sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Sodankylä 2011: Yhteenveto

Matka lähti käyntiin ihan hyvin, kun Rovaniemeltä löytyi kimppakyyti Sodankylään ja samaan syssyyn järjestyi myös paluumatkakin sunnuntaille. Majoitus oli 40 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta ja mökki sitä luokkaa, että vähemmällä kiireellä siellä olisi voinut viettää enemmänkin aikaa, mutta kun olin sinne asti tullut katsomaan elokuvia, niin enhän minä sitten oikein osannut olla vaan. Mökkihän sijaitsi ihan 514 metriä korkean Luosto-tunturin juurella ja tunturillakin olisi voinut toki käydä, mutta kun aikaa oli vain vähän ja sitä rataa, niin eihän sitä sitten. Ehkä joku toinen kerta sitten.

Elokuvia tuli katseltua kaiken kaikkiaan 25, joista siitä ensimmäisenä nähdystä, Tambourine, drum -elokuvasta ei ole tulossa arvostelua, kun puhe oli venäjää ja tekstitys ranskaa, enkä kumpaakaan kieltä juurikaan osaa. Elokuvia tuli katseltua jos jonkin sorttista, kun mukaan mahtui elokuvia muun muassa (yllättävänkin paljon) Suomesta, Espanjasta, Kiinasta, Kreikasta, Malista, Venäjältä, Kanadasta ja tietenkin myös Yhdysvalloista. Genrejä löytyi niin draaman, trillerin, komedian, toiminnan kuin dokumenttien sarallakin, joten siinäkin mielessä mentiin aika monipuolisissa merkeissä. Klassikkoja, uutuuksia ja jotain siltä väliltä tuli nähtyä, kuten myös mykkäelokuvaa livesäestyksen kera. Käytyä tuli jokaisessa esityspaikassa, joskin Pienessä Teltassa vain kerran ja tuon yhden käynnin perusteella ei se ihan paras esityspaikka ollut, sillä sinne tuli valo sisään ihan liian paljon. Muissa esityspaikoissa olikin sitten ihan kivaa ja Koulunkin eli koulun juhlasalin olivat saaneet ihan hyväksi esityspaikaksi.

Luoston keskusta.
Järvimaisemaa Luostolla.
Ennen matkaa tuskailin vähän sitä, kun kaikki esitystiedot eivät olleet vielä selvillä, mutta nyt kun ensimmäinen Midnight Sun Film Festival on ohi, niin en voi kuin olla tyytyväinen tästä ratkaisusta. Nimittäin niidenkin elokuvien suhteen, joille oli jo paikkansa ohjelmistossa, ohjelmisto eli, joskaan ei paljon. Niinpä joutui tämän tästä improvisoimaan ja minä pidin tästä improvisoinnista. Ei kaiken tarvinnut olla niin varmaa koko ajan. Samaa improvisointia sain harrastaa niissä harvoissa tilanteissa, kun haluamaani elokuvaan ei ollut enää lippuja ja eihän siinä mitään; sitten vaan ex tempore johonkin toiseen näytökseen ja sillähän siitä sitten selvittiin. Ei sillä, tulenhan minä aina tekemään jonkinlaisia ennakkosuunnitelmia, mutta ei niitä niin tiukoiksi tarvitse tehdä jatkossa, etteikö vähän voisi improvisoida... ehkä.

Luulisi, että kun on nyt kerran Elokuvajuhlista kyse, että sinne saapuva yleisö osaisi käyttäytyä ja suurin osa varmasti osasikin, mutta sitten jokaiseen näytökseen mahtui ihmisiä, jotka juttelivat, näpräilivät puhelintaan tai muuta vastaavaa pitkin elokuvaa. Ihan kuin olisi joitakin asioita, joita ei vain voisi jättää elokuvan jälkeen kerrottavaksi ja jos sen jälkeen ei enää muistaisikaan, niin ei voisi olla sitten niin tärkeää, että olisi pakko häiritä muita katsojia. Kyllä minä aina vähän tuimasti käännyin puhujien suuntaan ja yritin saada heitä hiljenemään ja osa kyllä taisi tajutakin vihjeestä, mutta ei suinkaan kaikki... varsinkin jos nämä puhujat olivat edessä. Niin ja Pähkähullun Suomen karnevaalimeininki olikin sitten jo ihan omaa luokkaansa.

Vielä yksi kuva Isosta Teltasta.
Mutta miten jatkon kannalta? Uudestaanko? No totta helvetissä! Jo Sodankylässä kuljeskellessani kaduilla mietin koko ajan, että ensi vuonna teen sitä ja tätä toisin, eikä tuo tunne ole mennyt mihinkään. Sodankylään on toden totta päästävä vielä uudestaan! Tein jo tiedusteluja sen suhteen, että onko seuraavan festivaalin ajankohta 13.6.-17.6.2012, kuten otaksunkin, mutta en ole saanut vielä vastausta siihen. Sitten kun sen vastauksen saan, niin voisikin ruveta miettiä majoittautumisia, jos vaikka pääsisi tällä kertaa majoittautumaan vähän lähemmäs tapahtumapaikkoja, ettei niin tiiviisti tarvitsisi olla elokuvia katsomassa, vaan pääsisi välissä lepäämäänkin. Ei sillä, olihan Luoston mökeissäkin sen verran mukavaa, että voisihan sinne uudestaankin mennä. Otin kyllä mökkikartan mukaani, jotta osaisin ensi vuonna ottamaan mökin lähempää Luoston "keskustaa", jos sinne asti taas ollaan menossa. Tietenkin mieli tekisi käydä siellä Luosto-tunturillakin, mutta saa nyt nähdä, löytyykö siihenkään aikaa. No, se nähdään sitten ensi vuonna. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti