tiistai 28. kesäkuuta 2011

30 Days of Movies - Day 28 - A movie that makes you feel guilty

Day 28: A movie that makes you feel guilty:

 

Joo-o, en ole tosiaankaan tehnyt tätä haastetta itselleni helpoksi, eikä tunnu kunnolla helpottavan edes tässä lopussakaan. Miksi jonkin elokuvan katsominen saisi minut syylliseksi? Huonoutensa vuoksi? Aiheensa ja mahdollisesti kipeän käsittelytapansa vuoksi? Yleisesti huonoksi luonnehditusta elokuvasta pitäminen ei sovi tähän kategoriaan, sillä kyseessä on guilty pleasure, johon on jo toinen kategoria olemassa ja siten se aihe on jo käsitelty. Elokuva saattaa olla vaikka mistä hankalasta aiheesta tahansa, mutta miksi jostain tietystä aiheesta tehdystä elokuvasta katsominen saisi oloni syylliseksi? Jos nimittäin kyseessä ei ole maailman kusipäisyyttä korostava dokumentti, niin silloin elokuva yleensä tarjoaa jonkinasteisen kurkistuksen joko kuvitteellisten tai oikeasti olemassaolleiden henkilöiden elämään ja mitä niin pahaa sellaisessa kurkistelussa on, että se tekisi oloni syylliseksi? Elokuva voi olla kauhea, ahdistava ja mitä vain, mutta en muista niiden aiheuttaneen vielä kertaakaan syyllisyyttä. Dokumenttien kohdalla sitten ollaan yleensä niin globaalien kysymysten äärellä, etten niiden äärellä osaa ottaa kaikkia maailman ongelmia harteilleni, joten en syyllisyyttä osaa kantaa niidenkään vuoksi. Mitä tulee sitten elokuvien mahdollisiin huonouksiin, niin minähän katson elokuvia niiden tavalla tai toisella kiinnostavan luonteen vuoksi (yleensä) huolimatta muiden mahdollisesti negatiivisista arvosteluista, enkä voi siten tuntea syyllisyyttä katsottuani elokuvan, joka on osoittautunutkin huonoksi, vaikka "muut" siitä olisivatkin varoitelleet. Eri asia sitten on se, että pitäisikö siitä tuntea syyllisyyttä, että katsoo aidosti huonoksi havaitsevansa elokuvan uudestaan vielä joskus. Minusta ei, mutta tuollaisessa tilanteessa saattaisin päästä elokuvien saralla lähimmäksi sitä syyllisyyden fiilistä, vaikka varsinainen syyllisyydentunne loistaisikin poissaolollaan. Niinpä valitsen tähän kategoriaan elokuvan Jouluyö, kuolemanyö 2.

Keksin tuossa jokunen kuukausi sitten uusia keräilykohteita, mitä elokuviin tulee ja yksi näistä keräilyistä on hankkia omistamilleni elokuville kaikki niiden jatko-osat huolimatta siitä, kuinka huonoja ensimmäiset osat tai jatko-osat ovat. Alun perin piti ostaa yhden elokuvan jatko-osat kuukaudessa, mutta pienen yllättävän rahanmenon jälkeen päätin pistää tuon(kin) keräilyn tauolle joksikin aikaa vain yhden kuukauden jälkeen. Silloin, kun saan jatko-osat ostettua, katson myös ne ensimmäiset osat ennen niitä myöhempiä osia ja tämän elokuvan kohdalla tuon säännön noudattaminen tulee olemaan todella tuskallista. Koska haluan pitää jatko-osien(kin) suhteen hankinnat melko sattumanvaraisina, olen numeroinut ne elokuvat, joilla on jatko-osat ja sitten satunnaisnumerogeneraattorilla olen arponut itselleni ostettavat jatko-osat. Kun olin sitten arpomassa jatko-osia, niin toivoin hartaasti, että tuli hankittavaksi minkä tahansa elokuvasarjan jatko-osat tahansa, niin kunhan ei kovin pian tämän elokuvan jatko-osia, etten joutuisi tätäkään katsomaan niin pian uudestaan.

Jouluyö, kuolemanyö
ei ollut sekään kovinkaan häävi elokuva, mutta tämä ensimmäinen jatko-osa menee kyllä sieltä, missä aita on matalin. En muista elokuvan lopun tapahtumia kovinkaan tarkkaan, mutta muistan toden totta sen alkupuoliskon. Elokuvassa nimittäin näytetään kolmen vartin ajan ensimmäisen osan tapahtumia ja tämä nyt oli aivan naurettava juttu, minkä vuoksi en todellakaan odota tämän elokuvan uudelleen näkemistä. Voin oikeasti kuvitella sen tilanteen, kun tämä elokuva pyörii toistamiseen dvd-soittimessani ja voisin olla, jos en nyt varsinaisesti syyllisen oloinen, niin ihmetellä koko elokuvan ajan, että mitä ihmettä minä teen jälleen kerran tämän totaalisen epäonnistuneen jatko-osan parissa. No, onhan tämä merkitty kauhuelokuvaksi ja minä toden totta odotan tämä elokuvan uudelleenkatsomista kauhulla. En tosin sillä oikealla tavalla.

Projekti:
Day 01 - Your favorite movie: The Truman Show
Day 02 - Your least favorite movie: Vaarallinen kaunotar
Day 03 - A movie that makes you happy: Kohti uutta
Day 04 - A movie that makes you sad: Täydellinen maailma
Day 05 - A movie that reminds you of someone: Dolan's Cadillac
Day 06 - A movie that reminds you of somewhere: Lieksa!
Day 07 - A movie that reminds you of a certain event: Stand By Me - Viimeinen kesä
Day 08 - A movie that you know all the lines to: Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli
Day 09 - A movie that you can dance to: Mamma Mia!
Day 10 - A movie that makes you fall asleep: Kummisetä
Day 11 - A movie from your favorite director: Kauhun kilometrit
Day 12 - A movie from a director you hate: Sormet pelissä
Day 13 - A movie that is a guilty pleasure: Batman Forever
Day 14 - A movie that no one would expect you to love: The Cove - meren salaisuus
Day 15 - A movie that describes you: Sofien valinta
Day 16 - A movie that you used to love but now hate: Kiviset ja Soraset
Day 17 - A movie that you see often on tv: Spider-Man - Hämähäkkimies
Day 18 - A movie that you wish you saw on tv: Äiti ja huora
Day 19 - A movie from your favorite actor/actress: Kauriinmetsästäjä
Day 20 - A movie that you watch when you’re angry: Rakkautta ennen aamua
Day 21 - A movie that you watch when you’re happy: The Kids Are All Right
Day 22 - A movie that you watch when you’re sad: Katkenneita kukkasia
Day 23 - A movie which wedding scene(s) you don't want to happen in your wedding: Shrek
Day 24 - A movie which funeral scene(s) you want to happen in your funeral: Uinu, uinu lemmikkini
Day 25 - A movie that makes you laugh: Paholaisen portti
Day 26 - A movie's character that you can play perfectly: Seppo Sorjonen (Hurmaava joukkoitsemurha)
Day 27 - A movie that you wish you could act in: The Rocky Horror Picture Show
Day 28 - A movie that makes you feel guilty: Jouluyö, kuolemanyö 2
Day 29 - A movie from your childhood: Yksin kotona
Day 30 - Your favorite movie at this time last year: Katseeseen kätketty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti