torstai 2. joulukuuta 2010

Virus

Alkuperäinen nimi: Virus
Ohjaus: John Bruno
Käsikirjoitus: Chuck Pfaffer, Dennis Feldman
Pääosissa: Jamie Lee Curtis, William Baldwin, Donald Sutherland
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1999

Kesto: 100 min

- Woods is wound so tight you couldn't pull a pin outta his ass with a tractor.
 
Tuntematon kosminen säteily avaruudessa iskee MIR-avaruusalukseen ja satelliittisignaaleja pitkin avaruustutkimuskäyttöön räätälöidylle venäläisalukselle, joka seilaa keskellä avomerta. Reilun viikon päästä tästä pienen Sea Star -rahtialuksen miehistö löytää aluksen, mutta noustuaan alukseen he huomaavat venäläisaluksen olevan hylätty ja vailla sähköjä. Sea Starin kapteeni Everton (Donald Sutherland) päättää kuljettaa aluksen turvaan suuren palkkion toivossa, minkä vuoksi miehistö palauttaa alukselle sähköt, missä he tekevät suuren virheen...

Jälleen kerran vuorossa on yksi elokuva, jonka mitä luultavimmin ostin vain nimen perusteella, joskin saattaa olla, että olen nähnyt myös Jamie Lee Curtisin nimen näyttelijäluettelossa tai kansikuvassa ja sekin on voinut päätökseen hankkia tämä elokuva, mene ja tiedä. Ei voi muistaa, kun siitä on nyt kuitenkin jo melkein vuosi aikaa. IMDB:ssä elokuva on saanut aika heikot pisteet, mutta kyllä Virus minusta oli ihan kelpo seurattavaa, vaikka ei tosiaan mikään mestariteos olekaan.

Lähtöasetelma elokuvalle oli sen verran höntti, että sinänsä en ihmettele, että elokuva ei ole useimpia juuri miellyttänyt, mutta jos sen yli pääsee, niin pystyyhän tätä seuraamaan aika vaivatta. Tarina ei tarjonnut mitään suuria yllätyksiä, mutta eipä sitten taas pettänytkään varsinaisesti, vaikka jokseenkin tahattoman komiikan rajamaastossa vähän tahdottiinkin kulkea. Liian ryppyotsaisesti elokuvaan ei siis kannata suhtautua pitääkseen tästä edes jonkin verran, sillä sen verran absurdeja juttuja elokuvassa tapahtui. Itse luokittelin tämän elokuvan toimintaelokuvaksi, mutta jotenkin tuli sellainen tunne, että tekijät eivät ole oikein osanneet päättää, haluavatko he elokuvastaan toimintaa, kauhua, scifiä vai kaikkea näitä ja siten ainakin ripauksia jokaisesta näistä genreistä oli selkeästi havaittavissa. Vaikka tämän viruksen puuhailut siellä laivalla tuntuivatkin aika hölmöiltä, niin kyllä ei ne nyt pahemmin katselua haitanneet. Varsinkin tämä apurien valmistus oli ihan hauska idea. En nyt niin hirveästi välitä roboteista, mutta ainakin tässä elokuvassa robotit näyttivät juuri niin tappokonemaisilta kuin mitä ne olivatkin ja oikeasti ihan hienon näköisiä virityksiä. Loppuratkaisu ei ollut mitenkään erikoinen. Elokuva ei siis varsinaisesti tarjoa mitään uutta auringon alla, mutta toistaa niitä perustoimintakliseitä sen verran kelvolliseksi kuitenkin, ettei aika elokuvan parissa käynyt pitkäksi. Sellainen kevyehkö toimintaelokuva vaikkapa viikonloppuillalle.

Jamie Lee Curtis ja Donald Sutherland olivat molemmat elokuvan suurimpia nimiä, mutta kumpikaan ei kuitenkaan varsinaisesti häikäissyt, vaikka sinänsä pidinkin tavassa, jollaiseksi Sutherlandin hahmo muokkaantui elokuvan edetessä. Curtiksella oli niiden muutamien harvojen häneltä näkemieni elokuvien perusteella niin tutut elkeet, että hän olisi voinut melkein lennosta hypätä johonkin Halloweeniin, vaikkapa. William Baldwin on tietääkseni minulle täysin uusi tyyppi, mutta silti tuntui kuin olisin nähnyt hänet aiemmin ja samannäköisyyttä erinäisiin näyttelijöihin (muun muassa David Arquetteen ja veljeensä Aleciin) oli paikoitellen kyllä havaittavissa, vaikkakaan ei läheskään koko aikaa.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti