tiistai 14. kesäkuuta 2011

Sodankylä, here I come!


Niinpä niin. Nyt on sitten tämänkin pojan aika tehdä ensimmäinen reissu Oulun pohjoispuolelle, kun Midnight Sun Film Festival starttaa keskiviikkona käyntiin Sodankylässä. Niinpä ainakin leikisti tämä blogi hiljenee loppuviikoksi, vaikka todellisuudessahan 30 Days of Movies jatkaa ilmestymistä niin kuin tähänkin asti, joskaan kommentteja tuskin pääsen lukemaan ennen kuin vasta ensi viikolla. Lisäksi 30 Days -linkkien lisääminen muihin posteihin jää nyt tauolle ja palaan niitä päivittelemään niin ikään ensi viikolla. Niin ja jos tulee joitain outoja viivytyksiä julkaisuihin, niin niihin en kykene puuttumaan ennen kuin ensi viikolla, mutta eiköhän kaikki mene niin kuin pitää.

Tämä on siis ensimmäinen kerta Sodankylän elokuvajuhlilla, vaikka kahtena vuonna olinkin vähän toivonut pääseväni paikan päälle, mutta kun toissa vuonna ei ollut rahaa ja viime vuonnakin suurin osa rahoista meni Oslon viisumatkaan, niin jouduin jättämään tämän reissun tekemisen tähän vuoteen. Tämä viikko siis kuluukin pitkälti elokuvien parissa, enkä juuri taukoa aio pitää muuten kuin sen osalta, mitä ohjelmisto pakottaa minut pitämään, joten oheistoimintaa en juuri harrasta, kun en Sodankylästäkään ja lähiseuduista juuri mitään tiedä. Totta kai siellä on maisemia ja sen sellaisia, jotka sietäisivät lähempää tarkastelua, mutta ei viitsi jäädä liikoja tutkimaan paikkoja, kun elokuvia katsomaanhan sinne mennään. Seuraavalla kerralla, jos sellainen tulee, voi sitten enemmän tehdä myös joitakin patikkaretkiä, kun tuntee jo vähän enemmän paikkoja ja tietää suurin piirtein, mitä kaikkea sieltä löytyykään. Keskitytään tällä erää pelkästään elokuviin.

Mitäs sitten on luvassa? No, jos pidän kiinni näin etukäteen tehdystä katselusuunnitelmasta, niin kaiken kaikkiaan elokuvia tulee katseltua kai 27, joskaan en ole varma vielä, tulenko katsomaan paria yöelokuvaa, mutta jos jaksan, niin varmasti. Henkilökohtaisen ohjelmakaavioni olen rakentanut sitä silmällä pitäen, että ohjelmisto olisi mahdollisimman monipuolista. Niinpä aionkin katsella Sodankylässä vähän uutuuksia, vähän klassikoita, vähän 1001-elokuvia (en kaikkia tarjolla olevia), vähän valtavirtaelokuvia, vähän marginaalisempia tuotoksia, joista minäkään en ollut etukäteen kuullut mitään sekä jokaiselta päävieraalta ainakin yhden elokuvan; siitä en ole varma, saanko kaikilta vierailta vähintään yhden elokuvan katsottua, mutta aika monelta kuitenkin. Joitakin elokuvia on päätynyt katsomislistalle - siellähän on yleensä käynnissä 3-4 elokuvaa samaan aikaan - ihan sillä perusteella, että ne on tehty maissa, joissa valmistettuja elokuvia en ole aiemmin nähnyt. Vieraiden puheenvuorojakin olisi kiva mennä kuuntelemaan, mutta kun yleensä samaan aikaan tulee jo joku mielenkiintoinen elokuva, niin ne jää väliin. Se onkin sitten eri asia, miten mä saan nämä kaikki arvosteltua; muistiinpanovälineet kyllä lähtee mukaan. :D

Jos pientä kritiikkiä voisi heittää jo näin etukäteen, niin vähän kummallista on, ettei koko ohjelmisto ole julki vieläkään näin paria päivää ennen festivaalin alkua, vaan ohjelmakartassa on edelleen aika paljon "Ilmoitetaan myöhemmin" -kohtia. Tällä hetkellä lauantaina kuuden aikaan tiedossa on kaksi elokuvaa ja kaksi "Ilmoitetaan myöhemmin" -kohtaa ja koska kumpikaan ilmoitettu elokuva ei minuun juuri iske, niin ainakin tällä hetkellä näyttäisi siltä, että lauantaina olisi parin tunnin paussi elokuvien katselussa... mutta sen näkee sitten.

Kamera lähtee mukaan ja ties vaikka tulisi napsittua jotain kuvia sieltä. Saa nyt nähdä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti