitenkin Cameron Diazista. Pidän häntä hyvin nättinä naisena pitkälti kauniin hymynsä vuoksi ja kaiken maailman haastattelupätkien perusteella hän on oikein mukava ja huumoritajuinen persoona, joten siksi tykkään katsoa häntä rooleissa, joissa hän saa tehdä pesäeroa tähän perusimagoonsa, sillä Diaz todella hallitsee nämä vähän "hullummatkin" roolit. Niinpä kun elokuvakin oli tavallista romanttista komediaa räväkämpi tapaus, niin ihan vain Diazista johtuen arvelin, ettei tämä ihan huono tapaus ollut. Elizabeth olisi saanut tosiaan olla hieman värikkäämpikin tapaus, mutta tällaisenaankin Diaz sai pistettyä itsensä likoon ihan kivasti, vaikka myönnettävä onkin, että pientä väkinäisyyttä olikin hetkittäin ilmassa. Pääosin Diaz kuitenkin loisti ja hänen näyttelemistään olikin oikein hauska katsoa. Myös Lucy Punch Amyna oli ihan kiva, mutta ei hän Diazin veroinen missään nimessä ollut ja elokuvan miehet jäivät vähän jopa Punchinkin varjoon.

Pisteitä: 3/5

PS. Olin unohtanut osan hahmojen nimistä jo yhdessä päivässä ja ette muuten uskonut, kuinka vaikeaa oli löytää Ellzabethin miestä näytelleen näyttelijän nimeä, kun en muistanut hahmon nimeäkään. Varmaan vartti meni, ennen kuin kokeilin "Nat Faxon Bad Teacher" -hakusanoja, minkä jälkeen oikea vastaus vasta tuli; useimmmista arvosteluista kun oli jätetty Faxonin nimi kokonaan mainitsematta, vaikka hänen hahmosta puhuttiinkin. Tylsimykset!

Seuraavana arvosteluvuorossa: The Resident

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti