keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Batman & Robin

Alkuperäinen nimi: Batman & Robin
Ohjaus: Joel Schumacher
Käsikirjoitus: Akiva Goldsman
Pääosissa: George Clooney, Chris O'Donnell, Arnold Schwarzenegger
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1997
Kesto: 120 min


- She knows who we are.
- I guess we'll just have to kill her.
- Yep, we'll kill her later, we've got work to do.
 
Gotham Cityyn on saapunut uusi superrikollinen, kun jääpyssyjen kanssa riehuva Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) hakee rikostovereineen museosta isoa timantteja omiin jäätäviin tarkoituksiin. Batman ja Robin (George Clooney ja Chris O'Donnell) yrittävät saada Mr. Freezeä napattua, mutta epäonnistuvat osittain Robinin hätiköinnin vuoksi, mikä aiheuttaa kitkaa heidän välilleen.. Samaan aikaan toisaalla kasvitieteellisessä laboratoriossa työskentelevä tohtori Pamela Isley (Uma Thurman) saa tietoonsa pomonsa tohtori Woodruen (John Glover) katalat juonet ja Woodrue yrittää tappaa Isleyn kaatamalla tämän päälle hirveän määrän kasvi- ja muita myrkkyjä, mutta epäonnistuu ja Isleysta tulee luontoäidin nimeen vannova Poison Ivy, joka suuntaa kulkunsa Gothamiin, jossa laboratorion entinen rahoittaja Bruce Wayne asustelee ja yhdistää voimansa Mr. Freezen kanssa. Lisäksi Waynen luotetun hovimestarin Alfredin (Michael Gough) siskontytär Barbara (Alicia Silverstone) tulee käymään. Kun sitten Batmanin ja Robinin pitäisi tosissaan käydä Mr. Freezen sekä Poison Ivyn kimppuun, pystyykö Batman luottamaan Robinin arvostelukykyyn?

Kuten on aiemminkin tullut ilmi, niin minun makuhermooni Batman Forever iski aikoinaan todella paljon, enkä häpeä asiaa vieläkään. Tästä kyseisen elokuvan jatko-osan suhteen en ollut täysin varma, mitä olin siitä pitänyt, vaikka muistelinkin pitäneeni Mr. Freezestä jossain määrin, vaikka elokuvan jättikokoinen juliste seinääni muistaakseni aikoinaan komistikin (mikään muuta selitystä en keksi sille, että elokuvan kansikuva oli niinkin tuttu). Kuitenkin olen melko varma, että olen nähnyt tämän vain kerran aiemmin, joten nyt kun elokuva tuli joskus viime kesänä eteeni, niin pitihän tämäkin mukaan ottaa; ihan vaan siksikin, että sai tuon "edellisen" Batman-sarjan kokonaiseksi. No, vaikka tässäkin elokuvassa oli omat hetkensä, niin eipä Batman & Robin onnistunut viihdyttämään lainkaan yhtä paljon kuin edeltäjänsä.

Elokuvan alussa kuitenkin vielä näyttää ihan hyvältä, sillä ensimmäinen kohtaaminen Mr. Freezen kanssa oli vielä ihan viihdyttävää katseltavaa huolimatta siitä, että ihmiset ja asiat leijailivat siellä museossa täysin fysiikan lakien vastaisesti, mikä aiheutti sitten tahatonta komiikkaa. Myös tohtori Pamela Isleyn ensikohtaus oli ihan kelvollinen ja juuri sopivan absurdi tällaiseen ei niin vakavaan sarjakuvamaiseen Batman-filmatisointiin. Pian tämän jälkeen alkoi kuitenkin alamäki, eikä asiaa auttanut piirun vertaa Batmanin ja Robinin nahistelu, jonka juonikuvio oli niin ennalta-arvattava, että tiesihän sen, miten asiassa kävisi. Muutenkin elokuvan keskivaiheille oli saatu aikaan paljon huonoja hetkiä, joista älyttömin oli tämä juhla Mr. Freezen saamiseksi ansaan; ihan kuin Batman/Bruce Wayne sallisi kaupungin asukkaiden joutua tarkoituksellisesti vaaraan oli poliisivoimilla ja muilla kuinka vain 11 minuuttia aikaa sulattaa jäädytetyt ihmiset. Myöskään en oikein jaksanut innostua tästä Alfredin sairaudesta, varsinkin kun se tuntui lopputuloksensa vuoksi vain elokuvan turhalta pitkittämiseltä ja onhan se myönnettävä, että pidemmän päälle ei Poison Ivyä ja Mr. Freezeä jaksanut katsella. Kaiken muun ikävän lisäksi elokuva ei näyttänyt kovinkaan hyvältä, vaan kaupunki, jäädytykset sun muut tuntuivat tavallistakin keinotekoisemmalta. Onneksi lopputaistelussa oli kuitenkin vielä sen verran ytyä (senkin sisältäessä typeriä mukahumoristisia aineksia), että se nosti elokuvan kokonaisvaikutelmaa edes keskinkertaiseksi. Pienen lisäpisteen voisi antaa Arvuuttajan puvun näkymisestä.

George Clooney teki tasaisen varmaa työtä tässä elokuvassa, mutta silti en ole täysin vakuuttunut siitä, että hän oli oikea valinta Batmaniksi, mutta eipä hän sieltä huonoimmastakaan päästä ollut. Arnold Schwarzeneggerillä, joka nostettiin kaikissa näyttelijälistauksissa esille ennenm Clooneya ja O'Donnellia, oli kyllä omat hetkensä, mutta pidemmän päälle hänen maneerinsa alkoivat ärsyttää. Uma Thurman sen sijaan oli ihan hyvä valinta Poison Ivyksi, vaikka hivenen tylsäksi hänkin lopussa kävi. Mukana menossa: Elle Macpherson (Frendien Janine).

Pisteitä: 2,5/5

P.S. Miksi näiden superrikollisten pitää mellastaa aina kaupungissa, jossa on Batmanin kaltainen sankari vahtimassa menoa? Yhdysvallat on niin iso paikka, että luulisi, että niitä paljon rauhallisempia ja rikollisen työn kannalta kannattavampiakin kaupunkeja varmasti löytyisi. Tietenkin olisihan se katsojille vieläkin tylsempää katsella supersankaria vain mököttämässä kartanossaan tai tallustelemassa tekemisen puutteessa pitkin katuja, kun ei olisi mitään toimintaakaan tiedossa.

Seuraavana arvosteluvuorossa: Valehtelija! Valehtelija!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti