torstai 10. maaliskuuta 2011

Crank

Alkuperäinen nimi: Crank
Ohjaus: Mark Neveldine, Brian Taylor
Käsikirjoitus: Mark Neveldine, Brian Taylor
Pääosissa: Jason Statham, Amy Smart, Jose Pablo Cantillo
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2006
Kesto: 84 min

- Please let the doctor know Chev Chelios is a dead man, if he can't call me back within the hour. 
- Could you spell that?
- Yeah, D-E-A-D. Chelios.

Palkkatappaja Chev Chelios (Jason Statham) on tappanut erään ison kihon (Keone Young), minkä vuoksi hänen rikostoverinsa kolkkaavat Chelioksen ja pistävät häneen myrkkyä, joka tappaa hänet tunnin kuluessa. Chelios ei kuitenkaan aio kuolla kaikessa rauhassa, vaan hän aikoo saada myrkytyksen suunnitelleen Veronan (Jose Pablo Cantillo) hengiltä ennen omaa kuolemaansa. Lääkäriltään (Dwight Yoakam)hän sitten saa kuulla, että adrenaliini viivyttää myrkyn vaikuttamista ja hänen kuolemaansa, joten Chelioksen täytyy pysyä koko ajan liikkeellä, minkä aikana hän aikoo toden totta näyttää, kenelle ainakaan ei kannata ryppyillä...

Minä en voi myöntää olevani suoraviivaisten toimintaelokuvien suurimpia ystäviä, mutta kun olin kuullut tästä elokuvasta niin paljon hyvää sanottavaa ja vieläpä Jason Stathamin suorituksesta siinä, joten olihan minun sitten katsastettava, mistä elokuvasta on oikein kyse. Kaikesta kuulemastani päätellen tämä nimittäin olisi saattanut olla hyvinkin sellainen toimintapläjäys, joka tällaiseen hieman vähemmänkin toimintaan orientoituneelle voisi iskeä enemmänkin. No, ei Crank nyt ihan sellainen ollut, mutta ei tämä siitä huolimatta huonoksi jäänyt.

Minulle tuli mieleen elokuvaa katsellessani, että tekijöiden täytyy olla jonkin sortin anarkisteja elokuvien saralla, sillä elokuvassa oli jopa toimintaelokuvien asteikolla hyvin nopeita kameraleikkauksia ja -liikutteluja, joita ainakaan minä en ole tottunut näkemään. Nopeus on muutenkin tätä elokuvaa parhaiten kuvaava sana, sillä siinä ei hirveästi viivytelty. Chelioksen ollessa koko ajan vauhdissa ei katsojakaan juuri hengästymään päässyt, vaan tilanteesta toiseen siirryttiin aika huimaa vauhtia. Ehkä yhdessä vaiheessa jäätiin vähän turhan pitkäksi paikoilleen (Chelioksen hakiessa Even (Amy Smart)), mutta muuten ei elokuvan temmossa ollut valittamista. Tarinan lähtökohdat toki olivat ihan mielenkiintoiset, mutta eipä itse juonessa paljon uutta nähty puhumattakaan todellisista yllätyksistä, vaan Chelios kulki paikasta toiseen hirveällä kiireellä antamaan hänen myrkytyksen taustalla olleille konnille ansionsa mukaan. Elokuvan nopean temmon vuoksi elokuvaa kuitenkin aika vaivatta katsomaan, joten sen suhteen ei ollut ongelmia. Lisäksi minua viehätti erityisesti tämä Chelioksen ja Even panokohtaus tai oikeastaan sen tapahtumapaikka. Jos jostain pitää antaa ihan kunnolla miinusta, niin erikoistehosteista, sillä monet niistä olivat sen oloisia, että niiden tekijät ovat katsoneet juuri ennen niiden suunnittelua vanhoja piirroselokuvia ja käyttäneet niiden absurdia fysiikkaa omien tehosteidensa tekoon. Tästä absurdeimpana esimerkkinä toimii elokuvan loppukohtaus, jonka aikana vikaa ei ole vain tehosteissa, vaan Chelioksen viimeisissä teoissa. Elokuva tuntui päättyvän aika yksiselitteisesti, mutta Chelioksen kohtaloon ilmeisesti on jätetty jonkinlainen (paljon käytetty) porsaanreikä, kun hän on vielä mukana jatko-osassakin.

Jason Stathamilta olen nähnyt aiemmin vain The Expendablesin (niin, että hänen naamansa on jäänyt mieleen) ja siinä hän jäi mieleen positiivisella tavalla, minkä vuoksi olin odottanutkin tämän elokuvan näkemistä jo pidemmän aikaa ja olihan hän ihan hyvä tässäkin, joskaan ei mitenkään erityisen hyvä. Moni olisi ehkä voinut tehdä hänen roolinsa, mutta silti tyypistä jäi positiivinen maku.  Amy Smart tuntui nimenä tutulta, mutta enpä minä häntä aiemmin ollutkaan tavannut missään tuotoksessa, mutta suoraan sanottuna minua ei olisi liiemmin haitannut, vaikka häntä ei olisi nähty elokuvassa lainkaan, sillä vaikka en voikaan hirveästi haukkua Smartin suoritusta (ei hän jäänyt tosin juuri mieleenkään), niin hänen hahmonsa tuntui jotenkin turhalta.

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Tavallisen rehti rikollinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti