tiistai 22. maaliskuuta 2011

Myrskyn ratsastajat

Alkuperäinen nimi: Point Break
Ohjaus: Kathryn Bigelow
Käsikirjoitus: W. Peter Iliff
Pääosissa: Keanu Reeves, Patrick Swayze, Gary Busey
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Japani
Ilmestymisvuosi: 1991
Kesto: 117 min
 
- NO! No no no no no no NO! Let me tell you what you've produced... Over the last two weeks, you two have produced exactly squat! SQUAT! During which time The Ex-Presidents have robbed two more banks. Now for Christ's sake, does either one of you have anything even remotely interesting to tell me?
- I caught my first tube today... Sir.
 
Nuori FBI-agentti Johnny Utah (Keanu Reeves) saapuu FBI:n pankkiryöstöjen tutkintatiiimiin vanhemman agentin Pappasin (Gary Busey) pariksi. Los Angelesia ravistelee pankkiryöstöaalto, jossa entisiksi Yhdysvaltain presidenteiksi naamioituvat roistot tehtailevat kellontarkkoja pankkiryöstöjä ja poliisilla tai FBI:llä ei ole mitään tietoa tekijöistä. Pappasilla on kuitenkin teoria ryöstäjistä, mikä johtaa Utahin soluttautumisen surffipiireihin häntä surffaamisessa opettavan Tylerin (Lori Petty) avustuksella. Lopulta Utah tapaa surffiporukan, jonka pomo Bodhi (Patrick Swayze) saa surffauksesta kaiken energiansa. Bodhin avulla Utah syöksyy yhä syvemmälle surffaamisen maailmaan ja kohta surffaus ei olekaan hänelle enää työtä, vaan siitä tulee hänelle intohimoinen harrastus, mutta pankkiryöstäjät ovat vielä tuolla jossakin...

Joskus näinkin. Eilen illalla oli sen verran kiirusta, etten saanutkauneusuniani alkuillasta, mikä johti lopulta siihen, että jo yhdeksän aikaan, jolloin yleensä aloitan illan elokuvan katsomisen, olin ihan rättiväsynyt, joten päätin sitten painua sänkyyn ilman elokuvan katsomista. No, tämä johti sitten siihen, että heräsin kolmen aikaan ylös ja kun tulin siinä nopeasti siihen tulokseen, etten saa ainakaan tuntiin unta, päätin katsoa sitten tämän elokuvan keskellä yötä ja sen jälkeen sain vielä nukuttua vähän aikaan. No, mikäs siinä sitten.

Kävin tuossa läpi Patrick Swayzen filmografiaa ja tajusin, että tunnen herran lähinnä hänestä kertoneiden uutisjuttujen perusteella (muistan, kuinka Swayzen sairauden etenemistä seurattiin jokunen vuosi takaperin) kuin hänen elokuvistaan, sillä tämä on ainut elokuva, jonka olen toistaiseksi Swayzelta nähnyt. Puolustuksekseni voin kuitenkin sanoa sen, että olen nähnyt tämän elokuvan mitä todennäköisimmin nyt kolme kertaa, joten ehkä se paikkaa vähän tilannetta. Edellinen katselukerta sijoittunee johonkin vuosituhannen vaihteen tienoille kuten niin monet muutkin elokuvat syystä tai toisesta, mutta melko hatarat muistikuvat minulla tästä elokuvasta oli, sillä en muistanut tätä pankkiryöstöjuttua, mutta surffauksen kyllä, kuten myös elokuvan lopun edes joten kuten. Lisäksi muistelen pitäneeni tästä ainakin jonkin verran ja nyt tämä uusintakatselu vain vahvisti asian, sillä Myrskyn ratsastajat oli oikein kiinnostava surffileffa.

Elokuva vie katsojan ratsastamaan merten aalloille, mutta ennen sitä nähdään yksi pankkiryöstö sekä Pappasin ja Utahin tapaaminen sekä Utahin vähittäinen siirtyminen kohti uutta harrastustaan ja tämä oli oikein toimivalla tavalla toteutettu ja piti otteessaan. Erityisesti pidin siitä Utahin koulutusvaiheessa, minkä jälkeen siirryttiinkin Bodhin tapaamiseen. Olin tosiaan nähnyt tämän ennenkin ja siten tiesinkin pankkiryöstäjien henkilöllisyyden heti kättelyssä, mutta vaikka olisin katsonut elokuvaa ensimmäistä kertaa, olisi oikeiden syyllisten arvaaminen käynyt hetkessä. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä näin sai jännätä sitä, miten ja missä vaiheessa Utah löytää totuuden pankkiryöstäjissä ja siinä sivussa sitten nähdään hyvin kuvattua surffailua sekä poliisitutkintaa suurella mielenkiinnolla. En nyt tiedä, kuinka autenttisia nämä surffikohtaukset olivat tai ketkä niissä oikeasti esiintyi (Reeves kuulemma osaa oikeastikin surffata), mutta kyllä ne kohtaukset herättivät minussa halun päässä surffailemaan, vaikka kaikista urheilullisista suorituksista päätellen tuskin pysyisin laudalla, vaikka makaisin siinä. Surffailun lomassa käydään myös hyppimässä laskuvarjolla ja ainakin minusta ensimmäinen hyppy oli hyvin jännittävä, kun ajattelin Utahin laskuvarjorepun joutuneen sabotaasin kohteeksi. Noin yleisesti ottaen rosvot tiesivät Utahin henkilöllisyyden hetkisen turhan kauan, jotta elokuvan hektisyys olisi ollut käsinkosketeltava loppuun asti, mutta ei se liiaksi häirinnyt. Loppukohtaus oli tosiaan syöpynyt tietyin osin muistiini ja vaikka ryöstäjien pomo olisi ansainnutkin minusta karumman lopun, niin silti olin ihan tyytyväinen lopetustapaan, sillä se vain kertoi jotain siitä, miten syvälle Utah olikaan joutunut surffailun maailmaan.

Keanu Reeves oli jotensakin oma karismaattinen itsensä, sillä vaikka hän ei käykään ihan tuhannen ilmeen miehestä, niin hän osasi siitä huolimatta olla hyvä ja Utahin rooli toden totta sopi hänelle hyvin. Myös Patrick Swayze oli vakuuttava surffaukseen intohimoisesti suhtautuvana Bodhina ja Swayze tulkitsikin Bodhia upeasti ja tuntui kuin olisi katsonut oikeaa "Bodhia" eikä Swayze (okei, enhän ole nähnyt Swayzeä muualla, mutta silti). Gary Busey oli Gary Busey, vaikka hän tässä elokuvassa poliisia esittikin eli tutunoloinen tuittupää oli häneltä taas tarjolla.

Pisteitä: 4/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Paholaisen asianajaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti