lauantai 18. joulukuuta 2010

Terminator 3: Koneiden kapina

Alkuperäinen nimi: Terminator 3: Rise of the Machine
Ohjaus: Jonathan Mostow
Käsikirjoitus: John D. Brancato, Michael Ferris
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Saksa, Iso-Britannia
Ilmestymisvuosi: 2003
Kesto: 105 min


- No, you shouldn't exist. We took out Cyberdyne over ten years ago. We stopped Judgment Day.
- You only postponed it. Judgment Day is inevitable.

On kulunut reilu kymmenen vuotta siitä, kun Sarah Connor, John Connor ja T-800 -terminaattori tuhosivat Cyberdynen estääkseen tuomiopäivän toteutumisen ja siten Skynetin kapinan. John Connor (Nick Stahl) on nyt lääkkeitä syövä maankiertäjä, joka yrittää uusien terminaattorien ja tappoyritysten pelossa jättää itsestään mahdollisimman vähän jälkiä. Eräänä yönä hän kuitenkin murtautuu eläinklinikalle, jonka hoitajana toimii muuan Katherine Brewster (Claire Danes), jonka John tuntee lapsuudessaan. Kun sitten kaupunkiin ilmestyy uusi, entistä vaarallisempi T-X -terminaattori (Kristanna Loken) sekä Connorin ja Brewsterin avuksi T-101 -terminaattori (Arnold Schwarzenegger), tietää se ihmiskunnan kohtalon olevan jälleen kerran vaakalaudalla, mutta onnistuvatko Connor, Brewster ja T-101 estämään Skynetin sähköisen vallankaappauksen...

Muistan, kuinka aikoinaan olin hyvin skeptinen tämän elokuvan suhteen, mutta kävin tämän kuitenkin katsomassa ja elokuva saattaa muuten hyvinkin olla viimeinen elokuva, jonka kävin katsomassa Iso-Hannussa Raumalla vielä asuessani (pari elokuvaa olen käynyt kyllä katsomassa muuttoni jälkeenkin), joten siinä mielessä tämäkin elokuva on osa omaa elokuvahistoriaani... tai jotain. Eihän tämä kuitenkaan alkuperäisten Terminaattorien tasolle päässyt, ei edes nykymakuni mukaan, mutta oli Terminator 3: Koneiden kapina sen verran kelvollista kamaa, että tämän pystyi ihan vaivatta katsomaan.

Tarinan aluksi Johnin kertojanääni kertoo hänen nykykuulumisistaan ja pian ollaankin jo eläinklinikalla, jossa hän lopulta tapaa Brewsterin sekä terminaattorit. Toisin sanoen turhia ei jäädä odottelemaan, vaan toiminnan makuun päästään ihan kiitettävän nopeasti. Kuitenkaan ei tämä toimintapuoli ole ihan yhtä viihdyttävää kuin aiemmissa osissa, vaan takaa-ajoissakin luotetaan enemmän näyttävien räjähdysten voimaan kuin kunnon tyylikkyyteen. Ei sillä, etteikö takaa-ajoissa olisi aina omat viehätyksensä, niin tässäkin, mutta ei mitenkään erityisen ennennäkemätöntä tai upeaa, vaikka takaa-ajovälineet eivät sieltä tavallisimmissa päässä koskaan ole. Elokuvassa olikin vähän sellaisen tusinatoiminnan makua, mutta kun mukana on Terminaattori, niin kyllä tätä hieman enemmän jaksoi sen ansiosta katsoa. Mitä tulee sitten tarinaan, niin kyllähän siinä jonkin verran oli toiston makua, kun jälleen kerran paetaan terminaattoria samalla kun mennään kohti jotakin, jossa voitaisiin sitten pelastaa jälleen kerran maailma. Se jäi minulle vähän epäselväksi, että jos ensimmäisessä osasas oli T-101 -termnaattori, toisessa siitä kehittyneempi malliT-800, niin miksi nyt oltiin palattu siihen ensimmäisen osan malliin? Tarinan varrelle kuitenkin mahtui jonkin verran pieniä yllätyksiä (esim. kenen kautta T-101 palasi menneisyyteen), mutta se suurin ja paras yllätys koettiin elokuvan lopussa ja pelkästään loppuratkaisun takia piti nostaa elokuvan pisteitä puolen pisteen verran. Kaikki kun oli antanut ymmärtää elokuvan päättyvän tutuin kuvioin, mutta sitten matto vähän niin kuin vedetään jalkojen alta ja teki sen vielä todella tyydyttävästi. Muistan, kuinka onneissani minä olin elokuvan lopusta, kun lähdin pois Iso-Hannusta tämän nähtyäni; toki pidän siitä vieläkin.

Arnold Schwarzenegger oli oma kankea itsensä, mutta silti häntä oli jokseenkin kiva katsoa. T-X:ää näytellyt Kristanna Loken ei sinänsä ollut huono ollenkaan, mutta välillä ärsytti se, että T-X esitettin sellaiseksi yli-ihmis... no, ylikyborgiksi, jolle mikään ei ole mahdotonta. Nick Stahl oli sinänsä ihan sopiva John Connoriksi, vaikka enpä olisi pistänyt pahakseni, jos Furlong olisi jatkanut roolissaan. Claire Danes Brewsterina puolestaan ei liiemmin häikäissyt, mutta kyllä hänkin siinä sivussa meni, vaikka vähän yksiulotteiseksi hahmo tahtoikin jäädä. Mukana menossa: M. C. Gainey (Lost).

Pisteitä: 3,5/5

PS. Minulla on niin paljon elokuvia jonossa, että olin päättänyt jättää tulevan vuodenvaihteen alennusmyynnit kokonaan väliin, mutta eilen sain sitten tietää, että Arimanista, josta tämänkin elokuvan viime tammikuussa ostin, on taas 10% alkuperäisestä hinnasta pois joka viikko -kampanja käynnissä ja siellä viimeisten viikkojen alennukset on jo sitä luokkaa, että pakkohan sitä on taas siihen osallistua. Että se siitä alennusmyyntiboikotista.

PS2. Sain alkuvuodesta ilmaiseksi (en muuten sitä olisi vieläkään hommannut) Terminator - Haukotuksen, jonka olen jo arvostellut, joten katsonpa sen sitten tänään, joten huomenna ei ole tulossa arvostelua, vaan seuraavat arvostelut on luvassa vasta maanantaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti