torstai 9. joulukuuta 2010

Hollywood - elokuvan päätepysäkki

Alkuperäinen nimi: Hollywood Ending
Ohjaus: Woody Allen
Käsikirjoitus: Woody Allen
Pääosissa: Woody Allen, Téa Leoni, Treat Williams
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2002

Kesto: 108 min

- We had sex.
- Yes, whe had sex. But we never talked.
- Sex is better than talk. Ask anybody in this bar. Talk is what you suffer through so you can get to sex.

Galaxie-elokuvayhtiö on tekemässä elokuvaa New Yorkista ja yksi elokuvan tuottajista Ellie (Téa Leoni) ehdottaa ohjaajaksi ex-miestään Val Waxmania (Woody Allen), joka on tehnyt menestyksekkäitä elokuvia vuosia sitten ja joka tuntee New Yorkin kuin omat taskunsa. Studion pomot, joista yksi, Hal (Treat Williams), on Ellien miesystävä, pitävät Valia neuroottisena, ailahtelevana ja siten epäsopivana vaihtoehtona ohjaajaksi, mutta suostuvat lopulta ja antavatpa hänelle aika vapaat kädet siihen. Val aloittaakin ohjaamisen, mutta mitä elokuvasta mahtaakaan tulla, kun hän ei saakaan toteuttaa omaa näkemystään elokuvasta, vaan hän joutuukin ohjaamaan sitä muiden näkövinkkelistä...

Jälleen yksi elokuva, josta kiinnostuin puhtaasti suomenkielisen nimen perusteella, vaikka siitä ei voinutkaan päätellä elokuvan tyylilajia (epäilin elokuvaa hetken jopa dokumentiksi). Klikattuani elokuvan nimeä eteeni avautui elokuvan kansilehti, joka näytti värikkyydessään virkistävältä. Kun sitten vielä huomasin elokuvan olevan Woody Allenin tuote, niin pitihän minun napata tämä mukaani, kun halvalla sai, vaikka eipä Allen varsinkaan ihmissuhde-elokuvillaan minua ole täysin vakuuttanut. Arvelinkin etukäteen elokuvan olevan suorastaan satiirinen kuvaus Hollywoodista ja jättävän Allenin suosikkiaiheen New Yorkin sivuun, mutta enpä minä ihan oikeassa sitten ollutkaan. Hyvä elokuva Hollywood – elokuvan päätepysäkki kuitenkin oli.

Elokuva kyllä sijoittuu Hollywood-maailmaan, mutta eipä se sitä kovin pisteliäästi käsittele, vaan onpahan vain yksi monista tarinoista Hollywoodin ihmemaasta, vaikka tapahtumat eli kuvaukset tapahtuivatkin New Yorkissa. Elokuva ei sortunut myöskään liiemmin New Yorkin ihannointiin niin kuin Allenilta voisi odottaa, vaan elokuvan keskiössä on tämä hieman omalaatuinen ohjaaja ja hänen moninaiset kommelluksensa ja kyllä, tämä ohjaaja oli kovin tutunoloinen hahmo. Ei sillä, elokuva oli itsessään varsin hauska ja hulvattomia tilanteita ja juonenkäänteitä sattui tämän tästä. Juuri kun sitä ehti ajatella, että elokuva ajautuu jonkinlaiseksi kolmiodraamailuksi, niin elokuva muuttaa suuntaansa vielä pöhkömmäksi tavalla, jonka Allen kyllä taitaa. Allenin hahmo on usein hänen elokuvissaan ollut hänen elokuviensa parhaimpia osia ja niin oli tässäkin ja kun Val Waxman oli elokuvan selkeä keskushenkilö, niin tuntui siltä kuin tällä kertaa Allenin hahmo olisi purrut tavallistakin paremmin. Hauskaa dialogia hän oli itselleen kirjoittanut jälleen kerran ja yhtenä hauskimmista dialogeista koettiin, kun Val ja Ellie käyvät ravintolassa syömässä ja puheenaihe vaihtuu lennosta työasioista heidän avioliittoonsa ja takaisin. Elokuva tarjosi sen verran absurdeja tilanteita, ettei siitä voinut varmuudella sanoa, miten se päättyisi, joten sikälikin se oli varsin kiinnostavaa seurattavaa, mutta vaikka kaikki katastrofin ainekset olivat ilmassa ja vaikka kaikki ei päättynytkään ihan niin kuin hetken aikaa näytti (tämä oli kyllä arvattavissa, mutta toteutustapa pysyi piilossa loppuun asti), niin silti jotenkin olisin kaivannut elokuvaan hieman purevamman lopun; nyt kaikki päätettiin ehkä vähän turhankin köykäisesti, mutta muuten elokuva oli siis vallan mainio.

Järin suuri yllätys ei varmaan ole, jos sanon Woody Allenin näytelleen jälleen kerran itseään ja en tiedä johtuiko asia siitä, että Allen on nostanut itseään tässä elokuvassa vielä enemmän esille kuin niissä muutamissa elokuvissa, joissa hänen olen nähnyt itseään näyteltävän, että tällä kertaa Allenin hahmo tuntui tavallistakin hauskemmalta. Muut näyttelijät sitten tahtoivatkin vähän jäädä Allenin varjoon, vaikka mukana oli muun muassa Téa Leoni, Debra Messing (Will & Grace) ja Tiffani Thiessen (Beverly Hills 90210). Niin ja olihan mukana myös Mark Webber, mutta ilmeisestikään hänellä ei ole mitään tekemistä sen F1-kuskin kanssa.

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti