keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Lost - 3. kausi

Alkuperäinen nimi: Lost – Season 3
Ohjaus: Jack Bender, Paul A. Edwards, Alan Taylor, ym.
Käsikirjoitus: J.J. Abrams, Damon Lindelof, Jeff Pinkner, ym.
Pääosissa: Matthew Fox, Evangeline Lilly, Josh Holloway, ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 2007
Jaksojen määrä: 22

- Do you believe in God, Jack?
- Do you?
- Two days after I found out I had a fatal tumor on my spine, a spinal surgeon fell out of the sky... and if that's not proof of God, I don't know what is.
 
Jack, Kate ja Sawyer (Matthew Fox, Evangeline Lilly ja Josh Holloway) ovat Toisten vankeina ja erotettuna alussa toisistaan, mutta lopulta Kate ja Sawyer asustavat vierekkäisissä eläintarhahäkeissä Jackin ollessa vangittuna tyhjennetyssä vesisäiliössä. Samaan aikaan Sayid, Jin ja Sun (Naveen Andrews, Daniel Dae Kim ja Yunjin Kim) yrittävät seurata veneellä Jackia ja kumppaneita, mutta Toiset eivät anna itseään tulla löydetyksi ihan tuosta noin vain. Selviytyjien tutun rannan lähistöllä ollut bunkkeri puolestaan on räjäytetty tuusannuuskaksi ja lopulta Desmond (Henry Ian Cusick) palaa rannalle jokseenkin sekavana. Elämä siis jatkuu omia kummallisia polkujaan eri puolilla saarta, mutta mitkä mahtavatkaan olla Toisten todelliset aikeet?

Lostin kolmas kausi on nyt sitten katsottu ja viimeinen jo julkaistu kausi, jonka arvostelu täältä blogista vielä uupui, sillä neljäs ja viides kausi on arvosteltu jo aiemmin ja kuudeskin kausi ilmestyy vasta ensi viikolla. Olen tuossa viikonloppuna muissa maisemissa, mikä tietenkin tietää jonkinasteista taukoa Lostin tiirailuun, mutta laskeskelin tuossa, että voi olla, että alkuperäinen aikatauluni venyisi korkeintaan parilla päivällä, joten saatan päästä sen kauan odottamani viimeisen kauden pariin jo ennen kuin ensi viikko on päätöksessään. Mutta se siitä ja takaisin kolmannen kauden pariin.

Kolmas kausi jatkaa (kirjaimellisesti) siitä mihin toinen kausi jäi eli kausi tarjoaa jälleen kerran aimo annoksen jännitystä, draamaa kuin myös huumoria juuri sopivassa suhteessa. Joudun vähän kyllä myöntämään, että niin tämän kuin edellisen kauden kohdalla vähän latisti tunnelmaa joidenkin isojen tapahtumien muistaminen etukäteen, mutta ei onneksi liikaa kuitenkaan. Tosin jälleen kerran sain ilokseni huomata, että aika paljon olin jo ehtinyt unohtaakin. Lisäksi minua häiritsi kauden alkupuolella se, että henkilöt ovat jakautuneet syystä jos toisestakin niin moneen ryhmään, että kun yhtä ryhmää kuvattiin, ne muut ryhmittymät jäivät taka-alalle tai jaksosta kokonaan pois. Tämä näkyi varsinkin kauden kolmessa ensimmäisessä jaksossa. Kunpa he olisivat pystyneet seikkailemaan saarella niin, että joka jaksoon mahtuu edes useimmat päähenkilöistä. Kauden aikana paneudutaan tarkemmin Toisten (katson englanninkielisillä tekstityksillä ja siten aina meinaankin ensin kirjoittaa Others) elämään hyvin nykyaikaisen tuntuisissa asumuksissa ja vähän muualla. Niinpä kauden aikana saadaan uutta tietoa niin kauteen uutena tulleesta Julietista (Elizabeth Mitchell) kuin tietenkin myös Henry Galesta aka Benjamin Linusista (Michael Emerson). Kauden aikana sattuu ja tapahtuu vaikka mitä ja uusia liitoksiakin solmitaan eri ihmisten välille, mutta edellisellä kaudella nähdyn Michaelin tempun jälkeen ei millään voinut varmasti tietää, kehen luottaa. Tämä seikka tietenkin on osaltaan luomassa sitä jännittävää tunnelmaa ja kitkaa eri ihmisten välille ja katsojaakin johdetaan ihan tahallaan hieman harhaan tässä(kin) asiassa kauden edetessä. Haaksirikkorannalla oli kauden alkaessa niin vähän alkuperäisiä henkilöitä, että kun kuvioihin astui pari uutta selviytyjää, Nikki ja Paulo (Kiele Sanchez ja Rodrigo Santoro), sitä ensin ajatteli heidän olevan mukana vain täytteenä. Kuitenkin he saivat lopulta oman jakson (minkä olin tyystin unohtanut), mikä toisaalta oli täysin irrallinen saaren muista tapahtumista, mutta toisaalta muodosti sen verran kiehtovan mysteerin, että jaksoa oli oikeasti hauska katsoa ja se päättyikin juuri sopivalla tavalla. Vaikka pidinkin kauden päätarinan kulusta, niin tämä Nikki ja Paulo -jakso (Exposé) oli kyllä yksi kauden tähtihetkistä. Päätarinan suhteen minulla ei ole juuri mitään muuta sanottavaa (tapahtumien suuren määrän vuoksi) kuin se, että joitakin saaren salaisuuksia avataan kauden mittaan, mutta samalla luodaan myös uusia kysymyksiä. Kausi loppuu sitten sarjan ehkä historian suurimpaan oikeusmurhaan (muistakaa, etten ole nähnyt viimeistä kautta) ja vaikka asiaa oli pohjustettu pitkin kautta, niin kipeää se silti teki. Senkin siat (tekijät siis)! Lopussa koetaan myös toivoa saarelta pelastumisen suhteen, kun selviytyjät saavat yhteyden saarta lähestyvään laivaan, mutta tämänkään laivan miehistö ei taida olla ihan sitä, mitä on annettu ymmärtää.

Tuttuun tapaan kauden aikana nähdään taas lukuisia takaumia, joilla edelleen avataan sarjan henkilöiden taustoja ja siinä meneekin kivasti aika miettiessä, että missä vaiheessa käsiteltävän hahmon elämää kukin takauma kulkee. Nikkin ja Paulon (saaritakauman) lisäksi omat takaumansa saavat niin Juliet (hän saa jopa kaksi) kuin myös Benkin ja varsinkin juuri Benin takaumat paljastavat hänestä vaikka mitä, eikä se kaikki ole vain positiivista. Kauden lopuksi nähdään kaksiosainen jakso (jonka IMDB on niputtanut yhdeksi jaksoksi, joten minäkin tuolla ylhäällä Jaksojen määrä -kohdassa), jossa harhautetaan katsoja luulemaan kyseessä olevan takaumista Jackin elämästä, mutta todellisuudessa onkin jotain aivan muuta (”tulevauma”? :D ), mikä paljastetaan varsinaisesti vasta siinä viimeisessä kohtauksessa. Muistan ensimmäisellä kerralla katsoessani miettineeni toden teolla sitä, mihin elämänvaiheeseen ne ”takaumat” liittyvät ja yllättyneeni toden teolla siinä viimeisessä kohtauksessa. Nyt, kun tiesin asioiden todellisen laidan, niin pystyin havainnollistamaan syyn tähän, sillä kohtauksissa kuullut dialogit todella antoivat ymmärtää kyseessä olevan nimenomaan menneet tapahtumat.

Muistan viimeisen kauden ollessa tuloillaan lukeneeni jonkun tekijöistä tunnustaneen, että he hukkasivat punaisen langan sarjasta jossain vaiheessa (mutta tietenkin löytäneensä sen taas viimeiseen kauteen), mutta itse en tiedä, missä vaiheessa tämä tapahtui. Kuitenkaan en saata uskoa, että tällä kommentilla tarkoitettiin Toisia, sillä sen pomona nähty Benjamin Linus on yksi mielenkiintoisemmista pahiksista koskaan mistään ja sen näyttelijä Michael Emerson roolissaan aivan huikea. Ben on älykäs, ovela, sivistynyt, mutta samaan aikaan monella tavalla todella julma ihminen, mistä esimerkkejä nähtiin pitkin kautta. Vaikka hän esiintyikin jo edellisellä kaudella, niin tällä kaudella hän pääsi vasta kunnolla oikeuksiinsa, kun hänen ei tarvinnut esittää enää mitään. Ei siis ihme, että tämän kauden suosikkihahmokseni Ben nousi ilman vastustusta. Kauden aikana sarjasta lähtevät niin Charlie (Dominic Monaghan) kuin (viimein) Mr. Ekokin (Adewale Akinnuoye-Agbaje) ja varsinkin Charlien lähtö oli jokseenkin ikävä. Okei, viimeistään sillä haluttiin osoittaa, että sarjassa saattaa tapahtua ihan mitä vain, mutta ikävää tämä silti oli. Mukana menossa (aiempien kausien arvosteluissa mainittujen lisäksi): Bill Duke (Predator).

Pisteitä: 4/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti