maanantai 27. kesäkuuta 2011

Sodankylän satoa: Veljekset

Alkuperäinen nimi: Veljekset
Ohjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Mika Kaurismäki, Sami Keski-Vähälä
Pääosissa: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka
Valmistusmaa: Suomi
Ilmestymisvuosi: 2011
Kesto: 90 minIsä Paavo (Esko Salminen) on täyttämässä 70 vuotta ja niinpä perheen kotitalolle saapuu Mitjan ja Torstin (Timo Torikka ja Pertti Sveholm) veli Ivar (Kari Heiskanen) ensimmäistä kertaa 25 vuoteen. Torsti on vuosia kestänyt isäpäpan seuraa, Mitja puolestaan on epäonnistuneita elokuvia tehnyt ohjaaja, joka rahapulassaan on vain jokin aika sitten palannut takaisin kotiin. Mitja ja Paavo taistelevat samasta naisesta, Raisasta (Mari Perankoski), vaikka Mitja on kihloissa toisen, Katjan (Liisa Kuoppamäki) kanssa ja Katja taas on ollut ihastunut aikoinaan Ivariin ennen Ivarin lähtöä, kuten myös Ivar Katjaan. Niinpä syntymäpäiväjuhlista on tulossa hyvinkin mielenkiintoiset...

Minun täytyy nyt myöntää, että syystä tai toisesta Kaurismäen veljekset ovat aiheuttaneet minulle lähinnä hylkimisreaktioita, enkä yhtään elokuvaa ollut nähnyt kummaltakaan ennen tätä elokuvaa. Joskin todettakoon, että tämä hylkimisreaktio on johtunut lähinnä Akista, mutta Mikakin on ajautunut siihen mukaan. Nyt Sodankylässä olikin aika päästä tästä puoliboikotista eroon ja kas... tämä Mika Kaurismäen ohjaama Veljekset, jonka kuvittelin olevan paljon vanhempi (heti elokuvan alussa tajusin, että olikin kyse siitä tuoreimmasta), olikin ihan hauska draamakomedia.

Tarinan keskiössä oli siis Paavon syntymäpäiväjuhlat, mutta ennen kuin sinne asti päästään, käydään läpi perheen taustoja ja veljesten tuntemuksia varsinkin isäänsä kohtaan ja kaikki nämä dialogit sisältävät monia mehukkaan hauskoja juttuja. Nämä jutut olivat juuri sellaisia, että jos omalle kohdalle osuisi, niin vähemmän hauskoina niitä pitäisi, mutta näin valkokankaalla nähtynä kyllä nauratti. Toisin sanoen kaiken draaman keskellä oli käytetty hyvinkin mustaa huumoria, josta minä ainakin pidin. Tarinankulussa tapahtuu monenlaisia käänteitä, mutta henkilöiden kohtaloissa ei suuria yllätyksiä  nähty, vaan monet asiat olivat ennalta-arvattavissa, vaikka pieniä epäilyksen hetkiä koinkin. Kuitenkin huumorin turvin tästä jäi ihan hyvä fiilis. Tätä on verrattu siinä määrin Mika Kaurismäen aikaisempaan Kolme viisasta miestä -elokuvaan, jossa on sama päänäyttelijäkolmikko, ja joka luottaa osin samanlaiseen tekotapaan (improvisoituun dialogiin), että tätä ei ole arvostettu ihan samalle tasolle "edeltäjänsä" kanssa, mutta itse kyseistä elokuvaa näkemättä tämä elokuva kyllä viihdytti ja Isossa Teltassa jaksoi hyvin istua loppuun asti.

Esko Salminen oli aivan loistava isä Paavona ja pappismiehenä mukana ollut Vesa Vierikko oli hänkin varsin hyvä. Itse veljeksiä näytelleistä Timo Torikasta, Pertti Sveholmista ja Kari Heiskasesta ei ollut sinänsä mitään pahaa sanottavaa, vaan kaikki kolme olivat ihan perushyviä, vaikka eivät Salmisen ja Vierikon veroisia olleetkaan. Elokuvan naisia näytelleet Mari Perankoski ja Liisa Kuoppamäki puolestaan eivät tehneet vaikutusta, vaikka olivatkin ihan siedettäviä.

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Takaa-ajettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti