perjantai 5. marraskuuta 2010

Paranormal Activity II

Alkuperäinen nimi: Paranormal Activity II
Ohjaus: Tod Williams
Käsikirjoitus: Michael R. Perry, Christopher B. Landon, Tom Pabst
Pääosissa: Brian Boland, Spraque Grayden, Molly Ephraim
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2010

Kesto: 92 min
 
Kristi ja Dan (Spraque Grayden ja Brian Boland) saavat ensimmäisen yhteisen lapsensa Hunterin ja Danilla on ennestään tytär Ali (Molly Ephraim) entisestä avioliitosta. Pian Hunterin syntymän jälkeen heidän kotinsa sotketaan perin pohjin, mutta juuri mitään ei tunnu kadonneen. Tämän jälkeen he asennuttavat taloon valvontakamerat, jotka alkavat kuvata taloa yötä päivää ja pian talossa alkaakin tapahtua selittämättömiä asioita toden teolla...

Tämä elokuva on minulle tietyllä tapaa mysteeri. En ollut mitenkään hirveän innoissani ensimmäisestä Paranormal Activitysta, mutta silti jostain syystä halusin päästä katsomaan tämän, vaikka ajattelinkin, että tämä mitä luultavimmin on ensimmäistä osaakin heikompi. Tosin tässä yhteydessä on mainittava, että jos olisin katsonut muiden kiireiden tahi elokuvia olevan teatterissa katsottavana ”liikaa”, niin tämä olisi pudonnut katselulistalta ensimmäisenä. No, eipä Paranormal Activity II loppujen lopuksi niin huono ollutkaan, mutta eipä varsinaisesti parannuskaan ensimmäiseen osaan nähden, vaikka ihan hitusen nostaisinkin tämän elokuvan ensimmäistä ylemmäksi (vaikka parempaan pistemäärään ei ihan yltänytkään).

Elokuva lähtee liikkeelle eri tilanteesta kuin ensimmäinen osa ja nyt kameroitakin on enemmän, mutta kuitenkin tietyllä tavalla rakenne oli samankaltainen. Ensin on käsivarakamera, jolla kuvataan yhtä ja toista ja sitten kun elokuvassa aletaan kuvata jatkuvasti, so. myös öisin, niin alkaa vähitellen tapahtua jotain pientä, mutta nämä tapahtumat tulevat yö yöltä vain pahemmiksi. Niinpä vaikka keskiössä ollut perhe olikin ihan kiinnostavalla tavalla realistinen, niin elokuvan alkuvaiheessa tuli vähän sellainen tunne, että eiköhän tämä ole jo kertaalleen nähtyä, eikä siinä niin paljon ollutkaan imua. Kuitenkin mitä tiheämmin ja pahemmin alkoi tapahtua, niin elokuvaan tuli sitä tiettyä ahdistavuutta, mitä ei elokuvan alkupuolella koettu, ja mistä minä kyllä tykkäsin. Tämä ahdistavuus johtui tosin juurikin Hunterista, jonka kohtaamiset tämän hengen kanssa olivat kaikkein hyytävimpiä juuri siksi, että Hunter oli niin pieni lapsi vielä. Hunterin kaltaisen pienen lapsen mukanaolo olikin juuri syynä siihen, että tämä osa nousi hieman ensimmäistä osaa paremmaksi. Lopussa sitten koettiin vähän samanlainen kohtaus mitä ensimmäisessä osassa nähtiin, joten tässäkin mielessä tuttu rakenne piti kutinsa. Käsivarakameran käyttöä en ihan kaikissa yhteyksissä tajunnut ja tämä siis silloin, kun jotain tapahtui, mutta silti oli kuljetettavaa kyseistä kameraa mukana.

Niin ja mainitsinko jo, että Kristi on ensimäisestä osasta tutun Katien (Katie Featherson) sisko ja tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen ensimmäistä osaa? Ai en? No, näin kuitenkin oli ja niinpä elokuva viliseekin niin viitteitä kuin vihjeitäkin ensimmäisen osan tapahtumiin ja valaisevat vähän lisää taustoja myös Katiesta ja Micahista (Micah Sloat) ja syistä, miksi he joutuivat / tulisivat joutumaan demonin tai minkä lie kynsiin. Elokuvassa vihjataan monesti siihen suuntaan, mitä oikeasti tapahtui ensimmäisen osan lopussa, mutta en osannut yhdistää näitä vihjeitä niin, että olisin osannut aavistaa elokuvan lopun edes suunnilleen oikein, vaikka vähän pohdinkin Katien ja Micahin kohtaloita. Kuitenkin loppuratkaisu lopun infotekstit mukaan lukien petasi selvästi tietä vielä toisellekin jatko-osalle, joten ehkä näemme sellaisen sitten ensi vuonna.

Päähenkilöt näyttivät juuri niin aidoilta kuin heidän kuuluikin näyttää ja dialogi oli onnistuttu tekemään juuri niin, että tuntui kuin olisi katsonut oikeasti aitojen ihmisten jutustelua ja oikeastaan tätä vaikutelmaa vain lisäsi talossa käyneet turvakameroiden asentajat, joista heistäkin jäi hyvin aito kuva. Sen sijaan jokseenkin kliseistä espanjankielistä Martine-palvelijaa näytelly Vivis Cortez olisi saanut jäädä kotiinsa.

Pisteitä: 3/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti