maanantai 13. joulukuuta 2010

Mr. Nobody

Alkuperäinen nimi: Mr. Nobody
Ohjaus: Jaco Van Dormael
Käsikirjoitus: Jaco Van Dormael
Pääosissa: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger
Valmistusmaa: Kanada, Ranska, Belgia, Saksa
Ilmestymisvuosi: 2009

Kesto: 141 min

- Everything you say is contradictory. You can't have been in one place and another at the same time. Of all those lives, which one is the right one?
- Each of these lives is the right one! Every path is the right path. Everything could have been everything else and it will have just as much meaning.

Nemo Nobody (Jared Leto) on 118-vuotias ja maailman viimeinen kuolevainen ihminen, joten kehittyneet kuolemattomat ihmiset ovat hyvin kiinnostuneita Nemosta ja hänen viimeisiä hetkiään näytetään television välityksellä kaikelle kansalle. Nämä kuolemattomat haluavat saada selville Nemon menneisyyden ja Nemo kertookin heille siitä, mutta Nemo kertoo lukuisista poluista, mihin hänen elämänsä olisivat voineet johtaa, mutta mikä näistä elämänpoluista todella tapahtui vai tapahtuivatko ne kaikki...

En tiennyt tästä elokuvasta mitään ennen kuin näin (positiivisen) arvostelun Ylen Tähtihetkessä ja tarinan kiehtova omintakeisuus tuli siinä arvostelussa niin hyvin ilmi, että elokuva nousi heti syksyn halutuimpien elokuvakokemusten joukkoon. Kopioita oli liikkeellä kuitenkin vain pari (muistaakseni), joten ajattelin, että Poriin tämä ei tule kuitenkaan ja liikkuessani esityskaupungeissa (eli Helsingissä ja Tampereella) joko aikataulut tai kanssakatsojien toiveet eivät käyneet yksiin, joten ajattelin jo, että joudun odottamaan joko dvd-julkaisua tai elokuvan esittämistä Kinokellarissa, mikä olisi tiennyt vain yhtä esitystä tälle elokuvalle. Niinpä voitte uskoa iloni ja hämmästykseni viime viikolla, kun bongasin tiedon siitä, että elokuva tulee kuin tuleekin Poriin ja vielä normaalilevitykseen ja olihan tämä käytävä katsomassa heti kun liikenin ja se päivä koitti sitten eilen. Mr. Nobody vastasikin aikalailla odotuksia ollen varsin hyvä olematta kuitenkaan erinomainen.

Parhaiten elokuvaa kuvaisi kuitenkin adjektiivi mielenkiintoinen, sillä sitä se totisesti oli. Siitä tuli mielenkiintoinen, kun kuulin siitä, se oli mielenkiintoinen, kun katsoin sitä ja se tulee olemaan mielenkiintoinen, kun katson elokuvan seuraavan kerran ja uskokaa pois, seuraavia katsomiskertoja tulee! Tarinaa siis seurasi varsin suurella mielenkiinnolla, mutta ihan niin täysin elokuva ei imaissut mukaansa kuin uskon sillä voineen olla mahdollista, joten ihan täysiin pisteisiin tämä ei nyt yltänyt, mutta siitä huolimatta erittäin hieno elokuva oli kyseessä. Jokainen meistä on varmaan jossain vaiheessa kysynyt itseltään, että entä jos olisikin tehnyt jossain tilanteessa jotenkin toisin ja missähän sitä nyt olisi, ja tällä teemalla leikitellään oikein sulavasti. Toisin sanoen tarinalankoja seurataan rinnakkain ja välillä ne tuntuvat sekoittuvan ja risteävän keskenään, mutta siitä huolimatta paketti pysyy varsin mallikkaasti kasassa. Väliin on sitten otettu sitten näennäisesti irrallisilta vaikuttavia tietoiskuja ja onpahan mukana yksi ihan mielenkiintoinen(!), vaikkakin absurdi, teoria ihmisten syntymisessäkin. Elokuvassa ei selitellä liiaksi mitään, vaan annetaan katsojan tehdä kaikki johtopäätökset itse, mikä sopi kuin nakutettu tähän elokuvaan ja kerrontatapaan. Niinpä jokaisella elokuvan nähneellä saattaa olla oma näkemyksensä siitä, mikä olikaan se oikeasti tapahtunut polku vai oliko yksikään. Itse tosin en varsinaisesti tullut mihinkään lopputulokseen sen oikean elämänpolun suhteen, mutta oli minullakin oma suosikkini niiden joukossa. Elokuva kesti lähemmäs kaksi ja puoli tuntia, mutta aika ei todellakaan käynyt pitkäksi sen parissa. Loppuratkaisu sopi sinänsä ihan hyvin tarinaan, mutta kaiken nähdyn jälkeenkin se ehkä sittenkin meni vähän yli jo minustakin. Kaiken tämän hehkutuksen jälkeen voisi tosiaan odottaa jopa täysiä pisteitä, mutta sen parhaan imun puuttuessa ne jäivät nyt saamatta (pienistä asioista oli loppujen lopuksi kyse), vaikka erittäin mielenkiintoinen(!) ja jokseenkin ihastuttava elokuva olikin kyseessä. Ei suoraviivaisen kerrontatavan ystäville.

Näyttelijät sinänsä eivät tehneet järin suurta vaikutusta, vaikka varsinkin Jared Leto kai ihan hyvä olikin. Näyttelijäsuorituksien tarkastelua häiritsi paljon juurikin se seikka, että erilaisia elämänlankoja oli niin paljon, että näyttelijät omissa rooleissaankin joutuivat esittämään monia eriluontoisia hahmoja, vaikka samoja hahmoja esittivätkin. Jos nyt joku pitäisi nostaa erikseen esille, niin ehkäpä Nemon isää näytellyt Rhys Ifans. Nemon ollessa teini-iässä (näyttelijänä Toby Regbo) hänen äitiään näytellyt Natasha Little näytti hyvin tutulta, mutta en saanut oikein päähäni, keneltä hän näytti.

Pisteitä: 4/5

PS. Meinasi unohtua sanoa, että elokuvassa oli oikein pirteät ja mukavat musiikkivalinnat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti