tiistai 1. helmikuuta 2011

Tappava ase 3

Alkuperäinen nimi: Lethal Weapon 3
Ohjaus: Richard Donner
Käsikirjoitus: Jeffrey Boam, Robert Mark Kamen
Pääosissa: Mel Gibson, Danny Glover, Rene Russo
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1992
Kesto: 116 min

- I got 8 days to my retirement, and I will NOT make a stupid mistake!
- Look, there is no bomb in that building! I will bet vital parts of my anatomy to the fact! Trust me, okay? Trust me!
- That's usually my first mistake! 
 
Murtaughilla (Danny Glover) on reilu viikko eläkepäiviin, kun hänet ja Riggs (Mel Gibson) alennetaan partiopoliiseiksi pieleen menneen pomminpurun jälkeen. Partioidessaan kadulla he näkevät arvokuljetusryöstön ja lähtevät takaa-ajoon ja saavat toisen roistoista, Billyn (Mark Pellegrino) kiinni. Sisäministeriön yrittäessä ottaa kaksikolta tutkintaoikeudet pois Murtaugh ja Riggs saavat alennuksensa peruttua ja sisäministeriön edustaja Lorna Cole (Rene Russo) sekä Murtaugh ja Riggs lähtevät yhdessä kuulustelemaan Billyä, mutta tämä on jo tapettu. Asialla on aikoinaa yhtäkkiä kadonnut poliisiluutnantti Jack Travis (Stuart Wilson), joka operoi jättimäisen asebisneksen parissa, mutta Murtaugh ja Riggs ovat hänen perässään...

Aloittelin tätä jo päivemmällä, mutta lievän kuumeisuuden vuoksi en jaksanut tehdä tätä loppuun, joten kokeillaan nyt sitten. Tappava ase oli tämän blogin ensimmäinen arvostelu ja Tappava ase 2 puolestaan tuli sekin arvosteltua vielä blogin ensimmäisen toimintavuoden aikana, joten olikin jo aika saattaa nämä loputkin osat arvostelun alle. Sarjaanhan suunniteltiin ainakin puheen tasolla viidettä osaa, mutta [spekulaatiota]ilmeisesti Mel Gibsonin seikkailut naismaailmassa pelästyttivät studiopomot, joten hankkeesta luovuttiin[/spekulaatiota]; sen sijaan ensimmäistä osaa suunnitellaan uusintafilmattavaksi, mikä tuntuu aika älyttömältä ratkaisulta, but money talks. Tämä osa tuli joskus teiniä katsottua pariinkin otteeseen, mutta muistikuvat osasta olivat aika hämärät, mikä sinänsä ei liene ihme, sillä Tappava ase 3 oli kuin olikin melko tusinatavaraa.

Idea tuttujen hahmojen alentamisesta oli ihan hyvä idea, mutta sitä ei hyödynnetty kovinkaan pitkään, vaan pian olivat Murtaugh ja Riggs saaneet vanhan poliisiarvonsa takaisin. Tarina eteni aika perinteisen toimintaelokuvan kaavalla eli mitään uutta tämän elokuvan poliisi ja rosvo -leikki ei tuo muassaan, mutta eipä tämä silti ihan vaivalloistakaan katsottavaa ollut.. Niinpä jälleen kerran on paha tyyppi, joka tekee pahojaan ja sitten kaksikkomme vähitellen pääsee rosvon jäljille, kunnes lopulta kohtaa tämän suuressa lopputaistelussa. Hieman tylsää ja aah, niin moneen kertaan koettua. Kun sitten välillä mentiin sieltä missä aita on matalin juonen kehittämisen kannalta, niin vähän ikävältähän se tuntui; välillä tiettyä juonenlankoja seurattiin useiden kohtausten ajan, mutta välillä kovisteltiin pikaisesti vain paria tyyppiä, jotta päästäisiin oikeille jäljille. Tällä kertaa kaksikon apuna on myös tämä sisäministeriön edustaja Lorna Cole, joka on sen verran nätti, että tiesi heti, että hänellä ja Riggsillä tulee vielä olemaan säpinää ja kas... oikeassahan minä olin. Sitten vielä mukaan oli ahdettu kakkososasta tuttu Leo Getz (Joe Pesci), joka oli edelleen ärsyttävä ja jolla ei kuitenkaan ollut ainakaan tämän elokuvan juonen kannalta suurtakaan merkitystä, mutta ilmeisesti siitä oli tykätty kakkososassa niin paljon, että se oli pakko saada tähänkin osaan. Minä tietenkin olin vaan tyytyväinen, kun se vähäksi aikaa poistui kuvioista. Tietenkin tuttuun tapaan tässäkin osassa oli paljon sitä action-huumori, mikä selvästi piristi muuten aika tavanomaista toimintaelokuvaa, mutta tällä kertaa iso osa näistä huumoriosuuksista tuntui vähän väkisinväännetyltä. Ei sillä, oli elokuvassa ihan hauskojakin juttuja, kuten tämä Travisin hakeminen sieltä jäähallista (vaikka Riggsin jäällä seikkailu tuntuikin hölmöltä; jos jäälle tulee ulkopuolisia, niin totta kai pelaajat alkavat taklata näitä vielä senkin jälkeen, kun Riggs on huutanut olevansa LAPD:sta... toki) sekä varsinkin loppukohtauksen sutkautukset. Lisäksi tämän Lornan ja Riggsin haavojen vertailu oli aika hauska. Kyllähän sitä tuli hymähdeltyä yhdelle jos toisellekin vitsille, mutta ei kuitenkaan siinä määrin kuin aiemmissa osissa. Loppuratkaisu Murtaughin osalta oli aika antikliimaksi, varsinkin kun nelososakin on olemassa, sillä jos Murtaugh olisi tosiaan jäänyt eläkkeelle, niin neljäs osa olisi voinut alkaa hieman kiinnostavammista lähtökohdista (miten Murtaugh olisi saatu takaisin hommiin eläkkeeltä?).

Murtaughin ja Riggsin välillä ei ollut enää samanlaista kemiaa kuin ennen, mikä saattoi johtua siitäkin, että monet kaksikon jutuista sisälsivät jonkinasteisia viittauksia aiempiin osiin. Kuitenkin niin Danny Glover kun Mel Gibson olivat rooleissaan hyviä ja varsinkin Gibsonin näytellessä kilahtanutta hän oli aivan elementissään. Rene Russo oli ihan kohtuuhyvä hänkin, mutta hänestä paistoi alusta asti läpi se, että hänen osana on olla vain Riggsin mielitiettynä. Stuart Wilson ei vakuuttanut Travisina aka pääpahiksena.

Pisteitä: 2,5/5
 
Seuraavana arvosteluvuorossa: Tappava ase 4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti