torstai 17. helmikuuta 2011

The Way Back

Alkuperäinen nimi: The Way Back
Ohjaus: Peter Weir
Käsikirjoitus: Peter Weir, Keith R. Clarke
Pääosissa: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2010

Kesto: 135 min

- I have to get back.

Puolalainen Janusz (Jim Sturgess) pakotetaan tunnustamaan tekaistu syyte ja hänet lähetetään karuihin olosuhteisiin Siperian vankileirille. Hän ei kuitenkaan tahdo sopeutua leirillä, joten kun yksi hänen vankitovereista Khabarov (Mark Strong) kertoo mahdollisuudesta paeta, Janusz innostuu. Myöhemmin selviää, että näyttelevä Khabarov on vain fantasioinut koko pakojutun, mutta Janusz ei voi jättää asiaa sikseen ja niinpä eräänä myrskyisenä yönä hän pakenee kuuden muun vangin kanssa aikomuksenaan mennä etelään Balkaljärven toiselle puolelle, sieltä ennen pitkään rajan yli ja vapauteen, mutta kaikki ei menekään ihan suunnitelmien mukaan...

Peter Weir nousi kertaheitolla mielenkiintoisten ohjaajien joukkoon The Truman Show -elokuvallaan, joka onkin kaikkien aikojen suosikkini, joten kun trailerien perusteella huomasin tämän elokuvan vaikuttavan vähintäänkin mielenkiintoiselta tarinalta, niin eihän sitä voinut muuta kuin mennä katsomaan tätä, vaikka toisaalla elokuvasta olikin annettu vähän nuivia lausuntoja. Tämä "historiallisiin faktoihin" perustuva tarina - tarinan todenperäisyyttä tosin on epäilty - oli kuitenkin niin uskomattomalta kuulostava, että enhän minä voinut jättää siksikään tätä väliin, mutta vaikka lopputulos jäikin selvästi positiivisen puolelle, niin ei The Way Back ihan täysin minuun uponnut.

Elokuva alkaa Januszin kuulusteluilla, mutta siirtyy pian kuvaamaan raadollista elämää Siperian työleirillä ja tämä oli tehty vähintäänkin hyvin, joskin elämä siellä parakeissa oli ehkä sittenkin kuvattu vähän turhankin perinteisin keinoin eli ilmapiiri oli välillä aika vihamielinen. En sano, etteikö niissä kyseisenlaista ilmapiiriä olisi voinut olla, mutta käsittelytavassa ei ollut mitään uutta. Elokuvahan oli amerikkalaisten* tähdittämä ja se sijoittui Siperiaan, joten sen vuoksi siellä leirillä puhuttiin välillä venäjää, välillä englantia, mikä häiritsi ainakin minua. Kun sitten pitkä matka pääsi alkamaan, niin sen aikana sattui ja tapahtui yhtä jos toista, minkä vuoksi mielenkiinto elokuvaa kohti pysyi kyllä ylhäällä; etenkin Irenan (Saoirse Ronan) tuleminen mukaan aiheutti pientä jännitystä, kun ei hänestä ottanut varmasti selkoa, mitä hän oli naisiaan. Kuitenkin tiedossa oli koko ajan, että osa matkaajista selviää matkasta läpi, joten siinä mielessä tapahtumia seurasi aika neutraalein fiiliksin. Vaikka elokuvan aikana keskusteltiin asiasta kuin asiasta, niin jotenkin hahmot jäivät jotenkin pintapuolisiksi, minkä vuoksi samaistumisen tunne jäi puuttumaan. Niinpä kaikissa tapahtumissa oli jotenkin ulkopuolinen olo, mikä sitten samalla heikensi elokuvan tehoa vähäsen. Tämä hahmojen pintapuolisuus oli osaltaan vaikuttamassa sitten siihen, että elokuvalla oli ihan liikaa pituutta ja siitä olisi helposti voinut leikata kokonaisia kohtauksia pois. Ihan komeita maisemiahan elokuva esitteli ja matka oli pitkä ja vaikea ja siten vähintäänkin kiinnostava, mutta tarinaan olisi silti kaivannut lisää syvyyttä.

Elokuva vilisee yhden jos toisenkin tähden, mutta oikeastaan kenenkään roolisuoritus ei tehnyt kunnolla vaikutusta, vaan kaikki näyttelijät tuntuivat hoitavan homman kotiin rutiinilla. Ed Harris oli näistä näyttelijöistä itselleni ehkä se tunnetuin, vaikka Colin Farrellinkin olen jo nähnyt yhdessä jos toisessakin tuotoksessa ja molemmat heistä oli perusvarmoja. Elokuvan päähenkilö ja pakenijoiden eräänlainen johtaja Jim Sturgess sen sijaan nimenä kyllä kuulosti tutulta, mutta en kai ole nähnyt häneltä yhtäkään aiempaa elokuvaa, mutta eipä hänen suorituksensa tässä elokuvassa hirveästi antanut viitteitä siitä, kuinka hyvä hän todellisuudessa onkaan johtuen juurikin siitä pintapuolisuudesta. Saoirse Ronan, johon minä tutustuin Sovituksen yhteydessä, oli muuten elokuvaa tehtäessä vasta 16, mutta näytti selvästi vanhemmalta.

Pisteitä: 3,5/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Dead Snow

*Edit. Kuten JaPa mua kommenteissa ojensi, niin eipä elokuvan näyttelijät läheskään kaikki ihan amerikkalaisia olekaan, kuten jotenkin automaattisesti oletin, mutta jätetään tuo nyt tuonne varsinaiseen tekstiin muistuttamaan huonosta asioiden tarkistamisesta ja korjataanpas tämä sitten tässä. Pahoittelut väärästä informaatiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti