tiistai 28. kesäkuuta 2011

Sodankylän satoa: Takaa-ajettu

Alkuperäinen nimi: The Fugitive
Ohjaus: Andrew Davis
Käsikirjoitus: Jeb Stuart, David Twohy
Pääosissa: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1993
Kesto: 130 min

- I didn't kill my wife!
- I don't care!


Richard Kimblen (Harrison Ford) vaimo Helen (Sela Ward) surmataan ja Kimble tuomitaan syylliseksi ja kuolemaan, vaikka hän vakuuttaa syyttömyyttään. Kun häntä ollaan muutaman muun vangin kanssa siirtämässä vankilaan, nämä muut saavat vankienkuljetusbussin syöksymään tieltä ja Kimble pääsee pakoon. Hän lähteekin puhdistamaan mainettaan ja etsimään oikeaa syyllistä samalla kun liittovaltion poliisi Samuel Gerard (Tommy Lee Jones) etunenässä lähtee Kimblen perään...

Tämä elokuva oli kaikista näistä Sodankylässä näkemistäni elokuvista se tutuin. Pistin tämän jo varhaisessa vaiheessa katselulistalle, sillä tämä oli ehkä ohjelmiston valtavirtaviihteellisin Hollywood-elokuva ja siten toi hyvää vastapainoa muihin Sodankylän elokuville. Itsekin olen nähnyt tämän useampaan kertaan, mutta vaikka tämä elokuva olikin viihdyttävä, niin jos en pahasti muista väärin, olen joskus muinoin pitänyt Takaa-ajetusta paljon enemmänkin.

Tarina oli kyllä sitä ehtaa hollywoodia, enkä tarkoita tällä nyt mitään pahaa (ei minusta nyt niin elitisti ole tullut). Syytön mies tuomitaan, mutta hänen onnistuu paeta, jonka jälkeen hän lähtee oikean syyllisen perään poliisit kannoillaan. Vaikka elokuva onkin siis aika peruskauraa, sitä oli viihdyttävä katsoa. Tähän auttoi varsinkin tiivistunnelmainen musiikki, joka sopi tapahtumiin hienosti, esimerkiksi näissä tunnelikohtauksissa. Lisäksi kun muistin melko huonosti elokuvan lopputapahtumat eli sen, miten syyllinen löytyy ja sen, mitä kaikkea tapahtumien taustallla olikaan, niin olihan tässä jännitettävääkin. Veikkaan kyllä, että jos olisin muistanut elokuvan tapahtumat vieläkin paremmin, olisi viihdyttävyysarvo saattanut olla vähän huonompikin. Kuitenkin Gerardin suusta saimme kuulla myös actionhuumoria, että kivan toiminnan lisäksi myös muuten elokuvassa oli viihdettä yllin kyllin. En tiedä, kumpi tässä oli oikein vanhentunut, tehosteet vai minä, mutta tämä alun onnettomuus ei näyttänyt hirveän hyvältä eikä siten aidon oloiselta, vaan ihmeelliseltä räjähdysten sekasikiöltä. Elokuva oli kyllä hivenen liian pitkä ja siten vähän olisikin voinut tiivistää (festivaalin sivuilla mainittu 2h 31min täytyy olla virhe), vaikka kokonaisuutena tämä toimikin.

Harrison Ford oli varsin hyvässä vedossa, mitä ei voi sanoa kaikissa Fordin 90-luvun tuotoksista(kaan), mutta tosiaan Richard Kimbleä hän esitti maan mainiosti. Häntä paremmaksi kuitenkin pistää Tommy Lee Jones, joka ansaitusti voitti tästä roolista sivuosa-Oscarin ja taisi Golden Globekin hänelle tulla. Jones oli aivan lyömätön Gerardin roolissa ja häntä parempaa vaihtoehtoa rooliin olisi ollut vaikea keksiä. Mukana menossa: Sela Ward (House), Julianne Moore, Joe Pantoliano (Memento), L. Scott Caldwell (Lost) ja Jane Lynch (Glee, 40 v. ja neitsyt).

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Tarkastaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti