torstai 3. helmikuuta 2011

Tappava ase 4

Alkuperäinen nimi: Lethal Weapon 4
Ohjaus: Richard Donner
Käsikirjoitus: Channing Gibson
Pääosissa: Mel Gibson, Danny Glover, Rene Russo
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1998
Kesto: 122 min

- What happened last night?
- Oh, gunfight, explosions, sharks, you know, the usual. 
 
Lorna (Rene Russo) on viimeisillään raskaana, joten Riggsistä (Mel Gibson) on tulossa isä samaan aikaan, kun Rianne (Traci Wolfe) on saamassa vauvaa tehden Murtaughista (Danny Glover) isoisää. Murtaugh ja Riggs ovat Leo Getsin (Joe Pesci) kanssa veneilemässä, kun he törmäävät hongkongilaiseen laivaan, joka salakuljettaa ihmisiä orjiksi Yhdysvaltoihin. Suuri osa näistä laittomista siirtolaisista joutuu rajavartiolaitoksen hoteisiin, mutta Murtaugh löytää pelastusveneestä yhden perheen, jonka hän vie salaa kotiinsa. Salakuljetuksen taustalla olleet henkilöt ovat kuitenkin piinkovia rikollisia, jotka haluavat salakuljettamansa ihmiset takaisin...
En ole nyt täysin varma, kävinkö katsomassa tämän elokuvan leffateatterissa vai jäinkö odottamaan videolle tulemista, mutta yksi asia on varmaa: olen nähnyt tämän elokuvan kerran ja vain kerran ja sekin tosiaan lähellä elokuvan ilmestymistä, joten muistikuvia elokuvasta ei juuri ollut, mitä nyt muistin, että kaksikkomme pyöri jossain vaiheessa (heti alussa) kadulla pimeässä, mutta siihen se sitten jäikin. Olin jopa unohtanut, mitä mieltä olin tästä elokuvasta aikoinaan ollut, joten olihan tämänkin elokuvan aika päätyä uusintakatseluun vihdoin ja viimein. Kyllä Tappava ase 4 edellistä osaa enemmän miellytti, mutta vain hieman enemmän, sillä eipä tämäkään lähellekään ensimmäisen osan hyvyyttä pääse.

Tarina alkaa jollain wannabe-antirobocop -kohtauksella, jolla ei ollut oikein muuta tarkoitusta kuin nähdä pääkaksikko jälleen yhdessä toheltamassa ja sen suurin anti tuntuikin olevan tieto siitä, että niin Riggsin kuin Murtaughin perheeseen on tulossa perheenlisäystä. Tämän jälkeen siirrytäänkin ajassa "noin yhdeksän kuukautta" eteenpäin, joten tiedossa oli jo heti kättelyssä, että niin Lorna (Rene Russo) kuin Rianne tulisivat saamaan lapsensa elokuvan loppumetreillä. Sitä ennen kuitenkin selvitellään salakuljettajien metkuja ja tämä tehdään loppujen lopuksi ihan kiinnostavasti, mistä varmasti kiittäminen on Wah Sing Kuta ja hänen taistelulajitaitojaan (en lähde edes arvuuttelemaan, mistä taistelulajista oli kysymys). Jälleen kerran (yhden osan tauon jälkeen) myös Murtaughin talossa nähdään näitä roistoja ja siinä taistelun tuoksinassa tekijöiltä taisi unohtua, että Lorna on viimeisillään raskaana, sillä parissa taistelukohtauksessa Lornan maha ei pullottanutkaan. Noin muutenkin tällä kertaa tämä Murtaughin talossa tapahtunut tappelukohtaus oli vedetty vähän alta riman, sillä en voinut mitenkään hyväksyä sitä, kuinka kauan Murtaugh ja kumppanit olivat siellä talossa saamassa minkäänlaista häkämyrkytystä... puhumattakaan Riannen ja Lornan vauvoista. Noin muuten elokuvassa kyllä riitti menoa ja melskettä, jota seurasi ihan mielellään. Esimerkiksi tämä moottoritieosuus oli ihan jännää ja hauskaa seurattavaa. Myös lopputaistelussa oli omat hetkensä, mutta siinä vähän häiritsi se, että roistot keskittyivät aluksi ammuskelemaan vain toisiaan, kun olisivat voineet hyvin hoitaa Murtaughin ja Riggsin ensin pois pelistä. Loppu tuntui ennakoivan vähän sitä, että tekijöillä olisi ollut tiedossakin, ettei tämän elokuvan jälkeen enää uusia osia olisi ollut suunnitteilla.

Tällä kertaa Mel Gibsonin ja Danny Gloverin kemiat pelasivat ihan hyvin yhteen ja heidän välinen sanailunsa olikin ihan mieleen. Tappavan aseen sääntöihin ilmeisesti kuuluu, että mikäli on kerran päässyt jengiin mukaan, niin pois ei ihan niin vain pääsekään ja siten mukana on jälleen kerran Rene Russo sekä Joe Pesci ärsyttävänä Leo Getzinä. Tämä sääntö huomioiden on ehkä vain hyvä, että sarjaan ei tehty viidettä osaa, sillä silloin luultavasti olisin joutunut katsomaan Chris Rockia Lee Buttersina vielä toisessakin osassa ja tässäkin hän oli jo ihan tarpeeksi ärsyttävä. Okei, varmasti vetoaa tiettyyn yleisöön ja on varmaankin ihan hyvä omassa tekemisessään, mutta hänessä ei ole vain mitään, mikä vetoaisi minuun.

Pisteitä: 3/5

Seuraavana arvosteluvuorossa: Asfalttisoturi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti