sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

30 Days of Movies - Day 5 - A movie that reminds you of someone

Day 5: A movie that reminds you of someone:


Vaikka suurin piirtein tiedänkin, mitä kaikkia aiheita tässä meemissä tulee (minähän tämän meemin muutinkin tähän muotoon), niin pyrin olemaan miettimättä tulevia postauksia ennen kuin tulevat kirjoitusvuoroon. Niin tämänkin kanssa. Kun olin kirjoittanut edellisen (Day 4) tekstin, katsoin tätä seuraavaa aihetta ja minä sain välittömästi mieleeni yhden tietyn elokuvan, joka sopisi tähän päivään kuin nakutettu. Siinä samalla kykenin muutamassa hetkessä muodostamaan päässäni juttuni rungon ja tiesinkin tasan tarkkaan, miten elokuvasta kirjoittaisin. Harmi vain, että samaan aikaan tiesin, etten voisi kyseisestä elokuvasta kirjoittaa, sillä siinä olisi käsitelty menneisyydessäni tärkeää henkilöä tavalla, jolla en halua häntä käsitellä blogissani. Tämä varsinkin siksi, että kyseistä kirjoitusta olisi ollut mahdotonta kirjoittaa ilman, että henkilö olisi ollut tunnistettavissa. Kyseisen henkilön kanssa en ole tällä hetkellä missään tekemisissä, mutta meillä on yhteisiä tuttuja ja ei välttämättä tarvittaisi kuin yksi tällainen tuttu, joka löytäisi tiensä blogiini, mikä ei ole nykyisen sosiaalisen median kultakauden aikana kovinkaan hankalaa kun linkki blogiin löytyy Faceobokista, näkisi viestini siitä henkilöstä ja jotakin kautta tieto kulkeutuisi tämän henkilön tietoon (olipas rönsyilevä virke). Tämä ei haittaisi, mikäli tämä henkilö tietäisi, mitä olen hänestä aikoinaan ajatellut, mutta vaikka minua ei haittaisikaan, että hän saisi asiasta tietää, niin siitä periaatteestani pidän kiinni, että jos hän sen joskus saa tietää, niin se ei tosiaankaan tapahtuisi Internetin välityksellä. Niinpä päätin pelata varman päälle ja vaihtaa elokuvaa. Tämä oli siitäkin harmillinen juttu, että kyseisen elokuvan valintaperusteet olisivat poikenneet hyvin paljon useimmista muista tämän projektin elokuvien valintaperusteista, kenties kaikista, mikä olisi tehnyt siitä hyvin mielenkiintoisen kirjoittaa.

Koin siis pakottavan tarpeen vaihtaa elokuvan joksikin toiseksi, mutta tämä olikin helpommin sanottu kuin tehty. Ensinnäkin tämän aiheen tuleminen vuoroon aiheutti pientä tunnemyrskyä parin päivän ajan, kun edellisessä kappaleessa mainittu henkilö tuli niin herkästi mieleen aina miettiessäni sopivaa elokuvaa tähän postiin (nyt siis pitää taas muistuttaa, että kirjoitan näitä vielä tällä hetkellä toukokuun puolella (tätä 13.5.)). Pitkään mietinkin, jos löytyisi toinen elokuva, jossa kyseistä henkilöä pystyisin käsittelemään enemmän anonyymisti, mutta koin tämän mahdottomaksi. Nimittäin katsellessani kaiken maailman (positiivishenkisiä) rakkausdraamoja helposti tulee mieleen, että kunpa itsekin kokisi jotain sellaista, mutta näissä haaveissa ei ole koskaan toisena osapuolena jotain tiettyä henkilöä (ei siis edes yllä mainittu henkilö). Sitten taas tähän samaan aiheeseen olisi sopinut joku ensirakkausjuttukin, mutta en saanut päähäni yhtään sellaista elokuvaa, josta kyseinen ensirakkaus (ei sama henkilö kuin yllä) olisi tullut kunnolla mieleen (näitä olen varmastikin nähnyt, mutta en vain keksinyt yhtään). Niinpä lähdinkin ajattelemaan aihetta vähän toisesta näkökulmasta (siis ihan mistä toisesta tahansa), mutta silti oli vaikeaa keksiä mitään ja mietinkin jo sellaista hätäratkaisua, että valitsisin elokuvan niiden joukosta, joiden joku hahmoista/näyttelijöistä muistuttaa jotain tuttua ulkonäöllisesti (näitä löytyi muutamia). Lisäksi kävi mielessä, että tähän kohtaan voisi sopia julkkiksetkin, mutta minusta se ei olisi ollut enää päivän teeman hengen mukainen. Lopulta sitten hädissäni turvauduin siihen ratkaisuun, että kävin systemaattisesti läpi kaikki arvostelemani elokuvat (yritin muitakin saada mieleeni, mutta tuloksetta), joista sitten hyvin spekulatiivisin perustein valitsin tämän Dolan's Cadillacin.

Elokuvahan kertoo kostotarinan, jossa päähenkilö kostaa häntä kaltoin kohdelleelle henkilölle, joka tässä tapauksessa on rikollispomo. Itse taas olen mitä rauhallisin ihminen, eikä minussa ole minkäänlaista käytännön kostomentaliteettia, vaikka joskus kostofantasioiden parista olenkin itseni löytänyt (fantasiat ovat vain niitä; kuvitelmia, joita ei pidä sotkea oikeaan elämään). Hädin tuskin kykenen tekemään pahaa millekään kärpästä isommalle luontokappaleelle, mutta siitä huolimatta tämä elokuva saa helposti pohtimaan, kenelle soisin samankaltaisen kohtalon, jos minussa olisi oikeasti niin sanotusti sopivanlaista luonnetta, enkä keksi kuin yhden henkilön. Olin koko ala-asteen koulukiusattu ja siitä sain pitkälti kiittää yhtä tiettyä henkilöä (toki jos häntä ei olisi ollut, joku muu olisi saattanut ottaa "päävastuun"), jonka olen leikkisästi nimennyt Maailman Suurimmaksi Kusipääksi. Tämä Maailman Suurin Kusipää teki toden totta ala-asteestani helvettiä ja olin hyvin huojentunut siitä, että hän meni eri yläasteelle kuin minä. Kuitenkin vielä lukioon mennessäni jätin kaupunkini kolmesta lukiosta vaihtoehdoistani pois sen yhden, jonka kanssa samassa rakennuksessa ollutta yläastetta Maailman Suurin Kusipää oli käynyt... just in case; myöhemmin sainkin kuulla, että hän olikin mennyt amikseen. Olen nähnyt hänet kerran ala-asteen jälkeen ja silloin (Rauman Mustan pitsin yössä) hän yritti olla niin kaveria, mutta mielessäni vain pyöri ajatus "Painu nyt helvettiin siitä". Minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa hänestä ja toivonkin hänelle elämässään mitä suurinta epäonnea. En sano, että toivoisin hänelle kuolemaa, mutta samalla en surisi tippaakaan, jos sellaisesta tapahtumasta kuulisin. Kuulostaa ehkä tunteettomalta, mutta kuvitelkaa itse henkilö, joka on satuttanut teitä vuosien ajan henkisesti ja vähän fyysisestikin (olkoonkin, että asiasta on todella kauan aikaa), niin ei sellainen niin vain unohdu. Vahingoniloa en kuitenkaan hänen kuolemastaan tuntisi, mutta jos kuulisin hänen elämässään muuten menneen huonosti tavalla jos toisellakin, niin sitten vahingonilo olisi kyllä ylimmillään. Miten tämä kaikki sitten liittyy tähän elokuvaan, niin vaikka siis en itse lähtisikaan koskaan väkivallan/koston tielle, niin jos minussa olisi yhtään sellaista oikeaa kostonhimoa, niin voisin ainakin kuvitella haluavani kostaa hänelle niin sanotusti pitkän kaavan kautta eli ei mitään nopeaa kuolemaa, vaan voisin haluta hoitaa sen tälleen hitaammin ja mikäs olisikaan sopivampi tapa tehdä se kuin hautaamalla elävällä, missä kuolema kestäisi useampia tunteja ellei päiviä (en tiedä, miten happi riittäisi) ja silloinkin se aika varmasti tuntuisi pidemmältä.

Niin ja ennen kuin joku tulee kauhistelemaan, niin korostettakoon vielä kerran, että kyseessä on täysin spekulatiivinen skenaario, joka vain toisinaan vain käy mielessä ja nämä fantasiat ovat suoraa jatkoa niille lukuisille ajatuksille, jotka ovat oikeasti lähtöisin kultaiselta 1990-luvulta. Niinhän sitä sanotaan, ettei niin sanotuissa "kyseenalaisissa" fantasioissa ole mitään vikaa niin kauan kuin niitä ei pistä käytäntöön, ja sellaista halua minulla ei oikeasti todellakaan ole. Enkä minä edes ajattele tätäkään asiaa kovin usein ja hyvä jos olen antanut tilaa ajatuksissani kyseiselle Maailman Suurimmalle Kusipäälle sitten sen, kun tämän elokuvan katsoin eli noin puolitoista vuotta sitten ja sitä ennen ja sen jälkeen olin pyrkinyt unohtamaan kyseisen henkilön olemassaolon siinä kuitenkaan täysin onnistumatta. Nyt vain tuli taas mieleen, kun tämän päivän teemaan sopivaa elokuvaa etsin.

Projekti:
Day 01 - Your favorite movie: The Truman Show
Day 02 - Your least favorite movie: Vaarallinen kaunotar
Day 03 - A movie that makes you happy: Kohti uutta
Day 04 - A movie that makes you sad: Täydellinen maailma
Day 05 - A movie that reminds you of someone: Dolan's Cadillac
Day 06 - A movie that reminds you of somewhere: Lieksa!
Day 07 - A movie that reminds you of a certain event: Stand By Me - Viimeinen kesä
Day 08 - A movie that you know all the lines to: Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli
Day 09 - A movie that you can dance to: Mamma Mia!
Day 10 - A movie that makes you fall asleep: Kummisetä
Day 11 - A movie from your favorite director: Kauhun kilometrit
Day 12 - A movie from a director you hate: Sormet pelissä
Day 13 - A movie that is a guilty pleasure: Batman Forever
Day 14 - A movie that no one would expect you to love: The Cove - meren salaisuus
Day 15 - A movie that describes you: Sofien valinta
Day 16 - A movie that you used to love but now hate: Kiviset ja Soraset
Day 17 - A movie that you see often on tv: Spider-Man - Hämähäkkimies
Day 18 - A movie that you wish you saw on tv: Äiti ja huora
Day 19 - A movie from your favorite actor/actress: Kauriinmetsästäjä
Day 20 - A movie that you watch when you’re angry: Rakkautta ennen aamua
Day 21 - A movie that you watch when you’re happy: The Kids Are All Right
Day 22 - A movie that you watch when you’re sad: Katkenneita kukkasia
Day 23 - A movie which wedding scene(s) you don't want to happen in your wedding: Shrek
Day 24 - A movie which funeral scene(s) you want to happen in your funeral: Uinu, uinu lemmikkini
Day 25 - A movie that makes you laugh: Paholaisen portti
Day 26 - A movie's character that you can play perfectly: Seppo Sorjonen (Hurmaava joukkoitsemurha)
Day 27 - A movie that you wish you could act in: The Rocky Horror Picture Show
Day 28 - A movie that makes you feel guilty: Jouluyö, kuolemanyö 2
Day 29 - A movie from your childhood: Yksin kotona
Day 30 - Your favorite movie at this time last year: Katseeseen kätketty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti