perjantai 27. toukokuuta 2011

Project 1001, osa 177/1001: Sekaisin Marista

Alkuperäinen nimi: There's Something About Mary
Ohjaus: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
Käsikirjoitus: Ed Decter, John J. Strauss, Peter Farrelly, ym.
Pääosissa: Ben Stiller, Cameron Diaz, Matt Dillon
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1998
Kesto: 139 min
 
 - What, are they desperate? She's a whale!
- You can't forget, it's a sumo culture, Ted. They pay by the pound over there. Sorta like, um, tuna.
 
Vähän nössön oloinen Ted (Ben Stiller) pääsee päättäjäistansseihin kuvankauniin Maryn (Cameron Diaz) kanssa. Hakiessaan Marya kotoaan Ted käy vessassa ja tulee jättäneeksi peniksensä/kiveksensä vetoketjun väliin. Päättäjäistanssit saavat jäädä ja Ted viedään sairaalaan. 13 vuotta myöhemmin Ted ei ole saanut Marya mielestään, joten hän palkkaa yksityisetsivä Pat Healyn (Matt Dillon) ottamaan selvää Maryn nykyisistä liikkeistä. Healy kuitenkin itse ihastuu Miamissa asuvaan Maryyn, joten hän uskottelee Tedille Maryn olevan nykyään kaikkea muuta kuin viehättävä, mutta kun Tedille selviää Healyn valehtelevan, Ted lähtee itse Maryn perään Miamiin...

Onneksi en ole Playstation 3:n saatuani heittänyt aluekoodivapaata dvd-soitintani menemään, sillä eilen (ja tänään ekstrojen muodossa) kyseiselle vehkeelle on ollut käyttöä. Ostin tämän There's Something More About Mary -nimellä kulkevan pidennetyn version julkaisun viime marraskuussa kirpputorilta, enkä huomannut ennen kuin vasta eilen, että kyseessä on NTSC- eli R1-julkaisu. No, elokuva on tullut nähtyä ainakin kahdesti, mutta osa tapahtumista oli ehtinyt jo häipymään mielestäni, sillä edellisestä katsomiskerrasta on ainakin puolentusinaa vuotta ellei kauemminkin. Olen kuitenkin pitänyt tätä sellaisena rajatapauksena, että voi olla, että saan tästä näin hieman vanhempanakin jotain irti, mutta samalla saattoi olla, etten saakaan. No, onneksi tällä kertaa vaakakuppi kallistui positiivisen puolelle ja niinpä Sekaisin Marista, josta tosiaan katsoin kahdesta tarjotusta vaihtoehdosta sen pidennetyn koska alkuperäisen version nähnyt niin monesti, olikin ihan viihdyttävä tapaus.

Tarina on vaikuttanut minusta aiemmin ihan viattoman oloiselta, mutta sitten jo elokuvan lähtötilanne eli se, että Ted palkkaa Healyn ottamaan selvää nuoruudenihastuksensa liikkeistä, onkin nykyään melko karmivalta kuulostava idea. Onneksi tyylilajina on komedia, niin asiaa saadaan käsiteltyä riittävällä kepeydellä, jotta moisen tilanteen voi antaa anteeksi. Elokuva oli ollut muistaakseni yleissävyltään ihan hauska (eli se oli saanut minut nauramaan), mutta en yhtään muistanut sitä, että kuinka hauska se on ja päädyin lopulta siihen tulokseen, että ihan pikkuhauska, mutta siinä se. Tarinassa on juonenkäänteitä useampiakin, mutta tarinassa mennään eteenpäin monenlaisten kommelluksien saattelemana ja nämä kommellukset menevät melko tavanomaisia polkuja ollen ihan hauskoja, mutta ei mitenkään nauruhermoja kutkuttavaa. Toki elokuvassa ollaan hivenen tavallista räävittömämpiä, mutta pääosin elokuva meni lähinnä hymähdellen, vaikka vetoketjuansakohtauksen jälkeenkin tarinassa oli muutamia naurunpyrskäyksiäkin saaneita kohtauksia, mutta näissäkin oli mukana ainakin kerran lähinnä vahingoniloa Healya kohtaan. Tämä pikkuhauska huumori kuitenkin teki elokuvasta ihan viihdyttävän katsoa. Koska elokuvan keskiössä oli kuitenkin se, että Ted halusi löytää Maryn, niin Ted olisi saanut mielestäni hivenen pidempään olla Miamissa Maryn seurana. Silloin tällöin ruutuun astelee katusoittajat (Jonathan Richman ja Tommy Larkins), jotka lauleskelevat niitä näitä kohtausten välissä ja tämä oli oikeasti vähän huvittava juttu kaikessa älyttömyydessään. Lopun lähestyessä koko Maryn vetovoima -kuvio viedään aikalailla huippuunsa, eikä ole kovin vaikeaa arvata, kuka Maryn lopulta saa itselleen.

Elokuvan näyttelijät tekivät minusta varsin mainiota työtä ja kaikki kärkinäyttelijöistä oli ihan hyviä, mitä nyt Cameron Diaz ja Ben Stiller eivät millään näyttäneet 16-vuotiailta elokuvan alussa, ei, vaikka Stilllerin hahmolla Tedillä olikin hammasraudat. Ben Stiller oli oma vähän hölmistynyt itsensä, mutta siinä hommassa ihan hyvä. Mary oli myöskin oikein hyvä hahmo ja Diaz, joka kuuluu allekirjoittaneen listalla näteimpien Hollywood-tähtösten joukkoon, näyttelee Marya hyvin. Matt Dillon Pat Healyna kuitenkin on melkeinpä elokuvan todellinen tähti ja suoriutuukin tehtävästään todella maukkaasti. Mukana menossa: Chris Elliott (Päiväni murmelina), Richard Jenkins (Mullan alla) ja Jeffrey Tambor (Hill Street Blues).

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Luojan tähden, paetkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti