sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Project 1001, osa 134/1001: There Will Be Blood

Alkuperäinen nimi: There Will Be Blood
Ohjaus: Paul Thomas Anderson
Käsikirjoitus: Paul Thomas Anderson
Pääosissa: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Dillon Freasier
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2007
Kesto: 158 min
 
- I'd be happy to work with you.
- You would? Yes, yes, of course. Wonderful.
- But there is one condition for this work.
 
1902 nuori yksinhuoltajaisä Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) löytää öljyesiintymän ja perustaa pienen porausyhtiön. Nopeasti tuo porausyhtiö kasvaa pienestä yrityksestä isoksi ja siten myös Plainviewin vauraus kasvaa. Eräänä päivänä hän saa vieraakseen erään farmitilan omistajan pojan Paulin (Paul Dano), joka kertoo heidän maillaan sijaitsevasta suuresta öljyesiintymästä ja Plainview matkaa paikan päälle poikansa H.W.:n (Dillon Freasier) kanssa. Siellä he yrittävät huijata farmin omistajaa, mutta perheen toinen poika ja Paulin kaksoisveli Eli (niin ikään Paul Dano) neuvottelee tilasta hyvän hinnan, mutta Eli ei jätä asiaa vielä tähän...

Alunperin piti viettää epävirallista komediaviikonloppua ihan vain sillä perusteella, kun kaikki tämän viikonlopun ja maanantain aikana hankintajärjestyksen perusteella vuorossa olevat elokuvat olisivat olleet kaikki komediallisia. No, tuossa tuli sitten kaveri käymään eilen ja se halusi katsoa tämän elokuvan, jonka olin ajatellut säästäväni seuraavan 1001-putken, jonka aloitus kyllä venyy pitkälle ensi vuoteen, viimeiseksi elokuvaksi, sillä elokuvahan oli tähän asti tuon 1001 elokuvaa -kirjan listan tuorein sellainen tapaus, jota en ollut vielä katsonut, jolloin sen paikka olisi ollut (lähes) vuosittaisen 1001-putken viimeisenä. No se siitä. Yleensä en ole lynkkaamassa ohjaajia yhden tai parin minun makuuni heikomman teoksen jälkeen, mutta nyt alkaa todella näyttää siltä, että tämän elokuvan ohjaaja Paul Thomas Anderson ei vain osaa tehdä elokuvia, jotka olisivat minulle mieleen, sillä hän ei tehnyt vaikutusta Magnoliallaan ja vielä vähemmän hän onnistui tällä elokuvallaan; Boogie Nights ja Punch-Drunk Love ova vielä tosin näkemättä, mutta tähän mennessä ei hyvältä näytä. Kaikki maailman palkinnot (kyllä, kärjistys) saanut There Will Be Blood kun loppujen lopuksi oli melkoisen tylsä teos allekirjoittaneen makuun.

Ilmeisesti lähdin katsomaan elokuvaa aivan vääristä lähtökohdista, sillä siinä missä itse kiinnitin huomiota elokuvan tarinaan, niin 1001 elokuvaa -kirjan artikkelista sain sen kuvan, että itse asiassa minun olisi pitänyt kääntää huomioni kohti tarinan päähenkilöä eli Daniel Plainviewiin ja sitä, kuinka armottomasti hän toimii saavuttaakseen päämääränsä. Okei, näin jälkikäteen ajateltuna kyllähän elokuva sen osoitti, mutta sen pohjalta mieleen hiipii eräs kysymys: Entä sitten? Tarinan osalta elokuva ei vienyt mukanaan oikeastaan missään vaiheessa, mutta vielä alkuvaiheilla mielsin elokuvan ihan kelvolliseksi tuotokseksi, jota kyllä katsoi, mutta ei aiheuttanut sen suurempia mielipiteitä suuntaan tai toiseen (eli kuten minä tuppaan vähän historiallisia draamoja katsomaan). Mielestäni tämä Plainview vastaan Eli -kaksinasettelu oli kyllä jonkin aikaa ihan mielenkiintoinen, mutta elokuva olisi saanut minusta pysyä kokonaan siinä saadakseen vähän parempia pisteitä. Nimittäin elokuva alkoi menettää tehoaan siinä vaiheessa, kun tämä Henry-kuvio tuli ja mielelläni olisin leikannut tämän jakson kokonaan pois tai edes linkittänyt sen kunnolla Plainview vs. Eli -kuvioon, mutta kun ei, jouduin vähentämään vähän pisteitä jo tämän takia. Toinen asia, mistä jouduin niin ikään vielä vähän vähentämään pisteitä, oli elokuvan pituus, sillä se oli aivan liian pitkä. Okei, kunnianhimo on ihan kunnioitettavaa tiettyyn pisteeseen asti, mutta ei se tarkoita, että elokuvasta pitäisi tehdä kahden ja puolen tunnin eeposta, vaan mielestäni asiat olisi voitu käydä läpi lyhyemmässäkin mitassa Tosiaan kun Henry-kuvio olisi leikattu pois, niin elokuvasta olisi hitusen parempi ja muutenkin asioita olisi voitu tiivistää tietyssä määrin. En minä ainakaan jaksanut viehättyä näissä monista hiljaa eteenpäin etenevistä kohtauksista, sillä pitkä kesto yhdistettynä turhan rauhalliseen kerrontaan ei kovin usein tiedä hyvää. Loppuratkaisu ei myöskään liiemmin vaikutusta tehnyt, olipahan vaan yhdenlainen päätös koko elokuvalle.

Daniel Day-Lewis oli ihan onnistunut valinta Plainviewiksi, eikä siltä osin ole valittamista ja hän tuntuikin varsin aidolta roolissaan. Olen muuten aina pitänyt häntä paljon nuorempana kuin mitä hän onkaan. Sitten taas Paul Dano tuntui vähän turhankin stereotyyppiselta uskonlahkon johtajalta kaikessa fanaattisuudessaan. Noin yleisesti ottaen elokuvan hahmot olivat ihan hyvin tarpeeksi aidoilta vaikuttavia, joten siinä puolessa ei ole valittamista.

Pisteitä: 2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti