keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Saw II

Alkuperäinen nimi: Saw II
Ohjaus: Darren Lynn Bousman
Käsikirjoitus: Leigh Whannell, Darren Lynn Bousman
Pääosissa: Tobin Bell, Donnie Wahlberg, Shawnee Smith
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Kanada
Ilmestymisvuosi: 2005

Kesto: 87 min

- If it's stuck, it's a trap.
- Lady, this whole house is a trap.
 
Haettuaan kapinoivan poikansa Danielin (Erik Knudsen) putkasta etsivä Eric Matthews (Donnie Wahlberg) kutsutaan murhapaikalle, jonka tekijäksi epäillään Jigsawia (Tobin Bell). Jigsaw on jättänyt Matthewsille viestin huoneeseen, joka johdattaa hänet ja hänen tiiminsä Jigsaw'n piilopaikkaan ja löytävätkin tämän istumassa pöytänsä takana kaikessa rauhassa. Ennen kuin Jigsaw ehditään viedä pois, hän ohjaa poliisit tilaan, jossa on monta videoruutua valvontakameroista, jotka kuvaavat Jigsaw'n vasta käynnistämää sairasta peliä, jossa on mukana myös Matthewsin poika Daniel...

Muistan, kuinka ristiriitaisin fiiliksin suhtauduin, kun kuulin, että Saw-elokuvasta ollaan tekemässä jatko-osaa ja arvelin, että jatko-osa noudattaa jatko-osille varattua karmeaa kohtaloa olla selvästi kehnompi tuotos, mutta silti minun oli päästävä katsomaan tämä teatteriin ja yllätyksekseni pidinkin näkemästäni aikalailla, vaikka ihan ensimmäisen osan veroinen ei nyt ollutkaan. Niin ja toisin kuin ensimmäinen osa, minun täytyy valitettavasti todeta, että ei Saw II ihan samalla tavalla kestä uusintakatseluita (tämä oli nyt siis jo kolmas katselukerta) kuin ensimmäinen Saw, mutta kyllä tämän parissa silti edelleen jossain määrin viihtyi, vaikka hitusen huonompi arvosana olikin lähellä.

Ensimmäinen Saw oli onnistunut huijaamaan minut täysin kuutamolle, joten kun näin tämän elokuvan ensimmäistä kertaa, olinkin paljon tarkkaavaisempi Jigsaw'n sanomisten suhteen ja siten yritinkin olla suostumatta uuteen huijaukseen ja muutenkin yritin päätellä asioita etukäteen. Niinpä tuolloin keskityinkin seuraamaan, kuinka hyvin teoriani pitivät paikkaansa ja aika hyvin olivat pitäneetkin (siitä lisää kappaleen lopussa spoilereiden kera). Nyt, kolmannella katselukerralla kaikki yllätysmomenttien mahdollisuudet olivat kuitenkin poissa, joten nyt tätä katsoikin vähän niin kuin perusjännärinä, josta on karsittu pois kaikki yllätyksellisyydet. Ansatalon ansat eivät ihan täysin iskeneet samalla tavalla kuin ensimmäisessä osassa takaumissa nähdyt ansat ja ottaen huomioon ansassa olleiden lukumäärän, niin olisi niitä ansoja voinut olla vielä vähän enemmänkin. Se paras latinki ansatalon kuitenkin puuttui ja tästä saamme kiittää Xavierin (Franky G) hahmoa, jonka jatkuva räyhääminen ja suoranainen mielenosoittaminen pudotti mielenkiintoa ja siten pisteitä kyllä jonkin verran. Hän ei kerta kaikkiaan sopinut joukkoon tai tämäntyyliseen elokuvaan; vähän voi rähistä, mutta ei nyt koko elokuvan ajan. Kuitenkin ihan mukavaa katseltavaa oli myös ansatalo-osuus. Jigsaw'n päämajassa käydyt Jigsaw'n ja Matthewsin keskustelut olivat kyllä sinänsä ihan mielenkiintoisia, mutta niiden kaikkien keskustelupätkien tarpeellisuudesta sitten olisikin voinut olla montaa mieltä. Mitä tulee elokuvan loppuyllätyksiin, niin arvasin ensimmäisellä katselukerralla hyvissä ajoin videokuvienn olevan nauhoitettuja eikä suoria, kuten myös sen pääjutun. Sen sijaan myönnän kyllä yllättyneeni niin Danielin olinpaikasta (tämä oli minusta mainio yllätys) sekä Amandan (Shawnee Smith) osuudesta koko juttuun.

Franky G:n hahmo jo tuli haukuttua, joten puhutaanpas muista. Donnie Wahlberg oli minusta ihan hyvä etsivä Matthewsina, mutta hänen elkeensä olivat sellaiset, että lähes yhtä hyvin hänen paikallaan olisi voinut myös Matthew Foxinkin; niin samanlainen näyttelytyyli molemmilla on. Niin ja nyt kun Jigsaw'n henkilöllisyys on tiedossa heti alkumetreistä, niin puhutaanpa vihdoin myös Tobin Bellistä, josta on tämän elokuvasarjan ansiosta tullut yksi suosikeistani. Tosin hänellä on tyyliin aina yksi ilme (mutta sitäkin karmivampi), joten siten onkin ollut ihan sama, onko hän näytellyt opettajaa Decoys II:ssa tai terroristia (tai jotain) 24:ssä, niin hän on aina tuonut mieleen Jigsaw'n, mutta mikäs siinä, kun Jigsaw onkin kohonnut suosikkipahiksieni joukkoon. Mukana menossa edelleen Dina Meyer.

Pisteitä: 3,5/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti