perjantai 10. joulukuuta 2010

Minority Report

Alkuperäinen nimi: Minority Report
Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Scott Frank, Jon Cohen
Pääosissa: Tom Cruise, Colin Farrell, Max von Sydow
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2002

Kesto: 141 min

- Why don't you cut the cute act, Danny boy, and tell me exactly what it is you're looking for?
- Flaws.
- There hasn't been a murder in 6 years. There's nothing wrong with the system, it is perfect.
- ...perfect. I agree. But if there's a flaw, it's human. It always is.

John Anderton (Tom Cruise) johtaa vuonna 2054 Washington D.C:ssä poliisiyksikköä Pre-Crimea, jonka tehtävänä on ennustaa kaikki kaupungissa tapahtuvat murhat etukäteen ja hän on systeemin vankkumaton kannattaja, eikä usko virheisiin, mutta vuosiin kaupungissa ei ollut tapahtunut murhan murhaa. Kongressi on lähiaikoina äänestämässä siitä, pitäisikö Pre-Crime ulottaa koko Yhdysvaltoihin ja niinpä FBI:n agentti Danny Witwer (Colin Farrell) lähetetäänkin yksikköön etsimään mahdollisia vikoja. Pian tämän jälkeen Anderton saa käsiinsä tiedon, että hän itse olisi tappamassa tuntemattomassa paikassa tuntemattoman miehen ja hänen täytyy juosta karkuun, mutta samalla yrittää selvittää, miksi ja kenet hän oikein aikoo tappaa.

Tämän elokuvan olen nähnyt ainakin pari kertaa aiemmin tai kenties kerran kokonaan ja toisella kerralla pieniä pätkiä, mutta silti en kovin hirveästi elokuvasta muistanut etukäteen; siitäkään en mene takuuseen, että olisin käynyt tämän elokuvateatterissa katsomassa, vaikka tämä on juuri sen tyyppinen elokuva, että olisin varmaan voinutkin käydä tämän katsomassa. Toisaalta tämä on taas näitä elokuvia, joista ei tahtoisi keksiä oikein mitään järkevää sanottavaa (tai sitten olen vain väsynyt), mutta jos nyt jotain yrittäisi kuitenkin. Joka tapauksessa Minority Report on pirun toimiva, mutta ei kuitenkaan ihan mestariteoksen veroinen.

Tarina alkaa erään sinänsä merkityksettömän murhan estämisellä ja tämän aikana tehdään hyvin tutuksi Pre-Crime -yksikön toimintaperiaate. Hetken päästä kuvioihin tulee sitten tämä Danny Witwer, jolle selitetään vielä enemmän yksiköstä ja vaikka olikin jokseenkin läpinäkyvää, että näillä haluttiin systeemi tehdä tutuksi nimenomaan katsojille, niin samalla selittäminen oli aika tarpeellista katsomisnautinnon takaamiseksi. Sitten alkupuolella annettiin paljon vihjeitä elokuvan myöhempiin tapauksiin ennen kuin itse päätarina, eli Andertonin pakomatka pääsi kunnolla alkamaan. Tämä pakomatka kaikkine käänteineen oli ehdottomasti elokuvan mielenkiintoisinta antia, vaikka välillä oltiinkin tekemässä Andertonista jonkin sortin yli-ihmistä. Tosiaan paljon olin unohtanutkin, mutta vähä vähältä joitakin asioita palautui muistiini, vaikka ei toki kaikki. Esimerkiksi olin muistellut elokuvan loppuvan hyvin pian sen jälkeen, kun Anderton kohtaa miehen, jonka hänen ennusteen mukaan pitäisi tappaa (ja senkin kohtauksen tapahtumat muistin väärin), mutta elokuva jatkui kuitenkin vielä hyvän tovin. Leo Crow'n (Mike Binder) kohdattua kohtalonsa ja Andertonin saadessa tuomion ajattelin hetken aikaa, että päätetäänpä elokuva aika tylysti päähenkilön osalta ja hetken ehdin jopa mietiskellä, että kas kun elokuvasta ei ole vielä tehty jatko-osaa, mutta selitys tulikin sitten pian ja elokuva kestikin vielä jonkin aikaan saattaen asiat ihan hyvällä tavalla päätökseen. Elokuva oli tosiaan aika pitkä, mutta aika ei tullut pitkäksi kuitenkaan missään vaiheessa.

Koska elokuva on kuitenkin Spielbergin ohjaama, niin tietenkin lavasteetkin ovat sen mukaiset eli toisin sanoen hyvinkin komeat, ainakin mitä tulee näihin ulkokuviin ja autoteihin. Ehkä joissakin paikoissa oli vähän vedetty mutkia suoriksi ja tehty ympäristöstä jo liiankin futuristinen, mutta noin pääosin olin kuitenkin tyytyväinen näkemääni. Kaikki ihme vempeleet ja pikkurobotit niin ikään oli mieleeni. Tiedättekö, minkä minä haluan? No sellaisen kätevän kosketusnäytön, millainen näillä poliiseilla oli siellä päämajassaan ja veikkaanpa, että elokuvien katseluun se soveltuisi kuin nakutettu. Yhdessä vaiheessa taustalla näkyi jokin vanhempi elokuva ja sen seinälle heijastustapa oli jotenkin luotaantyöntävän tuntuinen; miksi kukaan haluaisi katsoa sellaisesta hirvityksestä elokuvia?

Tom Cruise sai juosta tässäkin elokuvassa, mutta ikävä kyllä hänen juoksuaan ei sivuprofiilista näytetty ainakaan kovinkaan pitkään. Ihan hyvä valinta hän tämän elokuvan pääosaan kuitenkin oli ja oikein luonteva roolissaan. Olisihan periaatteessa Cruisen paikalla olla moni muukin, vaikka paikkansa hyvin lunastikin. Max von Sydow oli hänkin oma varma itsensä. Mukana menossa: Colin Farrell (yksi pääosissa olleista, mutta silti jäi vähän varjoon) ja Kathryn Morris (Todistettavasti syyllinen).

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti