tiistai 23. marraskuuta 2010

Armageddon

Alkuperäinen nimi: Tin dei hung sam
Ohjaus: Gordon Chan
Käsikirjoitus: Gordon Chan, Vincent Kok
Pääosissa: Andy Lau, Michelle Reis, Anthony Wong Chau-Sang
Valmistusmaa: Hongkong
Ilmestymisvuosi: 1997

Kesto: 117 min

Teknologiaguru Anderson kuolee hyvin oudoissa olosuhteissa. Samaan aikaan Hong Kongin ykkössatelliitti tekee tenän ja yhteydet muihinkin satelliitteihin kangertelee. Ilmeisesti näillä tapahtumilla on jonkinlainen yhteys ja kun tyttöystävänsä Adelen (Michelle Reis) liikenneonnettomuudessa menettänyt tohtori Ken (Andy Lau) pyydetään vapaapäivänään takaisin töihin, MI6:n agentti poliisien kera on Keniä vastassa. Nämä kertovat hänelle Teknologian veljeskunta -nimisestä salaseurasta, johon on kutsuttu teknologia-alan kymmenen merkittävintä miestä, minkä joukkoon Kenkin kuuluu, ja kutsusta kieltäytyminen on tiennyt hyvin karmeaa kohtaloa. Ken kuitenkin kieltää saaneensa kutsua. Hänen selustaansa aletaan kuitenkin vahtia, mutta pystytäänkö häntä suojelemaan samalla kun Kenin muistot piinaavat häntä tehden niistä yhä eläväisempiä...

Käsi ylös niiltä, jotka luulivat otsikon perusteella pääsevänsä lukemaan arviota Bruce Willisin tähdittämästä meteoriittielokuvasta? No, niin arvelinkin. Tosin jos nyt totta puhutaan, niin lisätessäni tämän Arimanin ostoskoriin silloin tammikuussa luulin itsekin kyseessä olevan kyseinen elokuva, mutta ennen tilauksen maksamista minulle selvisi totuus asiasta, mutta kun hintaa oli vain euron luokkaa tai luultavasti vähän alle (halvimmasta elokuvasta maksoin muistaakseni 70 senttiä ja se saattoi hyvinkin olla juuri tämä elokuva) ja Wikipedian juoniselostus kuulosti ihan tarpeeksi kiinnostavalta, niin päätin kuitenkin tilata tämän elokuvan. No, olihan tämä jokseenkin hintansa väärti, mutta aika ponnettomaksi esitykseksi Armageddon kuitenkin jäi.

Minun täytyy nyt heti sanoa, että pidin elokuvan tarinasta ihan kohtuullisen paljon. Outo salaseura vainoaa teknologia-alan huippuja ja sen salat paljastuvat pikku hiljaa elokuvan edetessä. Huomasin jatkuvasti miettiväni erilaisia teorioita totuuden suhteen, sillä tarina todella sai minut haluamaan miettiä näitä asioita. Kun sitten totuus alkoi pikku hiljaa paljastua, niin siitä seurasi usein kiinnostavia juonenkäänteitä. Siksi onkin niin harmi, että elokuvan toteutus ei vastannut oikein vaatimuksiani (onko minulla niitä, en tiedä). Ensinnäkin, elokuva tuntui pidemmältä kuin se olikaan. Kohtaukset olivat välillä todella laahaavia niin, että kolmen minuutin mentyä tuntui siltä, kun minuutteja olisi mennyt viisi ja tämä jatkui pitkin matkaa varsinkin elokuvan loppupuolella. Elokuva lisäksi sisälsi paljon turhia kohtauksia tai jos ei kohtauksia niin ainakin dialogia, joilla ei ollut elokuvan kannalta niinkään suurta merkitystä. Esimerkiksi salaseuran tavoitteita tai toimintatapoja saatettiin miettiä useiden minuuttien ajan, kuten myös puhua erään vanhan koulututun kanssa niitä näitä. Lisäksi kuljeskeltiin Prahassa pitkään turhanpäiten, vaikka vain sen jakson lopputapahtumilla oli jotain merkitystä, mutta senkin olisi voitu hyvin hoitaa Hong Kongissa ilman liiallista tyhjäkäyntiä. Suurin mielenkiinto elokuvasta katosikin nimenomaan näiden tyhjänpäiväisten paskanjauhamisten vuoksi, kun vaihtoehtona olisi ollut elokuvan vieminen tarinallisesti eteenpäin. Niin ja honkkarielokuvien stereotypioiden mukaisesti (huom, en ole paljon katsonut hongkongilaisia elokuvia) tässäkin elokuvassa oli yksi taistelukohtaus, joka alkoi lähestulkoon tyhjästä ja joka paljasti päähenkilöiden aiemmin salatut taistelulajitaidot. Mitä tulee sitten tähän salaseuraan, niin ne ovat noin yleisestikin vähän noloja, mutta sinänsä tämä Teknologian veljeskunta oli ihan kohtuullinen seura, mutta heidän toimintatapansa vihollisiksi katsomiaan kohtaan aiheuttivat vain tahatonta huumoria. Elokuvantekijöillä oli lopussa hyvä sauma päättää elokuva oikein komeasti, mutta sitten sekin pilattiin pitkittämällä loppua... noh, loputtomasti. Sinänsä elokuvan viimeinen juonenkäänne oli kiva, mutta kun sitä mentiin tosiaan pitkittämään, niin ei hyvä.

Näyttelijöistä ei sinänsä jäänyt oikein mitään mieleen. Kaipa ne hoitivat hommansa ihan kohtuullisen hyvin, sillä eipä minulla valittamistakaan niistä löytynyt, tosin enpä minä useimpien hahmojen näyttelijöiden nimiäkään tiedä, kun IMDB antaa niin hintsusti niistä tietoja.

Pisteitä: 2/5

Satunnainen hauska fakta matkan varrelta. Elokuvassa on niin kiinan- kuin englanninkielinenkin tekstitys, mutta ainakin englannin kohdalla on käännetty tekstitykset todella onnettomasti. Nimittäin sen lisäksi, että tekstit menivät välillä turhankin nopeasti ohi (välillä tulivat ennen aikojaan ja jäivät päälle pitkiksi ajoiksi), niin niissä vilisi kirjoitusvirheitä melkein jokaiseen ruutun ilmestyneeseen tekstipätkään (tämä kuitenkin oli ihan virallinen julkaisu). Niinpä elokuvassa oli myös hauskoja käännöskukkasia ja esimerkiksi Irakin johtaja oli ”Sadam Hosain”. Kuitenkin ehdottomasti paras ja repeilyttävin teksti oli armageddonin määritelmä: ”The final war between good and evil in the book of Reevaluations.” Tuo uudelleenarviointien kirja kuulostaa jännältä, mistähän sen saisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti