tiistai 28. kesäkuuta 2011

Sodankylän satoa: Tarkastaja

Alkuperäinen nimi: Tarkastaja
Ohjaus: Anssi Mänttäri
Käsikirjoitus: Anssi Mänttäri
Pääosissa: Niko Saarela, Eeva Putro, Anna-Maija Tuokko
Valmistusmaa: Suomi
Ilmestymisvuosi: 2011
Kesto: 76 min
 
Yhtiöstä poltetaan "vahingossa" edellisvuoden kirjanpito ja kun kirjanpitokin on vakuutettu, lähtee vakuutustarkastaja (Niko Saarela) tutkimaan tapausta. Haastateltavat yksi toisensa jälkeen kiertävät kysymyksiä ja muutenkin venkoilevat siinä määrin, että vakuutuspetoksen todennäköisyys on hyvin suuri. Kuitenkin Tarkastaja yritetään ottaa pois tapauksen parista, mutta miksi, sen hän aikoo selvittää...

Torstain viimeinen elokuva. Anssi Mänttäri on vissiin ohjannut ja käsikirjoittanut paljon elokuvia ja onpahan hän ollut käynnistämässä myös Sodankylän Elokuvajuhlia, mutta siitä huolimatta kyseinen kaveri on mennyt minulta tyystin ohi ja kuulinkin hänestä ensimmäisen kerran vasta nyt Sodankylässä (myönnän syyllisyyteni). Niinpä minulla ei ollut minkäänlaista hajua siitä, millaisia elokuvia hän tekee, joten täysin puskista pääsi tämänkin elokuvan tyylilaji tulemaan. No, lupaavasta alusta huolimatta Tarkastaja jäi vähän puolitiehen.

Hyvin pian elokuvan alettua sen tyylilaji kävi selväksi: komediaahan tässä katseltiin ja myöhemmin vielä selvisi, että tragi- sellaista. Mitä parasta, komedia nojasi pitkälti sellaiseen pikkunäppärään huumoriin, joka sai yleisön (myös minut) mylvimään naurusta. Koko tarinan idea oli niin absurdi, että se oli paikoitellen todella viihdyttävää seurata, vaikka juonessa ei ollutkaan päätä eikä häntää. Tämä sitten kostautui elokuvan jälkipuoliskolla, kun meno menee jokseenkin surrealistisempaan suuntaan ja Tarkastajan pyrkimyksistä huolimatta koko totuutta ei aiottukaan selvittää. Elokuva lähtikin menemään loppuvaiheilla oudoille sivuraiteille. Myöskään huumori ei iskenyt elokuvan loppuvaiheilla niin paljon kuin alussa, eikä sitä käytettykään mielestäni yhtä paljon (tai sitten vain turruin siihen, mene ja tiedä). Hyvän alun ansiosta kokonaisuus oli kuitenkin tasoa "ihan kiva".

Niko Saarela oli ihan perushyvä ja tekikin siten aika rutiinisuorituksen. Kari Hietalahti Tarkastajan pomona oli hänkin ihan jees, mutta silloin harvoin kuin häntä näytettiin, niin jotenkin tuli sellainen tunne, että luotettiin liikaa Hietalahden tuttuihin maneereihin. Elokuvan parhaasta suorituksesta sen sijaan vastasi Jukka-Pekka Palo, joka Talkkarina (nimiähän mä en tiedä, enkä nyt ole varma, oliko hahmoilla niitä) oli aivan tajuttoman hauska. Mukana menossa: Aake Kalliala ja Tom Pöysti.

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Kolmas mies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti