sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

30 Days of Movies - Day 19 - A movie from your favorite actor/actress

Day 19: A movie from your favorite actor/actress:
Kauriinmetsästäjä


Kuten blogini vakiolukijat tietävät, on Meryl Streep minun suosikkinäyttelijäni. En kuitenkaan ole nähnyt läheskään kaikkia Streepin elokuvia, mutta ne, jotka olen, ovat tehneet pääasiassa vaikutuksen. En myöskään ole pitänyt mitään kiirettä Streepin elokuvien kanssa, mutta jos ne osuvat kaupassa eteeni, niin totta kai elokuva lähtee mukaan. Meryl Streep vain on uskottava suurin piirtein kaikissa rooleissa, missä hän on ja sattuu siinä sivussa olemaan myös kaunis ja ihastuttava persoona ja mitä olen haastattelumateriaaleja nähnyt, niin hän on siviilissäkin oikein positiivinen tapaus. Jo 1990-luvulla tykästyin häneen, vaikka Hiljaiset sillat aikoinaan jäikin kesken (katsoin sitä Eastwoodin vuoksi, eikä se oikein sopinut siihen kuvaan, mitä mulla Eastwoodista oli). Näkemieni Streepin (minun tekisi niin mieli puhutella häntä etunimellä :D ) filmografiasta olen nähnyt muun muassa sellaiset elokuvat kuin Matkalla taivaaseen, Villi Joki ja Manhattan sekä minisarjan Angels in America ja Mamma Miasta! lähtien olen nähnyt kaikki ja tämän vuoden odotetuin elokuva onkin Streepin tähdittämä Rautarouva / The Iron Lady (en ole varma, suomennetaanko nimeä), jos se nyt ylipäätään ehtii Suomeen tämän vuoden puolella (esim. Tanskan ensi-iltapäivä on vasta ensi vuoden puolella). Jos nyt paljastetaan eräs fanipoikajuttu, niin salaa toivoin elokuvan valmistuvan niin, että se olisi voitu esittää Sodankylässä, mutta elokuva ei olisi tullut sinne yksin, vaan itse päätähti mukanaan, mutta ei niin sitten käynytkään, mutta ainahan fani haaveilla saa :D . No, tästä pitkästä rönsyilevästä alustuksesta voidaankin mennä jo sitten itse pääaiheeseen eli elokuvavalintaan, joka osuu elokuvaan Kauriinmetsästäjä juuri siksi, että minä en ole sitä nähnyt.

Kuten yllä sanoin, niin en pidä todellakaan edes Streepin elokuvien kohdalla mitään kiirettä, vaan katselen niitä sitä mukaa kuin niitä tulee vastaan, mutta kaikille tämä ei tietenkään sovi. Minulla on nimittäin tuttuja, jotka ottivat ihan tässä taannoin Kauriinmetsästäjän puheeksi ja mainitsin, että en ollut elokuvaa vielä nähnyt, mutta olisi tulossa kyllä katseluun lähiaikoina. Tätä hämmästelivät sitten suureen ääneen ja varsinkin toiselle näistä asia oli ihan mahdoton hyväksyä. Minä kun sentään katson niin paljon elokuvia, mutten ole nähnyt tätä yhtä suurta klassikkoa, jossa sentään suosikkinäyttelijäni Meryl Streep teki läpimurtoroolin. Kamalaa! Hänelle ei tuntunut millään menevän jakeluun se, että maailma nyt on vaan täynnä mielenkiintoisia elokuvia, enkä minä halua pitää mitään kiirettä tiettyjen elokuvien kanssa, en ainakaan, jos niissä käsitellään aiheita, jotka eivät ole juuri minun makuuni noin lähtökohtaisesti, kuten (Vietnamin) sotaa tai gansterielämää käsittelevät elokuvat (olen nähnyt toki ihan hyviä elokuvia molemmista aiheista, mutta niiden hyvyys ei ole minun kohdallani itsestäänselvyys). Ihan kuin olisi joku lista elokuvista, jotka pitäisi olla tiettyyn ikään mennessä nähtynä, mutta kumma on, kun en ole sellaista nähnyt. Juttu vain tuntuu olevan tuttuni mielestä niin, että jos nyt katsoo paljon elokuvia, niin kaikki klassikot sun muut pitäisi olla nähtynä tyyliin samana päivänä kuin syntyy (hän ei sanonut näin, mutta sellaisen kuvan hänestä sain). Myöhemmille vuosikymmenille ei saisi jättää mitään katsottavaa, vaan kaikki elokuvat pitää olla osastoa "NYT HETI!" Älkääkä ymmärtäkö väärin, tämä keskustelu käytiin verrattain hyvässä hengessä, mitä nyt tää tuttu lähinnä vaan naureskeli tämän elokuvan katsomattomuudelle ja kyllä sieltä oli havaittavissa sellaista elitismiä, mitä minä en oikein tahdo sietää. Koska kyseessä tosiaan on suosikkinäyttelijäni leffa, niin totta kai mun se olisi pitänyt nähdä jo ajat sitten.

Sillähän ei ole tietenkään mitään väliä, etten tuppaa käymään läpi katsomattomien elokuvien (varsinkaan klassikkostatuksen omaavien) tietoja etukäteen, enkä siten ollut tiennytkään tämän elokuvan näyttelijöitä (tiesin kyllä elokuvassa käsiteltävän Vietnamia, mutta siinä se) ja kun noin vuosi sitten sain tietää Meryl Streepin olevan tässä, lähti elokuva heti hankintalistalle ja kun viimein viime syksynä osui kaupassa eteeni, niin otin sen mukaani. Silläkään ei ole mitään väliä, että olen melkein kaksi kertaa nuorempi kuin tuttuni ja siten hänelläkin on ollut aikaa katsoa elokuvia paljon kauemmin kuin minulla, jolla se aktiivinenkaan leffantuijottelu (lue: keskimäärin useampi kuin yksi tai kaksi elokuvaa viikossa, mitä ennen elokuvia tulikin katsottua lähinnä sivusilmällä) ei ole kestänyt kuin nelisen vuotta. Lisäksi hän on ollut jo sopivassa leffankatseluiässä tämän elokuvan ilmestyessä, joten tilanne on hieman eri minulla, joka en ollut edes vielä edes pilke vanhempiensa tämän elokuvan ilmestyessä. Tilannehan on melkein sama kuin menisin itseäni kaksi kertaa nuoremman nuoren leffoista kiinnostuneen tyypin luokse naureskelemaan, kun hän ei ole ehtinyt katsoa elokuvia, jotka nauttivat minun nuoruudessani klassikkostatusta. Näen tämän siis osittain myös sukupolvikysymyksenä. Joka vuosi tulee kuitenkin iso kasa uusia elokuvia katsottavaksi, joten onko mikään ihmekään, etteivät aina vain myöhemmin syntyneet ole ehtineet nähdä kaikkia jonkun vanhemman henkilön suosikkielokuvia, eikä ilman kunnon kiinnostusta klassikkoelokuviin niitä kaikkia koskaan näkisikään?

No, milloin elokuva sitten tulee katseluun? Tämän edeltävän keskustelun käydessämme sanoin heille katsovani elokuvan muutaman viikon sisällä, mutta tuolloin en ollut ottanut huomioon matkoja, Euroviisuja, enkä varsinkaan jääkiekkoa, joten elokuvan näkeminen venyi ja venyi (edelleen katson elokuvat hankkimisjärjestyksessä). Niinpä tilanne onkin sellainen, että tämä elokuva saa luvan olla elokuun ensimmäisiä elokuvia (taitaa olla toinen), kun palaan taas "kotileffojen" pariin täydellä teholla. Täytyy kyllä tunnustaa, että vähän kikkailin toukokuun lopussa tämän kanssa, sillä jos olisin tahtonut pusertaa tosissani, niin olisin saattanut ennättää katsoa tämän juuri ennen kotileffataukoa, mutta elokuun alussa on edes hitusen pimeämpää, miksi se onkin hitusen parempi katsomisajankohta, joten jätin suosiolla elokuvan elokuulle ja katselin toukokuun lopussa sen sijaan yhden ns. "ylimääräisen" tv-sarjan (lue: sarjan, joka alun perin piti katsoa vasta syksymmällä).

Projekti:
Day 01 - Your favorite movie: The Truman Show
Day 02 - Your least favorite movie: Vaarallinen kaunotar
Day 03 - A movie that makes you happy: Kohti uutta
Day 04 - A movie that makes you sad: Täydellinen maailma
Day 05 - A movie that reminds you of someone: Dolan's Cadillac
Day 06 - A movie that reminds you of somewhere: Lieksa!
Day 07 - A movie that reminds you of a certain event: Stand By Me - Viimeinen kesä
Day 08 - A movie that you know all the lines to: Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli
Day 09 - A movie that you can dance to: Mamma Mia!
Day 10 - A movie that makes you fall asleep: Kummisetä
Day 11 - A movie from your favorite director: Kauhun kilometrit
Day 12 - A movie from a director you hate: Sormet pelissä
Day 13 - A movie that is a guilty pleasure: Batman Forever
Day 14 - A movie that no one would expect you to love: The Cove - meren salaisuus
Day 15 - A movie that describes you: Sofien valinta
Day 16 - A movie that you used to love but now hate: Kiviset ja Soraset
Day 17 - A movie that you see often on tv: Spider-Man - Hämähäkkimies
Day 18 - A movie that you wish you saw on tv: Äiti ja huora
Day 19 - A movie from your favorite actor/actress: Kauriinmetsästäjä
Day 20 - A movie that you watch when you’re angry: Rakkautta ennen aamua
Day 21 - A movie that you watch when you’re happy: The Kids Are All Right
Day 22 - A movie that you watch when you’re sad: Katkenneita kukkasia
Day 23 - A movie which wedding scene(s) you don't want to happen in your wedding: Shrek
Day 24 - A movie which funeral scene(s) you want to happen in your funeral: Uinu, uinu lemmikkini
Day 25 - A movie that makes you laugh: Paholaisen portti
Day 26 - A movie's character that you can play perfectly: Seppo Sorjonen (Hurmaava joukkoitsemurha)
Day 27 - A movie that you wish you could act in: The Rocky Horror Picture Show
Day 28 - A movie that makes you feel guilty: Jouluyö, kuolemanyö 2
Day 29 - A movie from your childhood: Yksin kotona
Day 30 - Your favorite movie at this time last year: Katseeseen kätketty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti