sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Verenpunainen kesä

Alkuperäinen nimi: Solstice
Ohjaus: Daniel Myrick
Käsikirjoitus: Daniel Myrick, Martin Musatov, Ethan Erwin
Pääosissa: Elisabeth Harnois, Shawn Ashmore, Hilarie Burton
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2008
Kesto: 87 min


- So you're saying I'm cursed?
- Really depends whether or not you believe in that sort of thing.


On kulunut puoli vuotta siitä, kun Meganin (Elisabeth Harnois) kaksoissisko Sophie (Elisabeth Harnois) on tehnyt itsemurhan. Kesäpäivänseisauksen juhla lähestyy ja Megan lähtee ystäviensä kanssa viettämään lomaa Meganin vanhempien mökille. Aluksi kaikki menee oikein leppoisasti, mutta Meganin suru ei jätä häntä taakseen, vaan hänestä tuntuu siltä kuin Sophie kummittelisi siellä täällä, eikä vain Meganin unissa. Megan näkee outoja harhanäkyjä mudasta sekä itse Sophiesta, minkä lisäksi Sophien avaimenperä tahtoo aiheuttaa Meganille harmaita hiuksia. Onko harhanäkyjen takana kuitenkaan Sophie ja jos on, mitä hän yrittää Meganille viestittää?

Mikäköhän mahtaa olla todennäköisyys sille, että ostaa parin kuukauden sisään kaksi elokuvaa tietämättä, että ne pohjautuvat samaan tarinaan ja siten toinen näistä onkin toisen uusintafilmatisointi? Tämä elokuva nimittäin perustuu ruotsalais-tanskalaiseen elokuvaan Midsommer, jonka tulin ostaneeksi tosiaan vain reilu puolitoista kuukautta tämän elokuvan jälkeen, ja joka tulee katseluun tuossa parin viikon päästä. Kuitenkin näiden elokuvien keskinäinen yhteys selvisi minulle vasta tämän elokuvan alkutekstejä lukiessa, mutta koska olin jo ehtinyt pistää tämän pyörimään, en vaihtanut enää elokuvaa, vaikka normaalisti yritänkin nähdä alkuperäiset versiot aina ensin. No, kerrankos sitä näinkin päin katsotaan. Mainittakoon nyt sen verran, että tämä elokuva olisi luultavasti saanut jäädä kirpputorille, jos olisin ennen ostamista huomannut elokuvan olevan osa Dark Label -sarjaa, josta minulla ei ole ihan parhaat kokemukset. Vaikka elokuvan katselu venyikin kahdelle illalle, niin ei tämä ihan huono tapaus ollut; tuo "kahden illan taktiikka" johtui siitä, että perjantaina aloin katsomaan tätä ihan liian myöhään ja kun eilen en muutenkaan ollut ajatellut (muista kiireistä johtuen) katsoa kokoillan elokuvaa, niin väsymyksen koittaessa oli ihan luontevaa jakaa tämä kahdelle illalle. Verenpunainen kesä jäi kyllä jokseenkin kauas positiivisesta arvosanasta, mutta kyllä tätä kuitenkin nipin napin jaksoi katsoa.

Elokuva alkaa kuin mitä tyypillisin teinislasher eli joukko nuoria suuntaa lomailemaan syrjäiseen mökkiin ja arvattavissa oli, että kohta alkaa päitä putoilla. Asiaa ei yhtään vähentänyt manauksista puhuva kaupanpitäjä Nick (Tyler Hoechlin) ja syrjäseutujen perusjuntilta vaikuttava vanha Leonard (R. Lee Ermey). Hyvin pian mökille pääsyn jälkeen alkaa Meganin säikyttely oikein tosissaan ja pitkään ajattelinkin, että aika kauan menee ennen kuin kunnon toiminta eli näiden hahmojen tapattaminen alkaa, mutta sitä ei tapahtunutkaan, eli toisin sanoen elokuva oli aika perinteisen teinislasherin oloinen, mistä vaan uupui ne slasher-elementit, mitä oikeastaan pidin ihan tervetulleena asiana. Kuitenkaan elokuva ei tällaisenaankaan saanut minua oikein puolelleen, sillä elokuvassa ei loppujen lopuksi tapahtunut paljon muuta kuin sitä ehkä hieman liian harvoin tapahtuvaa säikyttelyä ja outoja tapahtumia, minkä vuoksi elokuvan kutsuminen kauhuksi onkin ehkä hieman kyseenalaista. Niin ja mitä niihin säikyttelyihin tulee, niin ainoa asia, mihin reagoin hieman hätkähtäen, oli koiran täysin äkillisesti alkanut haukunta. Tarina olikin pitkälti vain sen odottamista, että selviäisi syy kaikelle tapahtuneelle, eikä se odottelu nyt niin hirveän mielenkiintoista ollut, varsinkaan kun muuten tarina ei tarjonnut juurikaan omaperäisiä hetkiä (se mutaoksennus oli kyllä positiivisella tavalla kauhea). Näille oudoille tapahtumille saadaan sitten ajan myötä jokseenkin järkevä selitys (noin niin kuin kauhuelokuvien asteikolla), mutta kokonaisuudessaan elokuva oli sellainen kliseesoppamainen, ettei paremmasta väliä. Toivottavasti se alkuperäinen on parempi.

Näyttelijät eivät mitenkään erityisemmin jäänyt mieleen, mitä nyt en huomannut Elisabeth Harnoisin näyttelevän myös Meganin sisarta Sophieta, vaikka kaksosia olivatkin (heillä oli erilaiset hiukset). Kukin nuorista tuntui jäävän vähän pintapuolisiksi, eikä siten hahmoihin juurikaan syvennytty. Jotenkin se Meganinkin hahmon kehittely jäi vähän puolitiehen. R. Lee Ermey (tuttu Full Metal Jacketista) jäi hänkin aika yksipuoliseksi, kun häntä näkyikin niin vähän aikaa. Mukana menossa: Amanda Seyfried (Mamma Mia!).

Pisteitä: 2,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: 28 päivää myöhemmin

2 kommenttia:

 1. Hello, I am one of the writers of this film and try to read your review with Google translate Chrome browser. What does this mean:

  "Mkäköhän could be the probability of buying a couple of months in two films without knowing that they are based on the same story, and so one of these is the second remake of the latest?"

  It is the 4th sentece of the 1st paragraph. Can you translate to English (perhaps better) or explain why you mean by "buying a couple of months in the two films"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, couldn't believe someone from the film crews would read these, but hey, thanks for your interest. :)

   I must say that Finnish is one complicated language and there are no web translators to translate Finnish properly, which causes many fun moments at times (also I had a little typo there which I have now corrected). But this is my rough translation about what I did say in Finnish:

   "What is the probability that you buy two films in couple of months without knowing they are based on the same story and the one of these (two films) is the other's remake?"

   Poista