sunnuntai 1. elokuuta 2010

Frendit - 4. kausi

Alkuperäinen nimi: Friends – Season 4
Ohjaus: Shelley Jensen, Kevin Bright, Peter Bonerz, ym.
Käsikirjoitus: Wil Calhoun, Jill Condon, Amy Toomin, ym.
Pääosissa: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, ym.
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Ilmestymisvuosi: 1998

Jaksojen määrä: 23

- Didn't you read Lord of the Rings in high school?
- No. I had sex in high school.
 
Frendit viettää aikaansa rantamökillä. Phoebe (Lisa Kudrow) on löytänyt oikean äitinsä (Teri Garr). Rachel ja Ross (Jennifer Aniston ja David Schwimmer) puolestaan yrittävät suhteensa uudelleenkäynnistystä. Näiden isojen asioiden lomassa Joey, Chandler ja Monica (Matt LeBlanc, Matthew Perry ja Courteney Cox) lähtevät viettämään rantapäivää, mutta Monica saa pistoksen meduusasta, mutta onneksi Joey on katsonut luontodokumentteja...

Näinkin leppoisissa merkeissä lähdetään viettämään Frendien neljättä tuotantokautta, joka kuuluu allekirjoittaneen asteikolla niiden parhaimpien kausien seassa ehdottomaan parhaimmistoon. Samalla kuitenkin tämä neljäs kausi on eräänlainen vedenjakaja sarjassa, sillä muistellessani joitakin tapahtumia silloin, kun en sarjaa ole katsomassa, jaottelen ne yleensä tapahtuviksi ennen tai jälkeen Chandlerin ja Monican suhteen alkamista. Niinpä aloittaessani katsomaan tätä kautta, minulla oli aika hyvin selvillä, mitä kaikkea (mieleen tullutta) täytyy ainakin tapahtua ennen kuin kausi on päätöksissään ja kas, sieltähän ne pienenä virtana eteen tulivatkin jälleen kerran hyvin hauskojen tapahtumien kera.

Kauden aikana nähdään oikeastaan ennätysmäärä jatkuvajuonisia tapahtumia, että hyvä kun muistan kaikkia. Joeyn ja Chandlerin kämppä ryöstetään putipuhtaaksi ja pian tämän jälkeen tavataankin sitten Joeyn uusi tyttöystävä Kathy (Paget Brewster), johon myös Chandler päätä pahkaa rakastuu. Tämän lisäksi Monica ja Rachel häviävät tietokilpailussa asuntonsa Joeylle ja Chandlerille. Phoebe puolestaan suostuu velipuolensa Frank Jr.:n (Giovanni Ribisi) ja tämän vaimonsa Alicen (Debra Jo Rupp) lasten sijaiskohduksi. Monica pääsee myös kokiksi ravintolaan, josta hän kirjoitti murskaavan arvostelun ja kaikki hänen uudet alaisensa vihaavat häntä. Kauden loppuvaiheilla Ross sitten tapaa vielä Emilyn (Helen Baxendale) ja heidän suhteensä etenee niin nopealla tahdilla, että Rachel mustasukkaisuuksissaan ehdottaa omalle hieman pitkäaikaisemmalle poikaystävälleen Joshualle (Tate Donovan) heidän suhteensa viemistä seuraavalle (tai sitä seuraavalle (tai sitä seuraavalle) asteelle kohtalokkain seurauksin. Kauden päättääkin sitten Rossin ja Emilyn häät, jotka nekään eivät mene ihan niin kuin pitäisi.

Ehtihän kauden aikana tapahtua paljon muutakin hauskaa näiden isojen ja pitkäkestoisten tapahtumien lomassakin. Phoebe löytää kulkukissastaan kuolleen äitinsä sielun; hän myös saa flunssasta jännän lauluäänen ja kun flunssa menee ohi, hän yrittää saada sen takaisin; Monica tekee monicat hoitaessaan pitopalvelun äitinsä (Christina Pickles) juhlat; Monica myös jakelee seksineuvoja; Joey tanssittaa talonmiestä;  Ross näyttää vähintäänkin kyseenalaiset kykynsä kosketinsoittajana; Chandler järjestelee Rachelille treffejä; Joey ja Chandler löytävät myös pornokanavan, jota heillä ei pitäisi ollakaan; Phoebe saa myös tehtäväkseen päättää odottamansa kolmannen lapsen nimen ja palloilee Joeyn ja Chandlerin välillä ja paljon muutakin ehtii tapahtua kauden aikana. Kauden aikana nähdään myös sarjan ensimmäinen koostejakso, jonka koosteet koostuivat Rachelin ja Rossin suhteen kiemuroista.

Näistä hahmoista tai niiden näyttelijöistä ei ole oikein vieläkään mitään kunnollista sanottavaa (syy, miksi en edellisen kauden kohdalla juuri niistä mitään jauhanutkaan), mutta hyviähän he olivat kaikki edelleen. Niinpä voisinkin näin ohimennen mainita, että mietin eilen Maggie Wheelerin tulevia esiintymisiä Janicena, kun tiedän kuitenkin sen, että hän esiintyy vähintäänkin kerran jokaisella kaudella, mutta huomasin, että olen unohtanut yhden tulevan kauden esiintymisen mielestäni. KATASTROFI! No, eiköhän se kausien eteenpäin mennessä muistu vielä mieleen. Kauden aikana mukana myös Charlton Heston ja Hugh Laurie.

Pisteitä: 5/5

Satunnainen hauska fakta matkan varrelta: Matthew Perry mokaa repliikkinsä The One with Phobe's Uterus -jakson alussa, mutta koska tämä oli tekijöiden mielestä niin hauska, he päättivät sisällyttää pieleen menneet vuorosanat jaksoon. Tämä tieto piti oikein etsiä netistä, sillä vitsi oli vähän liian kummallinen ollakseen alunperin käsikirjoitettu juttu; vähän samalla tavalla kuin Joeyn edellisen kauden käsituki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti