torstai 28. lokakuuta 2010

Saw III

Alkuperäinen nimi: Saw III
Ohjaus: Darren Lynn Bousman
Käsikirjoitus: Leigh Whannell
Pääosissa: Tobin Bell, Shawnee Smith, Angus Macfadyen
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Kanada
Ilmestymisvuosi: 2006

Kesto: 109 min

- What do you want?
- I wanna play a game.
 
Jigsaw (Tobin Bell) on kuolemaisillaan, joten hänen apurinsa Amanda (Shawnee Smith) sieppaa sairaalasta lääkäri Lynn Denlonin (Bahar Soomekh). Samaan aikaan käynnistyy toisaalla Jigsaw'n peli, jossa poikansa tappajalle kostoa janoavan Jeffin (Angus Macfadyen) pitää selvittää hyvin tuskallinen esterata. Jigsaw kertoo, että hänet on pidettävä hengissä, kunnes Jeff on päässyt radan loppuun tai peli on menetetty...

Nyt päästään viimein niihin Saw-elokuviin, joita en ole nähnyt aiemmin kuin kertaalleen, joten siksikin muistikuvat näistä lopuista on selvästi vähäisemmät kuin kahdesta ensimmäisestä osasta. Valitettavasti ainakaan tämän osan kohdalla sillä muistamisella tai muistamattomuudella ei ollut juurikaan väliä, sillä ei Saw III iskenyt ihan yhtä lujaa kuin kaksi ensimmäistä, vaikka kyllä tämänkin parissa jossain määrin ainakin viihtyi.

Tarina alkaa etsivä Kerryn (Dina Meyer) saapuessa rikospaikalle, jonka tekijäksi muut kuin hän itse epäilevät Jigsawia, mutta koska Kerry ei nähnyt juurikaan pelastumismahdollisuutta, minkä Jigsaw on aina suonut, Kerry ei usko kyseessä olleen Jigsaw itse. Myöhemmin sitten Kerry kuolee kyseisen murhaajan eli Amandan kynsissä. Jotenkin en nähnyt mitään syytä, miksi tämän alkuosan piti olla mukana elokuvassa, kun ei Kerryllä ja hänen kuolemallaan ole mitään tekemistä varsinaisen elokuvan kanssa, mitä nyt saatiin hänet pois kuvioista. Tämän Amandan armottomuuden olisi voinut näyttää jotenkin muutenkin. Ansat olivat kyllä ihan kivoja, mutta tunnelmaa tosiaan latisti vähän se tieto, ettei niistä voinutkaan selvitä hengissä. Tylsää! Varsinainen tarina sinänsä oli ihan kivaa katseltavaa, vaikka Jeffin kohtaamat ansat viimeistä lukuun ottamatta eivät juuri tehneetkään vaikutusta, mutta silloinkaan Jeff ei ollut itse pulassa, mikä oli vähän plääh. Jigsaw'n hoitokohtaukset oli sinänsä ihan mukavia (varsinkin se päänavaus), mutta jotenkin Amandasta tuli vain mieleen joku säälittävä angstiteini, mikä vähän, mutta ei tarpeeksi, latisti niitä kohtauksia. Totta kai käsitin Jeffin testaamisen tarkoituksen, mutta motiivit eivät nyt ihan parhaiten maistuneet. En muistanut Jeffin ja Kerryn keskinäisen suhteen olemassaoloa, mutta aavistin sen oikein jos en nyt varsinaisesti hyvissä ajoin, niin ainakin ennen kuin se katsojille paljastettiin. Sen sijaan se toinen suuri yllätys ei tullut minulle yllätyksenä edes ensimmäisellä katselukerralla, sillä jos ensimmäiset Saw-elokuvat mitään opettivat, niin sen, että Jigsaw'n puheita täytyy kuunnella hyvin tarkkaan ja sen minä totta totisesti teinkin ja osasinkin päätellä asioiden todellisen tolan jo heti ensi-istumalta.

Näyttelijät eivät sinänsä herättäneet tunteita puoleen tai toiseen, mitä nyt se Shawnee Smithin esittämä Amanda tosiaan oli aika ärsyttävä, mutta toisaalta Smith esitti sitten ihan hyvin sitä ärsyttävää angstiteiniä. Tobin Bell oli melkein koko elokuvan ajan sängyssä, minkä johdosta hän ei päässyt kunnolla oikeuksiinsa, vaikka välillä takaumissa Amandan kanssa juttelikin. Alun murhapaikkatutkimuksissa muuten nähdään eräs myöhemmissä Saw-elokuvissa enemmän näkyvä henkilö.

Pisteitä: 3/5

PS. Rupesin eilen miettimään näitä tulevia Saw-elokuvia, mutta vain kahden elokuvan tapahtumista allekirjoittaneella on edes jonkinasteisia muistikuvia. Sinänsä ärsyttävää, mutta sinänsä myöskin tervetullutta, vaikka kyseisen "muistikatkos-elokuvan" startatessa asiat varmaan palautunevatkin mieliini. No, eiköhän se tässä lähipäivinä selviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti