keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Project 1001, osa 179/1001: Kolmas mies

Alkuperäinen nimi: The Third Man
Ohjaus: Carol Reed
Käsikirjoitus: Graham Greene
Pääosissa: Joseph Cotten, Alida Valli, Trevor Howard
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 1949
Kesto: 104 min

- That sounds like a cheap novelette.
- Well, I write cheap novelettes.


Holly Martins saapuu neljän maan kesken jaettuun Wieniin tapaamaan hyvää ystäväänsä Harry Limeä, joka on kuitenkin juuri ennen hänen saapumistaan ehtinyt kuolla. Hollyn alettua kysellä Harryn kuolemasta hän saa kuulla Harryn viimeisistä hetkistä hyvin ristiriitaisia raportteja ja tulee siihen tulokseen, että tutkimuksia johtanut majuri Calloway (Trevor Howard) salaa jotain. Hollya yritetään saada lähtemään Wienistä, mutta hän jääkin kirjailijaseminaarin vieraaksi, joten hänellä on aikaa tutkimuksille. Hänelle sanotaan Harryn ruumista kantaneen kaksi, tunnistettua henkilöä, mutta Harryn talonmies sanoo nähneensä kantajia olleen kolme, joten kuka voi olla tuo kolmas mies?

Uusi päivä, uudet kujeet. Perjantai alkoi tällä Mestariluokan elokuvalla eli elokuvan jälkeen oli tarjolla pidempikin keskustelu elokuvasta, mutta itse en valitettavasti ehtinyt jäädä kuuntelemaan. Ennen elokuvan alkua elokuvan ilmeisesti valinnut kriitikko Nick James kysyi, kuinka moni oli nähnyt tämän elokuvan ennen ja ainakin minulle tuli se tunne, että kuuluin siihen selvään vähemmistöön, joka ei elokuvaa ollut ennen nähnyt. Niin ja jos totta puhutaan, niin ennen Elokuvajuhlia en ollut siitä kuullutkaan. Näillä ennakkotiedoilla olinkin varautunut yllätyksiin ja ihan mukavaksi rikostarinaksi Kolmas mies osoittautuikin.

Tarina alkaa Hollyn saapumisella Wieniin, jonka kohdalla minulle tuli uutena tietona se, että Wien on ollut jaettu neljän maan kesken ja otin tämän tiedon suurella mielenkiinnolla vastaan. Holly saakin sitten melkein heti kuulla Harryn kuolemasta ja saa kuulla Harryn saaman negatiivisen maineen kaupungissa majuri Callowaylta, mikä tekee Hollysta ja Callowaysta ainakin pinnan alla toistensa vihamiehiä. Elokuvaa oli kiva seurata, varsinkin kun tarina ei noudattanut ihan niitä tyypillisimpiä kehityskulkuja, varsinkin mitä tulee Harryn maineenpuhdistamiseen. Toisin sanoen tässä elokuvassa päähenkilöllä ei ole kaikki faktat hallussa koskien Harryn puhtoisuutta, vaan Harrynkin menneisyydestä löytyy asioita, jotka eivät kestä ihan päivänvaloa ja siten Harrysta paljastuukin yhtä kun toista. Mitä tulee sitten tämän kolmannen miehen henkilöllisyyden selvittämiseen, niin myönnän yllättyneeni kun miehen oikea henkilöllisyys tuli ilmi, vaikka vihjeitä oliki viljelty vähän tarinan kehittyessä. Tämän kolmannen miehen jahtaaminen lopun tunneleissa oli ihan jees, vaikka turhan helposti hän kykeni siellä seikkailemaan. Kokonaisuutena tarina oli ihan kiva, vaikkakaan ei jännittävin mahdollinen, mutta osin autenttiset kuvauspaikat auttoivat viihtymään elokuvan parissa ja muutenkin kuvauksessa oli saatu oikeanlaista tunnelmaa mukaan.

Näyttelijät olivat ihan kivoja, vaikkakaan ei nykystandardien kautta katsottuna olleetkaan mitenkään erityisen mieleenpainuvia, mutta ei näitä ollut vaikeakaan katsoa. Joseph Cotten oli ihan kelpo Hollyksi, vaikka toisaalta hänen paikallaan olisi voinut olla moni muukin ja samaa voisi sanoa Annaa näytelleestä Alida Vallista. Orson Wellesin rooli oli hyvä, vaikkakin niin lyhyt, että  hänen merkitsemisensä pääosanäyttelijöiden joukkoon on vähintäänkin kyseenalaista, mutta rahahan se näissä asioissa ratkaisee ja Wellesin nimellä myytiinkin sitten elokuvaa.

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Curling

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti