tiistai 24. toukokuuta 2011

American Pie 2

Alkuperäinen nimi: American Pie 2
Ohjaus: J. B. Rogers
Käsikirjoitus: Adam Hertz
Pääosissa: Jason Biggs, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2001
Kesto: 106 min
 
 - So, how are the twig and giggleberries this morning?
- Oh, very colorful, my dick looks like a paint by number.
- Jim, you're the only guy I know who's dick needs an instruction manual.
 
Ensimmäinen college-vuosi on takana ja kesä voi alkaa ja Jimin (Jason Biggs) porukalla on edessään pitkä kesä. Jimin (Jason Biggs) entinen lähes-hoito Nadia (Shannon Elizabeth) on tulossa kesän lopussa katsomaan Jimiä, Ozin (Chris Klein) tyttöystävä Heather (Mena Suvari) puolestaan lähtee Eurooppaan ja palaa vasta kesän lopussa, Finch (Eddie Kaye Thomas) taas on nainut vähän joka paikassa ensimmäisenä yliopistovuotenaan, mutta haikailee Stiflerin äidin (Jennifer Coolidge) perään ja Kevin (Thomas Ian Nicholas muuten vain kaipaa entistä tyttöystäväänsä Vickyä (Tara Reid).  Koska kesästä muuten olisi tulossa pelkkää odotusta, Kevin kerää koko konkkaronkan kokoon ja he lähtevät taloudellisista syistä Stifler (Seann William Scott) mukanaan kohti järvenrantamökkiä, jossa heidän on tarkoitus viettää elämänsä kesä ja jokaisella on omat odotuksensa kesän suhteen, mutta täyttyvätkö ne...

En suostu tinkimään elokuvien katsomisesta hankkimisjärjestyksessä kuin poikkeustapauksissa ja yksi tällainen poikkeus on jatko-osat eli vaikka olenkin ostanut nämä kolme ensimmäistä American Pieta eri aikaan (ensimmäisen ja toisen osan marraskuussa mutta eri viikkoina ja kolmas tuli ostettua vasta pari kuukautta sitten), niin niiden katsominen putkeen kuitenkin tuntui sen verran loogiselta idealta, että päätin näin tehdä. Kuten ensimmäisen osan kohdalla, en ole täysin varma siitä, olenko nähnyt tämän osan kerran vai kaksi, mutta hyvin vähän (toisin kuin ensimmäisen osan kohdalla) minä tästä muistin ja itse asiassa vain pari juttua elokuvan alusta olikin jäänyt mieliin ja yksi palautui mieleen sitten elokuvan aikana. Niinpä olin osittain onnistunut unohtamaan suuren osan tapahtumista, mikä ehkä saattoi olla elokuvalle vähän eduksikin, mutta siltikään kokonaisuudessaan American Pie 2 ei päässyt ensimmäisen osan tasolle, vaikka kyllä tämänkin parissa hyvin viihtyi.

Tarinallisessa mielessä tämä elokuva ei ihan yhtä paljon napannut olemalla toki ihan katsottava, vaikka noin päällisin puolin tuntuikin kertovan suurin piirtein samaa tarinaa kuin ensimmäinen osa, mikä olikin yksi katselufiilista vähän laimentava tekijä. Toki, miljöö on uusi ja tapahtumat pitkälti erilaisia, mutta taustalla oli kyllä sama kehityskulku kuin ensimmäisessä osassa: Ensin on bileet ja sitten kokoonnutaan porukalla ja päätetään jotain (tässä osassa siis mökille lähtemisestä), sitten on pikkuhauskoja ja vähän hauskempia kommelluksia pitkin matkaa, kunnes lopulta sitten päädytään taas bilettämään juhlissa, jonka aikana Kevin alkaa murjottaa ja muut tulevat hätiin ja puhuvat tämän ympäri biletyksen suhteen ja lopulta tietenkin kaikki Jimin porukasta saa haluamansa lopun, vaikka lopulta olisivatkin halunneet jotain muuta kuin elokuvan alussa; jopa ensimmäisen bileillan "pakollinen" eritevitsikin tuli koettua. Älkää ymmärtäkö väärin, tämä ei ollut varsinaisesti huono juttu, mutta tuntuihan tämä kuitenkin jo kerran nähdyltä, mutta elokuvan huumori kyllä pelasti paljon. Elokuva sisälsi oikeastaan vain yhden todella hulvattoman kohtauksen ja sekin tapahtui heti alkukohtauksessa. Noin muuten sellaiset hersyvänhauskat kohtaukset jäivät uupumaan, vaikka vähintään hymähtelyjä tapahtui tämän tästä ja myös sellaisia pieniä naurunpyrskähdyksiä tuli ulos suusta monesti, mutta kuitenkaan ensimmäisen osan huumorin tasolle ei päästy. Kyllä tämä kuitenkin melkein koko ajan nauratti ainakin vähän. Edelleen parhaat hetket koettiin Jimin ja Jimin isän (Eugene Levy) kesken. Mitä tulee sitten kunkin hahmon kokemiin loppuihin, niin melko positiivisesti ne päättyivät. Sherman (Chris Owen) ei niin paljon vaikuttanut tapahtumien taustalla kuin ensimmäisessä osassa, joten hänen kohtalonsa oli ihan siedettävä. Stiflerkin sai tyydyttävän lopun, mutta henkilökohtaisesti minua ei kiinnostanut lainkaan, miten hänen käy. Kevinin osalta loppu oli ihan kiva, Finchin osalta puolestaan aika ennalta-arvattava, Ozin, jonka luonteesta pidän todella paljon, kesä päättyi suurin piirtein yhtä ihanasti kuin ensimmäisessäkin osassa ja mitä tulee Jimiin, niin pidin hänen ratkaisustaan hyvin paljon.

Yksi elokuvan vahvuuksista oli se, että se sai käytännössä koko ensimmäisen osan näyttelijäkaartin palaamaan tähän osaan. Jim oli kyllä saanut ainakin hitusen lisää itsevarmuutta, mutta edelleen hän oli kuitenkin pohjimmiltaan aika epävarma, joten Jason Biggs onnistui jälleen kerran tekemään Jimin hahmosta kiinnostavan. Myös Eugene Levy oli edelleen loistava Jimin isänä, mitä nyt jäi kokonaisuudessaan vähän enemmän varjoon kuin ensimmäisessä osassa. Ozia näytellyt Chris Klein kuitenkin veti mielestäni pisteet kotiin ja jos jostain elokuvan näyttelijöistä pitää sanoa, että näyttelijä tuntui hahmolta eikä näyttelijältä, niin sitten Kleinista. Enkä voi kieltää, etteikö Heatheriä näytellyt Mena Suvari ja Michelleä näytellyt Alyson Hannigan olisivat molemmat olleet hyvin nättejä tapauksia ja jälkimmäinen vieläpä oikein hauska tapaus. Stifler oli hänkin hivenen siedettävämpi ja mitä tulee häntä näytelleeseen Seann William Scottiin, niin tuntui ainakin kypsemmältä kuin ensimmäisen osan lisämateriaaleissa (ettei vain iän karttumisella olisi sormensa pelissä). Mukana menossa: George Wyner (Hill Street Blues) ja Adam Brody (O.C.).

Pisteitä: 3,5/5

PS. Tietäen seuraavan osan nimen, mutta näkemättä itse leffaa vielä myönnän jännittäväni vähän sitä, miten näiden kahden osan tyyli saadaan siirrettyä ilmeisesti selvästi juoneltaan erilaiseen osaan. No, sen näen sitten tänään.

Edit 23:44. Väärät nimet korjattu. (Miten minä nyt tälleen.)

Seuraavana arvosteluvuorossa: American Pie: The Wedding

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti