tiistai 21. joulukuuta 2010

Frendit - 10. kausi

Alkuperäinen nimi: Friends – Season 10
Ohjaus: Kevin Bright, Ben Weiss, Sheldon Epps, Gary Halvorson, ym.
Käsikirjoitus: Andrea Reich, Ted Cohen, Sherry Bilsing ym.
Pääosissa: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2004

Jaksojen määrä: 18

- I'll keep looking. He's gotta be around here some place.
- You would think.

Frendit viettävät aikaa Barbadoksella. Joey ja Rachel (Matt LeBlanc ja Jennifer Aniston) ovat päätyneet suutelemaan intohimoisesti Rachelin huoneessa, kuten myös Ross ja Charlie (David Schwimmer ja Aisha Tyler) omalla tahollaan Charlien huoneessa ja kiitos ohuiden seinien, Chandler, Monica ja Phoebe (Matthew Perry, Courteney Cox ja Lisa Kudrow) kuulevat molempien huoneiden tapahtumat. Molemmat uudet parit päättävät hillitä himoja, kunnes he ovat tietoisia toistensa tekemisistä, vaikka todellisuudessa Joey ja Rachel jo tietävät Rossista ja Charliesta, mutta ei päinvastoin. Joey ja Rachel yrittävät moneen otteeseen kertoa Rossille asiasta saamatta kuitenkaan kunnon tilaisuutta, mutta lopulta Ross saa tietää asiasta omin avuin nähtyään heidät suutelemassa, mutta miten hän mahtaakaan suhtautua tilanteeseen ja tuleeko Joeysta ja Rachelista oikea pari...

Niinpä niin, kesäprojektina alkanut Frendien tapitus kesti vähän oletettua kauemmin, mutta hei, sainpahan sentään vielä tämän vuoden puolella nämä kaikki katsottua. Wohoo! Tosin jos minulta ei olisi eilen mennyt sekaisin jäljellä olevien jaksojen lukumäärä (muistin illalla, että kuusi, mutta niitä olikin kahdeksan), niin luultavasti olisitte saaneet odottaa tätä arviota vielä pari päivää, ellei peräti yli viikon kauemmin, mutta nyt kävi näin. Joka tapauksessa tämä kymmenes ja viimeinen kausi oli edelleen varsin nannaa katseltavaa ja monet naurut tämänkin kauden aikana tuli koettua, vaikka ihan parhaisiin pisteisiin ei nyt päästykään.

Aloitetaan tällä kertaa yksittäisten jaksojen tapahtumilla ja kauden kommentointiin yleensä. Kauden ehkä suurin ongelma oli siinä, että se on liian lyhyt. Ihan varmasti olisi saatu aineksia sille täydelle 24 jakson varrelle niin, etteivät nämä pitkäkestoiset tapahtumat, joista seuraavassa kappaleessa pulistaan, olisivat vieneet liian suurta huomiota. Kyllä tähänkin kauteen kuitenkin sentään jotain yksittäisten jaksojen sisälle mahtuneita hauskoja juonikuvioita. Roey hankkii muun muassa rusketusta, mutta kaikki ei menekään niin kuin olisi pitänyt; Phoeben ja Monican vanha tuttu (Jennifer Coolidge) tulee käymään, vaikka nämä ei asiasta olekaan niin innostunut; Ross ja Rachel pakottavat muut viettämään kanssaan Emman syntymäpäiviä, vaikka näillä olisi muutakin tekemistä; muut frendit pakottavat Chandlerin ja Monican isännöimään kiitospäiväillallista, mutta tulevat kaikki myöhässä; Chandler valehtelee Joeylle katsoneensa Joeyn koe-esiintymisnauhan, mutta jää pahasti kiinni; Joeylla on vaikeaa treffiseuransa kanssa ravintolassa; Phoebe vaihtaa nimensä, mutta Mike (Paul Rudd) ei asiasta ole innoissaan; Phoebe esittää Joeyn kuollutta agenttia Estellea, koska Joeyn ympärillä on tapahtunut viime aikoina liikaa muutoksia, joista Joey ei ole tykännyt ja paljon paljon muuta, mutta rehellisesti sanottua ihan kaikki kauden yhden jakson juonikuviot eivät olleet ihan niin kiinnostavia (keinujuttu ja Frank Jr. (Giovanni Ribisi) -juttu), mutta pääosin tämäkin kausi oli oikein hauskaa katsottavaa. Kauden puolikoostejakso sitten keskittyikin Monican asunnon eri vaiheisiin.

Kausi siis alkaa jonkinlaisella Joey-Rachel-Ross -kolmiodraamalla ja varsin hupaisia tilanteita tämän saralla nähtiin niiden muutaman jakson ajan kuin mitä sitä kesti ja sanotte mitä tahansa, niin unohtaen nyt kokonaan aiempien kausien tapahtumat, niin mielestäni Joeysta ja Rachelista olisi tullut oikein söötti pari. Näin ei kuitenkaan käynyt ja syyt tähän oli kyllä vähän turhan väkinäisesti ja epäuskottavasti tehty, mutta noin muuten tätä kuviota oli ihan kiva katsoa. Myös Phoeben valmistautumista omiin häihinsä seurattiin jokunen jakso, vaikka miksikään paljon käytetyksi teemaksi se ei noussut (vrt. seitsemännellä kaudella Monican ja Chandlerin häät). Suurin teema kaudella kuitenkin oli Chandlerin ja Monican adoptiokuviot ja asioista pystyttiin kyllä repimään monenlaista huumoria adoptioprosessin eri vaiheessa, mutta myös vakavahenkisiäkin kohtauksia asian tiimoilta koettiin; hyvä jos pari vitsiä mahtui mukaan joihinkin näistä. Myös heidän muutostaan riittää aineksia moniin jaksoihin. Yksi harmituksen aihe oli se, että muiden frendien elämät saatiin jotakuinkin hyvään kuosiin, mutta Joeyn elämässä suurimmat asiat tuntuivat olevan Estellen kuolema ja uudet lemmikit. En sitten tiedä, pohjustettiinko tällä ratkaisulla jo tulevaa Joeyn omaa sarjaa, mutta jotenkin vaan jätti harmittamaan, kun muut frendit saivat lapsia, toisensa tai menivät naimisiin , mutta Joeyn elämässä ei tapahtnut mitään suurta muutosta. Loppukaudesta sitten palataan Rossin ja Rachelin suhdekiemuroihin,kun Rachel aikoo muuttaa Pariisin ja huolimatta siitä, mitä sanoin tuossa kappaleen alussa, niin heidän suhteensa saatiin päätökseen ainoalla oikealla tavalla ja minun on myönnettävä, että ihan sama, kuinka monesti katson sarjan, niin en vain kykene olemaan liikuttumatta. Myös sarjan päättävä kohtaus oli harvinaisen onnistunut ja sekin jätti jonkin oudon kaihon ja viimeiset repliikitkin naurattivat, sillä nekin liittyivät niin vahvasti koko sarjan historiaan.

Kauden aikana nähdään jälleen kerran monia muista yhteyksistä tuttuja kasvoja ja mukana on niin Anna Faris (Scary Moviet), Giovanni Ribisi, edelliselläkin kaudella nähty Christina Applegate kuin myöskin jotain amerikkalaisia tietovisajuontajiakin. Kuitenkin ikimuistettavimman suorituksen teki ikääntynyttä stripparia esittänyt Danny DeVito. Hän oli aivan hulvaton roolissaan ja hänen strippailuaan oli todella hauska katsoa. Ammattimies viimeisen päälle.

Tämän kappaleen asiat eivät enää vaikuttaneet pisteisiin, mutta sanonpa näistä kuitenkin nyt tässä kohtaa. Ensinnäkin, voi olla että tämä on useimpien pitkäkestoisten sarjojen ongelma (tai sitten ei), mutta nyt viimeisellä(kin) kaudella nähtiin ja kuultiin paljon vitsejä, jotka tajutakseen on todella joutunut katsomaan sarjaa pidempään. Minuahan asia ei tietenkään häiritse sarjan suurkuluttajana, mutta ns. ulkopuoliset tai viimeisillä kausilla sarjan vasta löytäneet ovat saattaneet joutua miettimään joidenkin vitsien kohdalla, että mitä hauskaa niissä on ollut. Toki viimeisissä jaksoissa tämä on jokseenkin enemmän ymmärrettävää, mutta oli niitä paljon muitakin. Ei sillä, etteikö tästäkin kaudesta pääosin olisi voinut nauttia ilman aiempaa tuntemusta, mutta vähän vaikeampaa se on saattanut olla... tai sitten ei.

Pisteitä: 4/5

Satunnainen hauska fakta matkan varrelta: Failbookista löytyi yksi postaus, jossa joku oli liittynyt Facebookissa Joey doesn't share food -ryhmään (se oli kyllä väärin kirjoitettu, muistaakseni) ja tuo nimi viittaa erääseen tämän kauden jaksoon. Kävinpäs sitten kurkkaamassa, kuinka monta jäsentä on siinä oikeinkirjoitetussa ryhmässä ja tuloksena oli yli 130 000 jäsentä. Että sellainen vaikutus tälläkin sarjalla (joskaan en usko, että ihan kaikki jäsenet tietäisivät, mistä ryhmän nimi on peräisin). Hih!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti